Slimáky v záhrade: Ako sa ich účinne a ekologicky zbaviť?

Slimáky v záhrade: Ako sa ich účinne a ekologicky zbaviť?
  • 10.08.2019
  • Michaela Kožáková

Slimáky v záhrade vedia narobiť riadnu šarapatu. Poznáte ten pocit, keď objavíte slizniaka (slimáka bez ulity), ako si pochutnáva na vašom šaláte alebo keď na chodníku zbadáte dlhé slizké pásy smerujúce k vašej mladej mrkvičke? Ak to necháte len tak, slimáky vám doničia celú úrodu a vám ostanú akurát tak oči pre plač a prázdna komora. Viete, ako sa týchto malých škodcov zbaviť? My poznáme ekologické spôsoby, akými zabránite, aby slimáky chodili raňajkovať do vašej záhrady. 

Pozri aj: Prospešné zvieratá v záhrade: Tieto sú v nej skutočne potrebné!

Použite návnady

Medzi najlepšie návnady pre slimáky patrí pivná pasca. Jednoducho do plytkej nádoby, misky, konzervy od tuniaka nalejete pivo a zapáľte ho, aby slimáky zachytili jeho vôňu a položte ho tam, kde sa najviac vyskytujú. Pre lepší účinok môžete pridať do piva kvasnice alebo ak nemáte pivo, zmiešajte kvasnice s vodou. Ďalšou návnadou môžu byť grapefruity. Prekrojte ho na polovicu, vydlabte ho a kôru umiestnite do vašej záhrady. 

Kúpte si sliepky

Sliepky a kačice si s radosťou pochutnajú na týchto slizkých škodcoch, ktorí sa potulujú po našich záhradách. Zaobstarajte si niekoľko kusov a nechajte ich, nech ochránia vaše rastliny. 

Prekážky

Zdroj: Shutterstock®

Prekážky

Pripravte pre pomalých nepriateľov vašej záhrady prekážky. Nestavajte žiadne plotíky alebo ohrady. Vysypte okolo rastliny, ktorú chcete ochrániť, rozdrvené vaječné škrupiny, orechové škrupiny, piliny alebo iný drsný materiál, ktorý prinúti slimákov zmeniť smer.

Zasaďte si aromatické rastliny

Slimáky a slizniaky nemajú veľmi v obľube aromatické rastliny. Zasaďte si do záhrady napríklad voňavú materinu dúšku, tymián, kôpor, šalviu, levanduľu alebo cesnak. Okrem toho, že tieto rastliny vám pomôžu regulovať množstvo slimákov, ozdobia vašu záhradu a takisto ich môžete využiť vo svojej kuchyni na prípravu vynikajúcich čajov alebo do jedál. 

Polievajte záhradu ráno

Toto je základné pravidlo. Polievajte svoju záhradu ráno, a tak zredukujte množenie slimákov. Zvyčajne slimáky kladú vajíčka v noci, keď sú aktívne. Pri večernom polievaní záhrady doprajete slimákom vhodné prostredie. Ak záhradu polejete ráno, pôda má dostatok času do večera preschnúť. 

Využitie prirodzených predátorov

Ďalším spôsobom, ako zredukovať počet slimákov v záhrade, je prilákanie zvierat, ktoré majú na svojom jedálničku týchto škodcov. Je ním napríklad ježko alebo niektoré druhy vtákov a žiab. Umiestnite niekde do tieňa v záhrade misku s čerstvou vodu, psími granulami alebo zmesou zŕn. Pozvite týchto predátorov do vašej záhrady a postupne skoncujte so slimákmi.

Kávová usadenina

Ste milovníkmi kávy? Nevyhadzujte kávovú usadeninu po vypití vášho obľúbeného nápoja. Vysypte ju okolo rastlín v záhrade. Slimáky nemajú v obľube kávu a radšej sa jej vyhýbajú.

Pozbierajte ich

Vyzbrojte sa vedrom, rukavicami, baterkou a hor sa na lov slimákov. Najlepšie je ich vyzbierať v noci, keď sú aktívne. Alebo pozvite do svojej záhrady Francúzov. Tí sa vám už o tie slimáky postarajú. :)


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní