TOP bylinky na kožné problémy: Ktoré zatočia s akné, mastnou pleťou či ekzémom?

TOP bylinky na kožné problémy: Ktoré zatočia s akné, mastnou pleťou či ekzémom?

Bylinky si dokážu poradiť s mnohými zdravotnými problémami, a to niekedy i lepšie ako klasické lieky. Môžu pomôcť potlačiť zažívacie ťažkosti aj upokojiť myseľ a zlepšiť spánok. 

Rovnako si mnohé z nich dokážu poradiť aj s kožnými ochoreniami a rozličnými problémami s pokožkou. Účinné môžu byť pri liečbe akné a mastnej pleti, ekzémoch či hojení rán. 

Ako však vedieť, ktoré bylinky sú tie najúčinnejšie a môžete sa na ne spoľahnúť? Pravdou je, že byliniek je skutočne mnoho a vyznať sa medzi nimi nie je najľahšie. Práve preto vám dnes poradíme, ktoré bylinky na kožné problémy sú najlepšie. Ktoré bylinky na akné vyskúšať a aké sú najlepšie bylinky na ekzémy či bylinky na psoriázu?

Ako na kožné problémy? Vyskúšajte bylinky na kožné problémy:

1. Nechtík lekársky

Zoznam známych i menej známych byliniek na kožné problémy začíname nechtíkom lekárskym. Táto bylinka je pri vonkajšom použití výborným pomocníkom na ošetrenie kožných problémov a regeneráciu poškodenej pokožky. 

Nechtík lekársky môže zlepšiť stav pokožky pri ekzémoch, psoriáze aj akné. Rovnako je nechtíkovým odvarom možné ošetriť popáleniny, zapareniny kože u detí či veľmi suchú pokožku. Na liečbu kožných problémov je však perfektná aj liečivá mastička z nechtíka

Odporúčame: Slimáky v záhrade: Ako sa ich účinne a ekologicky zbaviť?

šalvia lekárska

Zdroj: Shutterstock®

2. Šalvia lekárska

Šalvia lekárska v sebe ukrýva fytoestrogény, minerálne látky a vitamíny. Má dezinfekčné aj protizápalové účinky a napomáha ničiť baktérie a plesne. Taktiež účinne upokojuje podráždenú pokožku.

Jednu polievkovú lyžicu sušenej šalvie zalejte 2,5 dcl vriacej vody. Lúhovanie byliniek trvá asi 15 minút a po scedení použite zápar vo forme obkladu na postihnuté miesto. Alebo môžete skúsiť kúpeľ na kožné problémy. Kúpele nôh pomáhajú liečiť plesňové ochorenia chodidiel a nechtov. Večerné kúpele v šalvii dokonca prispievajú k zmierneniu nočného potenia.

3. Repík lekársky

Nielen známy nechtík, ale i repík je skvelým pomocníkom v boji proti kožným chorobám. Má silné antiseptické účinky a je vhodný na ošetrenie otvorených kožných rán či zle sa hojacich rán.

Repík lekársky vám však môže pomôcť i s akné či ekzémami. Vychladnutým odvarom z tejto liečivej bylinky si môžete pomocou vatových tampónov pravidelne prečisťovať aknóznu či veľmi mastnú pleť.

Pozri aj: Aké sú prejavy nedostatku vitamínu A? Na tieto si dajte veľký pozor!

praslička

Zdroj: Shutterstock®

4. Praslička roľná

Praslička roľná je v rámci tradičnej ľudovej medicíny známa ako prírodný pomocník v boji proti psoriáze, ktorá patrí medzi chronická kožné problémy. Liečiacim procesom napomáhajú kúpele z prasličky v kombinácii so slezom.

Približne 200 gramov bylín v rovnakom pomere nechajte počas noci lúhovať v studenej vode a ďalší deň si výluh pridajte do kúpeľa. Bylinky pomôžu zmierniť i nepríjemné svrbenie. Zápar s prasličky rýchlo upokojí aj podráždenú pokožku po holení.

5. Rumanček kamilkový

Medzi bylinky na hojenie rán patrí aj známy rumanček kamilkový (rumanček pravý)so žltým prostriedkom a bielymi okvetnými lístkami. Kvety kamilky pôsobia dezinfekčne a účinne upokojujú podráždenú pokožku. 

Silný rumančekový čaj môžete použiť na ošetrenie kožných vyrážok a zapálených miest či zle sa hojacich a hnisajúcich rán. Ak rozdrvíte hrsť čerstvých kvetov rumančeka a zmiešate ich s trochou vody, vyrobíte si tak skvelú regeneračnú pleťovú masku. Pôsobiť ju nechajte asi 15 minút.

Odporúčame: Prevencia aterosklerózy: Týchto 5 vecí môžete pre svoje zdravie spraviť i vy!

lastovičník

Zdroj: Shutterstock®

6. Lastovičník väčší

Lastovičník možno nie je tak známy ako vyššie spomenuté bylinky, no jeho liečivá sila ani zďaleka nie je zanedbateľná. Túto rastlinu radíme medzi najlepšie byliny proti bradaviciam.

Najúčinnejším pomocníkom je pritom tinktúra z lastovičníka, ktorú si z nazbieranej vňate a kvalitného alkoholu urobíte i v pohodlí domova alebo ktorú je možné zakúpiť v lekárni či na internete.

Tú pomocou vatovej tyčinky nanášajte na postihnuté miesto niekoľkokrát denne. Okrem toho je bylina charakteristická aj protizápalovými účinkami a odvar z nej je vhodný na očistenie poranenej pokožky. 

7. Ibiš lekársky

Poslednou, ale určite nie najmenej účinnou bylinkou v našom zozname je ibiš lekársky. Macerát zo sušených listov ibiša pomáha urýchliť proces hojenia drobných rán.

Pôsobí antisepticky a dezinfekčne a podporuje zdravie pokožky. Ibišom môžete zlepšiť i liečbu plesní či ekzémov. Macerát si pripravíte tak, že tri polievkové lyžice rastliny necháte v 4 dcl studenej vody lúhovať aspoň 24 hodín.

Ďalšie bylinky priaznivo ovplyvňujúce stav pokožky: Aloe vera, levanduľa úzkolistá, kostihoj lekársky, žihľava dvojdomá, lopúch väčší, fialka trojfarebná, borák lekársky.

TIP: Čajová zmes na kožné choroby – pomoc pri ekzémoch

Ingrediencie:

  • 2 diely vňate žihľavy
  • 1 diel vňať repíku
  • 1 diel púpavového koreňa a vňate
  • 1 diel koreň lopúcha
  • 1 diel kvet nechtíka

Postup: Bylinky zmiešame. Zmes z 2 čajových lyžíc zalejme v pohári vriacou vodou. Podávame dvakrát denne. Užíva sa v akútnych prípadoch. 

Článok aktualizovaný 1.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní