TOP liečivé bylinky na pečeň: Ktoré ju pomôžu očistiť a podporia jej funkciu?

TOP liečivé bylinky na pečeň: Ktoré ju pomôžu očistiť a podporia jej funkciu?

Pečeň človeka predstavuje žľazu s vonkajším vylučovaním, ktorá je najväčším orgánom v brušnej dutine. Váži okolo 1,5 kg a má tvar takmer pravouhlého trojuholníka, pričom je zložená z troch lalokov. Reč je pritom o veľmi dôležitom orgáne, ktorý každodenne napĺňa veľké množstvo funkcií. 

Hovoriť môžeme až o okolo päťsto úlohách. Medzi hlavné funkcie patria filtrácia krvi a eliminovanie toxínov a vedľajších produktov metabolizmu. Má význam z hľadiska vedenia imunitných reakcií či metabolizmu živín. Je tiež zásobárňou mnohých látok. 

Jej dobrý stav a funkciu pritom možno podporiť hlavne zdravým životným štýlom. Pomôže aj očista bylinkami. Mnohé byliny podporia jej činnosť a prečistia ju, prípadne pomôžu pri ochoreniach pečene. Ktoré byliny na detoxikáciu a čistenie pečene vyskúšať?

TOP liečivé rastliny na detox pečene:

1. Pestrec mariánsky – najlepšia bylinka na čistenie pečen?

Medzi najznámejšie byliny, ktoré majú priaznivý vplyv na pečeň a podporia zdravú pečeň, patrí dozaista pestrec mariánsky, latinsky Silybum marianum. Bylinka obsahuje látku zvanú silymarín, ktorá pôsobí detoxikačne aj antioxidačne a prispieva k obnove a ochrane buniek pečene. Pomáha chrániť pečeň.

Na liečebné účely sa využívajú semená byliny. Napomáhajú pečeň chrániť pred poškodením a zvyšujú jej odolnosť. Pestrec pomáha zlepšiť stav a funkciu pečene aj po nadmernom dlhodobom užívaní alkoholu.

Odporúčame: Ako žiť zdravšie? Vyskúšajte tieto rýchle nízkosacharidové recepty

pečeňovník trojlaločný

Zdroj: Shutterstock®

Pečeňovník trojlaločný

Už názov bylinky zvanej pečeňovník trojlaločný napovedá, v ktorom smere bude rastlina užitočná. Pečeňovník, latinsky Anemone hepatica, sa na liečbu ochorení pečene využíval už v minulosti. Na liečebné účely sa používa vňať.

Pečeňovník má krásne modrofialové kvietky. Podporuje zdravie pečene i žlčníka, taktiež pomáha pri tráviacich ťažkostiach. Pri použití zvonka zlepšuje hojenie kožných rán.

Púpava lekárska

I známa púpava, ktorá je neraz považovaná za obyčajnú burinu, dokáže pomôcť našej pečeni. Taraxacum officinale priaznivo vplýva na činnosť pečene a zlepšuje vylučovanie žlče. Výrazne podporuje proces detoxikácie. Z rastliny sa využíva koreň i listy.

Obsahujú množstvo farmakologicky významných látok, vrátane mnohých antioxidantov. Púpava lekárska je tiež skvelá na podporu trávenia. Jej mladé listy môžete pridať do sviežeho zeleninového šalátu.

Odporúčame: Detoxikácia organizmu – ako ju podporiť?

rumanovec farbiarsky

Zdroj: Shutterstock®

Rumanovec farbiarsky

Medzi liečivé rastliny na podporu zdravia pečene radíme aj rumanovec farbiarsky, latinsky Anthemis tinctoria. Často je nazývaný aj ako žltý harmanček, keďže kvety rastliny sú podobné kvetom rumančeka kamilkového, čiže harmančeka. Sú však celé zlatožlté.

Rumanovec sa využíva ako tradičný ľudový prostriedok pri ochoreniach pečene, rovnako pomáha žlčníku. Droga z kvetov obsahuje horčiny, flavonoidy i silice.

Chanca piedra

Rastlina s latinským názvom Phyllanthus niruri je bežne známa pod prezývkou Chanca piedra, čo v preklade zo španielčiny znamená lomikameň či drvič kameňov. Pomáha totiž pri problémoch s obličkovými či žlčníkovými kameňmi. Vyskytuje sa v dažďových pralesoch Južnej Ameriky, taktiež v Strednej Amerike či v niektorých ázijských oblastiach.

Ide o tradičné indiánske liečivo i súčasť ajurvédskej medicíny. Chanca piedra prispieva aj k ochrane pečene a zlepšuje tráviace procesy.

Odporúčame: Ryžová kaša - ako ju pripraviť čo najlepšie? Ak radi experimentujete, tak ju skúste!

vachta trojlistá

Zdroj: Shutterstock®

Vachta trojlistá

Vachta trojlistá, latinsky Menyanthes trifoliata, má ľudový názov horká či vodná ďatelina. Jej trojpočetné listy totižto pripomínajú ďatelinové trojlístky. Ide o horkú bylinku z močiarov a rybníkov, ktorá je skvelým pomocníkom pri poruchách trávenia.

Podporuje sekréciu tráviacich štiav, rovnako prispieva k správnej činnosti pečene a žlčníka. Na liečebné účely sa využívajú listy, ktoré obsahujú triesloviny, flavonoidy s antioxidačným pôsobením aj organické kyseliny. Rastlinka tiež podporuje krvotvorbu.

Čakanka obyčajná

Nakoniec môžeme medzi bylinky na detoxikáciu pečene zaradiť aj čakanku obyčajnú, latinsky Cichorium intybus. Nápomocné sú jej listy, respektíve kvitnúca vňať i koreň. Droga je súčasťou mnohých čajových zmesí, ktoré prispievajú k optimálnej funkcii a ochrane pečene. Usušené liečivé bylinky možno užívať formou nálevu.

Čakanka podporuje látkovú premenu, vylučovanie žlče, tvorbu tráviacich enzýmov i zdravie pečene. Je využívaná ako podporný prostriedok pri liečbe ochorení pečene, taktiež našla uplatnenie pri tráviacich ťažkostiach či vysokom cholesterole.

Ďalšie bylinky na podporu pečene:

  • žihľava dvojdomá
  • pýr plazivý
  • rebríček obyčajný
  • artičoka zeleninová
  • kurkuma
  • pyštek obyčajný
  • skorocel kopijovitý
  • harmanček
  • čajovníkové listy – zelený čaj

Odporúčame: Zdravá desiata i olovrant – vhodná do školy, práce i doma v karanténe

Ďalšie tipy, ako pomôcť pečeni:

  • Pečeň a alkohol: Najvýznamnejší spôsob, ako pomôcť pečeni, je abstinencia. Nadmerná konzumácia alkoholu je jednou z hlavných príčin poškodenia pečene. Obmedzenie alebo úplné vynechanie alkoholu môže výrazne prispieť k zlepšeniu zdravia pečene.
  • Antioxidanty a pečeň: Antioxidanty hrajú kľúčovú úlohu v ochrane pečene vďaka tomu, že neutralizujú voľné radikály a znižujú oxidačný stres, čo môže inak viesť k poškodeniu pečeňových buniek. Ich zdrojom je ovocie, zelenina, orechy a semená.
  • Zdravá strava: Konzumujte vyváženú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, bielkoviny s nízkym obsahom tuku a zdravé tuky. Obmedzte príjem cukrov, rafinovaných sacharidov a nasýtených tukov.
  • Hydratácia: Pite dostatočné množstvo vody počas dňa, čo pomáha pečeni v procese detoxikácie a vylučovania toxínov z tela (je podporená správna detoxikácia organizmu).
  • Limitujte toxíny: Vyhýbajte sa expozícii environmentálnym toxínom a chemikáliám, kde je to možné.
  • Udržiavajte zdravú hmotnosť: Nadmerná telesná hmotnosť a obezita môžu viesť k stavu známemu ako nealkoholická tuková choroba pečene, čo môže spôsobiť závažné poškodenie pečene. Chudnutie a udržiavanie zdravej hmotnosti môže pomôcť zlepšiť funkciu pečene.
  • Cvičenie: Pravidelná fyzická aktivita pomáha udržiavať zdravú hmotnosť a podporuje celkové zdravie pečene.
  • Nefajčite: Fajčenie môže zvyšovať riziko poškodenia pečene a spôsobiť ďalšie zdravotné problémy.
  • Pozor na lieky: Niektoré bežne predpisované a voľnopredajné lieky, doplnky a bylinky môžu zaťažiť pečeň, najmä ak sú užívané v veľkých dávkach alebo dlhodobo. Vždy dbajte na odporúčané dávkovanie a konzultujte užívanie liekov so svojím lekárom.

Článok aktualizovaný 20.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní