Kvalitu vášho spánku netreba zanedbávať

Kvalitu vášho spánku netreba zanedbávať

Spálňa je priestor, kde je síce najmenej nábytku, ale zato je tu plno textílií, o ktoré sa treba starať. V miestnosti, ktorá v nás má evokovať absolútny pokoj, musí byť najmä upratané, lôžka treba vetrať, vysávať a často prezliekať. Dôkladne vyvetraná spálňa je nielen príjemná pre večerný spánok, ale je dôkazom toho, že tu vládnu všetky pravidlá hygieny. Pozrime sa na tipy, ktoré sme pre vás pripravili s e-shopom deDoma.sk – ktoré váš spánok zlepšia na maximum.

1. Matrac nad zlato

Najdôležitejší faktor pre náš fyzický odpočinok predstavuje matrac – spíme na ňom v priemere 6 až 8 hodín denne, preto je potrebné kvalite matracov venovať veľkú pozornosť. Rovnako tak následnej údržbe, ktorá predĺži komfort vybraného matracu a vám každodenne dopraje perfektný spánok. Poriadne sa vyspať - znamená vyspať sa zdravo. Ak dlhodobo nespávate dobre, prepracovaním a únavou strácate vitalitu, schopnosť koncentrácie, aj dobrú myseľ. Ak však upravíte svoje životné rytmy a napriek tomu zistíte, že stále vstávate rozlámaní a s bolesťami chrbta alebo hlavy, pravdepodobne bude na vine váš matrac.

Odporúčame: Poznáte kaki ovocie? Je ho možné vypestovať i na Slovensku?

zdravotné matrace

Zdroj: deDoma.sk

2. Na čo myslieť pri výbere matraca?

Rovnomernému podopretiu tela v polohe na chrbte aj na boku vyhovuje iba matrac so správnou tuhosťou pre váhu vášho tela. V miestach vyvýšenia (ramená a boky) musí materiál ustúpiť, a naopak napr. v krížoch musí kontúry tela vyplniť a podoprieť. Ak by dochádzalo k bodovým tlakom, bol by narušený krvný obeh a dochádzalo by k svalovej stuhnutosti. Do matraca sa nesmiete príliš zaboriť a musí vytvoriť oporu pre ľahké otáčanie v spánku a pri pohybe na lôžku. Matrac pre 1 lôžko by nemal byť užší ako 90 cm, pre 2 lôžka by mal mať minimálne 160 cm. Povrch matraca by mal zabezpečiť správnu tepelnú pohodu, nesmiete sa príliš zahrievať, ani sa cítiť podchladení.

Matrac by mal byť vždy ochránený zdravotne neškodným poťahom, ktorý je snímateľný a umožňuje časté pranie. Ďalšiu ochranu proti vlhkosti zabezpečia podložky proti presiaknutiu tekutín, ktoré svojou veľkosťou kopírujú tvar matraca a pri spánku sa nezhŕňajú.

3. Nový matrac ešte nechcete? Dočasne pomôže aj krycí matrac

Obstaranie nových matracov nepatrí práve k najlacnejším investíciám. Ak vaše lôžko nespĺňa všetky požiadavky, potrebujete skvalitniť ležanie v staršej posteli na chalupe alebo chcete zútulniť lôžko pre hostí, pouvažujte o obstaraní krycieho matraca, ktorý jednoducho položíte na povrch starého lôžka. Nielenže vám pomôžu lôžko inovovať vizuálne, ale predovšetkým vhodnou výškou a tuhosťou prídavného matraca napravíte nepohodlie pôvodného matraca. Krycie matrace sú vybavené snímateľným poťahom, takže ich ľahko udržíte v čistote.

Pred použitím krycích matracov by ste sa mohli pokúsiť staré matrace vyčistiť – napríklad osvedčenou kuchynskou sódou. Matrac najskôr dôkladne povysávajte. Potom vezmite šálku jedlej sódy a pomocou sitka ju rovnomerne nasypte na povrch matraca. Tam, kde sú škvrny, pokojne môžete pridať. Vezmite do ruky mäkkú kefu a sódu krátkymi ťahmi zapracujte do povrchu matraca. Nechajte ju pôsobiť aspoň 5 hodín - čím dlhšie, tým lepšie. Ak máte radi vône, pridajte do sódy pár kvapiek esenciálneho olejčeka - napríklad levanduľového alebo pomarančového. Znovu vezmite výkonný vysávač a sódu odsajte. Obsah vysávača ihneď zlikvidujte.

Zaujme ťa: Je potrebné mať záľuby v dospelosti? Sú dôležitejšie, než si myslíte!

kvalitný matrac

Zdroj: Shutterstock®

4. Pravidelná údržba

Každý deň by ste mali odhrnúť posteľnú bielizeň a nechať matrac po noci dôkladne vyvetrať. Ideálne každé dva týždne alebo aspoň raz za mesiac by mal prísť na rad vysávač - nástavcom na textil (kefou s nízkymi štetinkami) holý matrac dôkladne vysajte z oboch strán. Najviac nečistôt a prachu sa drží pri dekoratívnych a spevňujúcich švoch. Ak starostlivosť o matrace zanedbáte, časom zistíte, že sa v nich usadil prach a nepríjemná stuhnutosť, za ktorú môže prirodzený pot. Raz za mesiac matrace otočte, aby sa opotrebovávali rovnomerne z oboch strán. No a nakoniec - raz za 3 mesiace by ste mali vyprať snímateľný poťah.

Za roky spánku na matraci sa do neho neustále vsakuje pot a všetky nečistoty. Časté pranie poťahu môžete oddialiť tým, že na matrac pridáte chránič. Ten býva vodoodolný, takže zvyšné vrstvy dobre ochráni. Chrániče matracov sa vyrábajú v dvoch prevedeniach: buď sa jedná o podložku, ktorá je v rohoch vybavená širokými gumami a pokladá sa na matrac v ochrannom poťahu alebo má tvar navliekacieho prestieradla, takže je tzv. celokrycí a chráni aj boky matraca.

Táto ochranná vrstva sa vkladá medzi matrac a vrchné prestieradlo, aby ochránila vaše matrace pred pachmi a tekutinami. Vzhľadom k tomu, že chrániče môžu byť zhotovené z najrôznejších materiálov, ktoré sú aj príjemne hrejivé, výrazne zlepšujú tepelný komfort na lôžku. Vždy dbajte na to, aby ste chrániče prali na 60 °C kvôli dezinfekcii (vkladajú sa aj do detských postieľok, do lôžok osôb s inkontinenciou...). Väčšiemu presiaknutiu tekutín zabráni nepriepustné prestieradlo alebo nepriepustný chránič na matrace, ktoré sú z rubu vybavené náterom PVC, zatiaľ čo na povrchu majú príjemné slučkové froté.

5. Boj s roztočmi

Proti roztočom pomôže časté pranie a vysávanie výkonným vysávačom. Z hlbokého čalúnenia, detských kobercov a špeciálne z matracov ich však vyženiete ťažko. K novinkám na trhu patria špeciálne spreje, ktoré stačí nastriekať na povrch textílií. Roztok spoľahlivo zlikviduje tieto nežiaduce organizmy žijúce s nami v domácnosti. Tento antibakteriálny prostriedok je zdravotne neškodný.

6. Riešenie pre zimomravých

Ak potrebujete na lôžku viac tepla, kúpte si podložku z česanej vlny merino, ktorá má vynikajúce termoregulačné vlastnosti a je vhodná predovšetkým pre alergikov, astmatikov a reumatikov. Je to ďalšia hygienická ochrana matraca proti škvrnám a vlhkosti, pretože ovčia vlna obsahuje prírodný tuk lanolín, ktorý dôkladne odpudzuje nečistoty. Podložku umiestnite pod prestieradlo a v prípade potreby vyperte na 30 °C v špeciálnom pracom prostriedku s lanolínom.

Pozri tiež: Fialka voňavá: Drobný a nenápadný kvietok plný liečivej sily

posteľná bielizeň

Zdroj: deDoma.sk

7. Čisté a voňavé obliečky

Tu už s radami končíme, dostali ste sa totiž k obliekaniu vypratých voňavých obliečok, čo je už veľmi príjemná činnosť, lebo sa tešíte, ako sa v čerstvej čistej posteli vyspíte dosýta. Vďaka obliečkam môžete vašej spálni meniť vzhľad a prispôsobiť si ich nálade či ročnému obdobiu, výber farieb, vzorov a materiálov je v dnešnej dobe už naozaj obrovský.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní