Bezkofeinová káva: detoxikuje telo a obsahuje veľa antioxidantov

Bezkofeinová káva: detoxikuje telo a obsahuje veľa antioxidantov

Káva je pre mnohých z nás neodmysliteľnou súčasťou každodenného života. Nie vždy si ju však môžete vychutnať s kofeínom. Pre tých, ktorí hľadajú náhradu klasickej kávy, je tu bezkofeínová alternatíva, ktorú si viete pripraviť klasicky, alebo vám pomôžu kávovary s mlynčekom.

Prečítajte si náš článok a zistite, čo vlastne bezkofeínová káva je, aké sú jej výhody a kedy by ste mali dať prednosť práve káve bez kofeínu.

Odporúčame tiež: Bylinkové čaje v tehotenstve: Ktoré sú pre budúce mamičky bezpečné?

Čo je bezkofeínová káva?

Káva bez kofeínu sa vyrába z bežných kávových zŕn, z ktorých sa odstráni väčšina kofeínu.

Aj po tomto procese však stále obsahuje malé množstvo kofeínu, sú to približne 3 % porovnaní s normálnou kávou.

Koľko kofeínu je v bezkofeínovej káve?

Bezkofeínová zrnková káva zvyčajne obsahuje asi 3 mg kofeínu na jednu šálku kávy. Na porovnanie bežná šálka kávy obsahuje približne 70 až 140 mg kofeínu. Závisí to od typu kávy, veľkosti šálky a spôsobu prípravy.

Dobrou správou je však to, že v káve bez kofeínu aj naďalej ostávajú látky s antioxidačným účinkom, ktoré zodpovedajú za väčšinu zdravotných výhod pravidelného pitia kávy. Samozrejme, určité percento antioxidantov sa pri dekofeinizácií stratí, ale napriek tomu sa odhaduje, že straty nie sú väčšie ako 15 %.

výhody pitia kávy bez kofeínu

Zdroj: pexels.com

Výhody bezkofeínovej kávy

  • Má veľa antioxidantov

Káva bez kofeínu obsahuje veľa antioxidantov, ktoré sa nazývajú polyfenoly. Tie pomáhajú znižovať oxidačný stres a zápal v tele. Jedna štúdia dokonca dospela k záveru, že konzumácia dvoch alebo viacerých šálok kávy bez kofeínu denne je spojená s nižším rizikom rakoviny hrubého čreva.

  • Detoxikuje telo

Bezkofeínová káva obsahuje vitamín B-3, tiež známy ako niacín. Niacín pomáha telu znižovať cholesterol, bojovať s artritídou, zlepšovať mozgové funkcie a znižovať riziko srdcového infarktu. Vitamín B-3 pomáha tiež detoxikovať telo, znižovať stres a úzkosť.

Priprav si: 7 receptov na vegánske vianočné pečivo – vegan linecké koláčiky, medovníčky aj crinkles

Bezkofeinová káva detox

Zdroj: pexels.com

Kedy by ste mali dať prednosť bezkofeínovej káve?

  • Ak máte zdravotné ťažkosti

Hlavne ľudia s ťažkou úzkosťou, srdcovými chorobami, arytmiami a záchvatmi by mali obmedziť kofeín, alebo úplne prejsť na bezkofeínovú kávu. Aj osoby liečiace sa na vysoký krvný tlak by mali zvážiť pravidelné pitie kávy s obsahom kofeínu, pretože jeho prijímanie môže zhoršiť váš zdravotný stav.

  • Ak ste tehotná

Ženy by mali v období tehotenstva prijať 200 mg kofeínu denne. To síce neznamená úplný zákaz kávy, jej konzumácia by však mala byť mierna. Práve preto je dobré piť bezkofeínovú kávu, ktorá je skvelou alternatívou klasickej kávy v tehotenstve a aj počas dojčenia.

  • Vo večerných hodinách

Pitie kávy by ste mali obmedziť aj vo večerných hodinách. Kofeín v káve môže totiž spôsobiť problémy so zaspávaním a znižuje kvalitu spánku. Ak si ale chcete večer dopriať šálku horúceho nápoja, siahnite po bezkofeínovej káve, tá tieto negatívne účinky nemá.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní