Bolesť päty – čo sa za ňou môže ukrývať? Kedy neodkladať návštevu lekára?

Bolesť päty – čo sa za ňou môže ukrývať? Kedy neodkladať návštevu lekára?

Keď nás niečo bolí, vždy je to nepríjemné. Avšak, ide o signál, ktorý by sme nemali ignorovať, najmä ak pretrváva alebo sa pravidelne opakuje. Telo nás totiž obvykle upozorňuje na to, že niečo nie je v poriadku. Menej intenzívne bolesti rôznych častí sa môžu objavovať napríklad aj pri poranení či preťažení tela, čo je obvykle krátkodobý a prechodný stav. Aj častá bolesť hlavy sa neraz objavuje z banálnych príčin, ako je nedostatok spánku, zlý pitný režim či zmena počasia. 

Potrápila vás niekedy bolestivá päta? I v tomto prípade môžu byť príčiny pomerne nezávažné, no na vine môže byť aj nejaké ochorenie. Bolesť päty predstavuje o to väčší problém, ak človeka obmedzuje v pohybe alebo mu sťažuje a znepríjemňuje chôdzu. Aké sú možné príčiny a kedy vyhľadať lekára?

Bežné príčiny bolesti päty

Bolesť päty môže mať u jednotlivcov odlišný charakter. Bolesť môže byť bodavá alebo pálčivá, jedinec ju môže pociťovať zospodu päty alebo tiež z vonkajšej či vnútornej strany. Pri vážnejších stavoch môže bolesť vyžarovať do ďalších častí chodidla, alebo dokonca môže človeku výrazne sťažovať schopnosť pohybu.

V niektorých prípadoch býva bolesť prítomná len po námahe alebo ráno po prebudení, ak je stav vážnejší, môže ju v istej intenzite jedinec pociťovať väčšiu časť dňa. Za problémom s bolestivou pätou sa nemusí hneď skrývať nejaké ochorenie. Krátkodobé bolesti päty rôznej intenzity sa môžu objaviť napríklad aj z dôvodu väčšieho preťaženia chodidla, a to napríklad v dôsledku dlhej chôdze, dlhého státia, skákania, chôdze po náročnom teréne a podobne.

Bolesti päty z dôvodu preťaženia sa môžu častejšie týkať osôb s nadváhou. Dôvodom tiež môže byť nevhodná obuv, zlá technika pri behu a cvičení alebo úraz, napríklad zakopnutie, zlý doskok a podobne. 

Odporúčame: Zápal vaječníkov – u ktorých žien je vyššie riziko výskytu?

Plantárna fasciitída ako najčastejšia príčina bolesti päty

Za najčastejšiu príčinu opakovaných a dlhodobých bolestí päty je považované ochorenie nazývané plantárna fasciitída, čo je zápal plantárnej fascie. Ide o väzivový pruh tiahnuci sa od pätovej kosti po kĺby palcov na nohe. S týmto zdravotným problémom sa častejšie stretávajú osoby s plochými alebo vysoko vyklenutými nohami, a to hlavne v prípade, ak sa pridružia rizikové faktory, ako zvýšená telesná hmotnosť či nevhodná obuv. 

Osobu s plantárnou fasciitídou často trápi ostrá bolesť, ktorá sa môže tiahnuť od päty po prsty na nohe. Zhoršuje sa pri dotyku a v čase pokoja (napr. aj po prebudení), naopak pri chodení a pohybe zvykne ustupovať. 

Stojí za bolesťou Achillova šľacha?

Achillova šľacha patrí k najväčším a najsilnejším šľachám v ľudskom tele. Spája trojhlavý sval lýtka s pätovou kosťou a má významnú funkciu v koordinácii chôdze. Trápi vás bolesť päty, ktorá vyžaruje do členka či lýtka a keď sa postavíte na špičky, tak sa ešte zhoršuje? V tom prípade môže byť na vine práve problém s Achillovou šľachou. 

Príčinou ťažkostí môže byť jej poranenie, napríklad natrhnutie alebo natiahnutie, tiež zápal alebo prítomné degeneratívne zmeny. Pri poškodení Achillovej šľachy sa neraz objavuje opuch alebo pocity stuhnutia v danom mieste.

Aj ostroha na päte sa prejaví bolesťou

Ďalšou možno príčinou bolestivej päty je pätová ostroha, čo je výrastok kostnej hmoty z pätovej kosti. Ide vlastne o zvápenatenú šľachu, ktorá môže byť umiestnená zo spodnej alebo zadnej časti päty, prípadne v mieste úponu Achillovej šľachy. Pätová ostroha sa nemusí nijak prejavovať, no u jedinca tiež môže spôsobovať nepríjemné bodavé bolesti prítomné najmä v strede päty. Bolesť je horšia pri chôdzi a našľapovaní, ustupuje v pokoji. 

Ďalšie možné zdravotné problémy prejavujúce sa bolesťou päty:

  • burzitída (zápal mazových vačkov v okolí kĺba), 
  • Severova choroba (degeneratívne ochorenie pätovej kosti),
  • zlomenina päty,
  • zlomenina členka,
  • zápal kostného tkaniva v päte,
  • artróza (degeneratívne ochorenie kĺba),
  • artritída alebo reumatické ochorenie,
  • syndróm tarzálneho tunela,
  • ochorenie nervov (napr. periférna diabetická neuropatia – komplikácia cukrovky),
  • deformity päty,
  • veľmi zriedkavo nádor kosti alebo priľahlých tkanív.

Odporúčame: ​Ako sa prejavuje Parkinsonova choroba? Dá sa jej predchádzať?

Domáca liečba bolesti päty

Menej závažný problém s bolestivou pätou, najmä ak je jej príčinou napríklad preťaženie či drobný úraz, možno preliečiť aj doma. Chodidlo potrebuje v prvom rade oddych. Pri akútnych ťažkostiach možno na tlmenie bolesti aplikovať studené obklady. Ak akútna bolesť pominie, vhodné je chodidlám dopriať masáže a taktiež ich možno trošku ponaťahovať jednoduchými strečingovými cvikmi. Skúste napríklad nasledujúci cvik:

  1. Sadneme si na zem s vystretými nohami pred sebou. 
  2. Zrolujeme uterák a chytíme ho za konce. 
  3. Stred uteráka prehodíme cez stred chodidla a začneme pomaly priťahovať smerom k sebe.
  4. Podržíme 15 až 30 sekúnd.
  5. Potom zatlačíme špičkami dopredu (od tela) a opäť podržíme.
  6. Zopakujeme aspoň 3-krát. Cvik neprevádzajte cez bolesť. 

Liečba dlhodobých alebo závažných problémov s bolesťou päty patrí do rúk lekárov, respektíve ortopéda. Zahŕňať môže podávanie protizápalových liekov alebo kortikoidov (napr. formou injekcií), tiež fyzioterapiu (vrátane elektroliečby). Vo vážnych prípadoch môže byť potrebné chirurgické riešenie problému.

Kostihojový obklad na bolesť päty

Bolestivú pätu možno ošetriť vhodným gélom alebo krémom s účinnými látkami tlmiacimi bolesť a zápal. Skvelé sú napríklad kostihojové prípravky. Ak máte poruke aj čerstvý koreň kostihoja lekárskeho, pripravte si obklad. 

POSTUP: Koreň pomelieme na prášok a pridáme k rastlinnému oleju, napríklad olivovému. Tiež pridáme trochu horúcej vody a vymiešame kašu. Tú rozotrieme na bavlnenú látku a priložíme na boľavé miesto. Obviažeme a necháme pôsobiť pár hodín. 

TIP: Obdobný obklad na bolestivé miesta sa dá pripraviť napríklad aj z čerstvých listov deväťsila lekárskeho. 

Návštevu lekára neodkladajte, ak:

  • bolesť pretrváva značnú časť dňa, neustupuje alebo sa zhoršuje,
  • bolesť päty zhoršuje alebo znemožňuje chôdzu,
  • sa bolesť päty pravidelne opakuje veľmi dlhú dobu (napr. vždy po námahe alebo ráno po prebudení),
  • sa výrazná bolesť päty objavila po úraze (napr. páde z výšky, zakopnutí),
  • je bolesť päty sprevádzaná opuchom,
  • je bolesť päty sprevádzaná zmenami farby alebo štruktúry kože v okolí päty (alebo ak je koža v okolí päty teplá až horúca),
  • je pri päte prítomný útvar, ktorý sa dá ľahko nahmatať, 
  • je na chodidle prítomná otvorená rana (alebo ak z nej vyteká hnisavý výtok a podobne),
  • sa dlhodobé bolesti päty objavujú pri cukrovke. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní