Cordyceps – vzácna tibetská huba, ktorej účinky musíte poznať!

Cordyceps – vzácna tibetská huba, ktorej účinky musíte poznať!

V tradičnej medicíne sa využívajú nielen rôznorodé bylinky, ale aj huby. Snáď najznámejšou liečivou hubou široko-ďaleko je hliva ustricová, z ktorej sa aj u nás bežne pripravujú napríklad polievky. Hliva je však rovnako súčasťou doplnkov stravy, ktoré sú zamerané na podporu imunity. Spomedzi ďalších liečivých húb možno spomenúť shiitake, reishi, ako aj menej známe maitake či polyporus. 

Počuli ste však už o hube Cordyceps? Ide o skutočný unikát, ktorý je západnej medicíne len málo známy. Prekvapí nielen mimoriadne liečivými účinkami, ale aj spôsobom svojho života. Ide totiž o parazitickú hubu, ktorá parazituje na húseniciach. Prečo sa Cordyceps oplatí spoznať?

Poznáte Cordyceps?

Pod označením Cordyceps poznáme výtrusnú parazitickú hubu s názvom húsenica čínska alebo žezlovka čínska, latinsky Ophiocordyceps sinensis alebo pôvodne Cordyceps sinensis. V Ázii, odkiaľ huba pochádza, je známa aj pod názvom Dong Chong Xia Cao, čo môžeme preložiť ako húsenica v zime, tráva v lete. Toto netradičné pomenovanie súvisí so životným cyklom huby, ktorá má v letnom období formu huby a v zime zase parazituje na húseniciach. 

V priebehu jari má huba štíhle nenápadné plodové telo oranžovej až hnedej farby, ktoré vytvára spóry. Tieto spóry najmä počas leta napádajú niektoré larvy motýľov a molí, napríklad druhu Thitarodes armoriacanus. Infikovaná húsenica sa počas jesene zarýva do zeme. Huba ju začne postupne prerastať a nahradzovať jej tkanivo, získava z nej výživné látky a časom vyplní celú jej chitínovú schránku. 

Celý tento proces môže trvať aj viac rokov, v závere huba húsenicu usmrtí. Z hlavy usmrtenej húsenice následne počas jari vyrastá nové plodové telo huby tvoriace ďalšie spóry, ktoré infikujú ďalšie larvy. Tým sa životný cyklus huby uzatvára a znova opakuje. 

Odporúčame: Ako oddialiť menštruáciu? Tu sú spoľahlivé metódy aj babské rady

Čo obsahuje Cordyceps?

Húsenica čínska, teda Cordyceps, patrí k dôležitým pilierom tradičnej čínskej medicíny. Už odpradávna sa v rámci nej ručne zbierali pozostatky hmyzu a húb, následne sa sušili a mleli a využívali pri liečbe rôznorodých neduhov. Spomenúť však môžeme, že na liečebné účely sa nevyužíva len druh Cordyceps sinensis, ale aj niektoré ďalšie z veľkého rodu Cordyceps, napríklad druh Cordyceps militaris.

Huba obsahuje mnohé účinné látky, a to napríklad cordycepín (protistarnúce, antioxidačné a posilňujúce účinky), adenozín, viaceré minerálne látky, polysacharidy, vitamíny, steroly a ďalšie. 

Aké má Cordyceps účinky?

Tradičná medicína pripisuje Cordycepsu mnoho rôznorodých účinkov, pričom mnohé z nich boli podrobené viacerým štúdiám a výskumom. Tejto hube je vďaka jej zloženiu pripisovaných niekoľko vlastností, a to v prvom rade schopnosť podporiť celkovú vitalitu a obranyschopnosť organizmu. Telo sa tak lepšie bráni pred infekčnými i nádorovými ochoreniami, rovnako sa ľahšie zotavuje z prekonaných chorôb. 

Vďaka obsahu silných antioxidantov huba bojuje proti starnutiu. Napomáha ničiť voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky a prispievajú k rozvoju mnohých ochorení, ako aj rýchlejšiemu starnutiu. Cordysepsu sú pripisované protizápalové aj protirakovinové účinky. Pozitívny vplyv má na viaceré systémy ľudského tela, vrátane obehového či dýchacieho. Stimuluje duševné funkcie a pomáha aj pri ťažkostiach s pohlavnými orgánmi. 

Podľa tradičnej medicíny má Cordyceps i tieto účinky:

  • dodáva energiu, pomáha zvýšiť výkon pri cvičení,

  • posilňuje činnosť imunitného systému,
  • znižuje hladinu cukru v krvi,
  • harmonizuje vysoký krvný tlak,
  • znižuje vysokú hladinu cholesterolu,
  • pôsobí proti zrážaniu krvi,
  • podporuje správnu činnosť obličiek,
  • pomáha k rýchlejšiemu zotaveniu sa po respiračných ochoreniach,
  • má pozitívny vplyv na zdravie srdca,
  • zlepšuje cirkuláciu krvi do srdca, mozgu a pohlavných orgánov, 
  • pomáha pri rekonvalescencii po chemoterapii a ožarovaní,
  • podporuje sexuálnu výkonnosť mužov, 
  • stimuluje pohlavné orgány, 
  • pomáha regulovať menštruačný cyklus,
  • zmierňuje psychickú záťaž.

Pestovanie huby Cordyceps

Huba Cordyceps rastie v drsných klimatických podmienkach v nadmorskej výške nad 3000 metrov. Vo voľnej prírode sa vyskytuje predovšetkým v Číne, Tibete a Nepále. Vo vyššej miere možno na ňu naraziť na Tibetskej náhornej plošine, odkiaľ údajne pochádzajú tie najkvalitnejšie huby. Cordyceps z prirodzeného prostredia je dnes pomerne luxusnou a drahou záležitosťou.

Výskyt huby v prírode klesá, kým dopyt po prípravkoch z nej rastie. To súvisí so zvyšovaním jej hodnoty na trhu. Z tohto dôvodu sa pre potreby trhu začal Cordyceps (najmä druh Cordyceps militaris) pestovať aj v umelých podmienkach (obvykle na organickom substráte) a následne spracovávať podľa farmaceutických štandardov. Bežne sa na trhu stretávame s extraktmi z fermentovaného mycélia cordycepsu, a teda nie s hubami, ktoré vznikli mumifikáciu húseníc. 

Odporúčame: Alergia na nikel – ako sa prejavuje a ako predísť ťažkostiam?

Ako užívať Cordyceps?

V našich končinách nájdeme Cordyceps v rôznych formách na internete, v lekárňach a predajniach so zdravou výživou. Dostupná je sušená huba, respektíve sušené celé plodnice, z ktorých možno pripraviť čaj, alebo ktoré je možné pridať aj do jedla. Ďalej sa môžeme stretnúť s extraktmi z Cordycepsu v tabletovej alebo tekutej forme. Zohnať možno i Cordyceps v podobe prášku, ktorý sa obvykle zarába s vodou. 

Pri užívaní výživových doplnkov s obsahom tejto vzácnej tibetskej huby vždy dodržujte odporúčané dávkovanie uvedené na obale. Stanovené dávky neprekračujte a pri akýchkoľvek otázkach sa obráťte na lekára, lekárnika či iného odborníka. Prípravky z Cordycepsu možno užívať preventívne, napríklad na celkové posilnenie vitality organizmu a fyzickej výkonnosti, alebo ako podporný prostriedok pri liečbe zdravotných problémov (cukrovka, nádorové ochorenia, impotencia a iné).

Má Cordyceps nežiaduce účinky?

Krátkodobé užívanie Cordycepsu je všeobecne bezpečné a nespája sa so závažnejšími nežiaducimi účinkami. Mierne vedľajšie účinky môžu zahŕňať nevoľnosť, sucho v ústach či kovovú chuť v ústach. Prípravky z tejto huby by však nemali užívať viaceré skupiny. V prvom rade by sa im mali vyhýbať osoby alergické na plesne a kvasinky. Keďže Cordyceps znižuje hladinu cukru v krvi, nie je táto huba vhodná, ak užívate lieky na zníženie hladiny cukru v krvi. 

Aj osoby užívajúce antikoagulanciá, teda lieky na riedenie krvi, by sa tejto hube mali vyhýbať, keďže pôsobí proti zrážaniu krvi. Z tohto dôvodu by hubu nemali užívať ani osoby niekoľko týždňov pred plánovanou operáciou. Zvyšuje sa riziko krvácania. Prípravky z Cordycepsu sa tiež všeobecne neodporúčajú deťom, tehotným a dojčiacim ženám. Užívanie spomenutých prípravkov je vhodné pri akomkoľvek zdravotnom probléme konzultovať s lekárom. 

Odporúčame: Repík lekársky – aké má účinky a ako si z neho pripraviť čaj či masť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní