Medicinálne huby: Ako nám liečivé huby dokážu pomôcť so zdravím?

Medicinálne huby: Ako nám liečivé huby dokážu pomôcť so zdravím?

Liečivé nie sú len rozličné bylinky, ale aj huby, často hlavne tie drevokazné a parazitické. Takéto huby s liečivými účinkami alebo ak chcete, medicinálne huby, sú známe už od nepamäti a sú využívané v rámci tradičnej ľudovej medicíny. Dopustiť na ne nedali napríklad starí Číňania, taktiež majú tradíciu na Sibíri, ale aj v iných častiach Ázie. Obsahujú rôzne vitamíny, sacharidy a mnohé účinné látky. Ich účinky bývajú skutočne rôznorodé. Môžu mať napríklad priaznivý vplyv na imunitný systém, mnohé blahodarne pôsobia na mozgovú činnosť, iné zase na hladinu hormónov či krvného cukru. Niektoré z takýchto húb sú jedlé, iné sú zase využívané na výrobu rôznych výživových doplnkov, napríklad vo forme kapsúl, čajov, tinktúr, práškov a podobne. Ktoré medicinálne huby sa oplatí poznať? V článku vám predstavíme hneď niekoľko z nich!

hliva a shiitake

Zdroj: Shutterstock®

Hliva

Známou hubou s priaznivými účinkami na zdravie je aj v našich končinách hliva ustricová, latinsky Pleurotus ostreatus. Z hlivy sa vyrábajú nielen výživové doplnky, ale rovnako ju vieme bežne kúpiť vo väčších obchodoch s potravinami a pridať do polievok, cestovín a podobne. Táto huba je známa v prvom rade svojím vplyvom na imunitný systém, preto je využívaná okrem iného aj na podporu imunity. Vítaná je však aj pri problémoch s vysokým cholesterolom. 

Shiitake

Pomerne známe sú aj huby shiitake, slovensky húževnatec jedlý, latinsky Lentinula edodes. Pôvod týchto húb možno hľadať vo východnej Ázii. Sú obľúbené v Japonsku, Číne aj Kórei. Najmä v Japonsku sú shiitake považované za elixír života a v rámci ľudovej medicíny sú symbolom dlhovekosti. U nás ich možno nájsť sušené, ale niekedy i čerstvé, taktiež vo forme výživových doplnkov. Sú zdrojom lentinánu, ktorému sú pripisované protirakovinové účinky. Taktiež podporujú imunitu a v strave sú vítané aj pri cukrovke. 

cordyceps a maitake

Zdroj: Shutterstock®

Cordyceps

K medicinálnym hubám patrí aj Cordyceps sinensis, u nás húsenica čínska či žezlovka čínska. Ide o parazitickú hubu, ktorá parazituje na niektorých druhoch húseníc motýľov či molí. Najmä v Tibete a Číne kedysi patrila k najcennejším hubám. Cordyceps sa využíva hlavne na výrobu výživových doplnkov. Výskyt huby vo voľnej prírode v súčasnosti výrazne klesá, preto je pestovaná i v umelých podmienkach. Výrazne stimuluje činnosť imunitného systému, dopĺňa energiu, pomáha pri problémoch s pečeňou, tiež je využívaná ako podporný prostriedok pri liečbe nádorových ochorení. 

Maitake

Slovko maitake by sme mohli z japončiny preložiť ako tancujúca huba. U nás je to trsovnica lupeňovitá, latinsky Grifola frondosa. Táto drevokazná huba je v Japonsku i v ďalších ázijských krajinách veľmi cenená. Jej mladé plodnice sú jedlé a veľmi chutné. U nás sú ľahšie dostupné hlavne v sušenej forme, taktiež vo forme tinktúr a kapsúl. Maitake pomáha pri fyzickom aj duševnom preťažení, zvyšuje odolnosť voči stresu, optimalizuje hladinu cukru v krvi a bunky chráni pred škodlivým vplyvom voľných radikálov. Taktiež je odporúčaná pri vysokom cholesterole. 

Odporúčame: Ako znížiť vysoký cholesterol? Hravo si s tým poradia tieto bylinky!

reishi a chaga

Zdroj: Shutterstock®

Reishi

Huba, vo svete známa pod názvom reishi, má u nás pomenovanie lesklokôrovka, latinsky Ganoderma lucidum. Ide o hubu parazitujúcu najmä na mŕtvych drevnatých častiach listnatých stromov. Jej domovinou je opäť Ázia, pričom je pevnou súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Plodnice nie sú úplne jedlé, z huby sa skôr vyrábajú výživové doplnky. Reishi prirodzene podporuje imunitný systém, prispieva k normálnym hladinám cholesterolu v krvi a priaznivo vplýva aj na činnosť srdcovo-cievneho systému. Ukazuje sa ako dobrý pomocník pri alergiách či únave a nespavosti.  

Chaga

V zozname medicinálnych húb nesmie chýbať ani chaga alebo ak chcete čaga, inak ryšavec šikmý, latinsky Inonotus obliquus. Ide opäť o parazitujúcu hubu, konkrétne ju môžeme nájsť hlavne na kôre brezových kmeňov, prípadne na duboch. Prirodzene sa vyskytuje skôr v chladnejších oblastiach.

Hojne rozšírená je v Kanade, na severe Európy či na Sibíri. Ryšavec je rovnako využívaný najmä na výrobu doplnkov stravy, v práškovej forme je tiež určený na prípravu čaju. Huba pomáha imunite aj tráviacemu a kardiovaskulárnemu systému. Priaznivý vplyv ukazuje pri liečbe nádorových ochorení aj zápalu v tráviacom trakte. 

koralovec a polyporus

Zdroj: Shutterstock®

Koralovec

Huba s latinským názvom Hericium erinaceus u nás nesie pomenovanie koralovec ježovitý. Parazituje na poškodených kmeňoch stromov. Vyskytuje sa v Ázii, Európe aj Severnej Amerike, no vo voľnej prírode je pomerne vzácna, preto je pestovaná na substrátoch pre komerčné účely. U nás je koralovec dokonca chránený. Plodnice sú jedlé. Dajú sa zohnať v sušenom stave, tiež vo forme doplnkov stravy. Táto huba má priaznivý vplyv najmä na nervový systém. Zlepšuje kognitívne funkcie aj schopnosť sústrediť sa, zmierňuje vnútorné napätie a stres. Je vhodná ako podporný prostriedok pri Alzheimerovej chorobe, demencii a problémoch s nervovým systémom. 

Polyporus

Na záver môžeme ešte spomenúť hubu s latinským názvom Polyporus umbellatus, slovensky trúdnik klobúčkatý. Táto huba je opäť cenená a známa hlavne v Ázii. U nás je dostupná najmä vo forme doplnkov stravy. Polyporus má antioxidačné vlastnosti a podporuje imunitný systém. Taktiež pôsobí diureticky, pričom telo zbavuje nadmerne zadržiavanej vody. Priaznivý vplyv má aj na hladinu krvného tlaku, taktiež na vlasy. Je využívaný na podporu rastu vlasov či ako podporný prostriedok v boji s bakteriálnymi infekciami. 

Odporúčame: TOP potravinové zdroje tryptofánu: Ako nám pomôžu k lepšej nálade?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní