Genitálne bradavice – kto je nimi najviac ohrozený a ako ich liečiť?

Genitálne bradavice – kto je nimi najviac ohrozený a ako ich liečiť?

Medzi sexuálne prenosné ochorenia radíme viaceré choroby bakteriálneho, vírusového aj parazitárneho pôvodu. K tým najčastejším patrí v prvom rade kvapavka, ktorej pôvodcom je baktéria s latinským názvom Neisseria gonorrhoeae. Ďalšou bakteriálnou infekciou, ktorá sa prenáša pri pohlavnom styku, je aj syfilis či chlamýdiová infekcia. Touto cestou sa tiež prenáša takzvaný ľudský papilomavírus, známy pod skratkou HPV. Rôzne typy týchto vírusov môžu byť pôvodcami odlišných zdravotných problémov. Niektoré z nich sú napríklad pôvodcom genitálnych bradavíc. Čo všetko by sme o tomto ochorení mali vedieť?

Genitálne bradavice a HPV

Genitálne bradavice, známe aj ako kondylómy alebo latinsky Condylomata acuminata, predstavujú jedno z najčastejších sexuálne prenosných ochorení. Ide o vysoko nákazlivé ochorenie vírusového pôvodu, ktorého pôvodcom sú niektoré typy ľudského papilomavírusu. Tieto vírusy sú v ľudskej populácii značne rozšírené a približne polovica sexuálne aktívnych jedincov sa počas života stretne aspoň s jedným typom HPV. Väčšina typov nespôsobuje človeku žiadne ťažkosti a infekcia odznie aj bez liečby.

Naopak niektoré vysokorizikové typy môžu viesť k vzniku prekanceróznych zmien, respektíve k zmenám, ktoré predchádzajú rakovinovému bujneniu. Tieto typy HPV radíme napríklad k rizikovým faktorom rakoviny krčka maternice. Až za 90 % prípadov výskytu genitálnych bradavíc je zodpovedný ľudský papilomavírus typu 6 alebo 11. Ochorenie postihuje mužov i ženy a najrozšírenejšie je u jedincov vo veku od 17 do 33 rokov. Samozrejme, k nákaze môže dôjsť aj u mladších či starších sexuálne aktívnych jedincov. 

Odporúčame: Bolestivá cysta v oblasti kolena – u koho sa objavuje najčastejšie a prečo?

ľudský papilomavírus

Zdroj: Shutterstock®

Rizikové faktory kondylómov

Genitálne bradavice, respektíve vírusy spôsobujúce toto ochorenie, sa prenášajú zo sliznice na sliznicu pohlavným stykom. Zdrojom nákazy je chorý jedinec, ktorý v prípade absencie príznakov nemusí o infekcii ani vedieť. K prenosu pritom dochádza nielen pri vaginálnom, ale aj orálnom a análnom styku. Ak sa vírus dostane do zdravého organizmu, jeho prítomnosť sa nemusí ihneď prejaviť. Často vedie k prepuknutiu symptómov najmä oslabená imunita, taktiež k tomu môže dôjsť napríklad v tehotenstve. K prenosu infekcie môže dôjsť v niektorých prípadoch aj nepohlavnou cestou, a to hlavne z matky na dieťa pri pôrode. 

Pre nákazu vírusom HPV a výskyt genitálnych bradavíc sú rizikové nasledujúce faktory:

  • nechránený pohlavný styk,
  • pohlavný styk s neznámym partnerom bez ochrany,
  • striedanie a vysoký počet sexuálnych partnerov,
  • sexuálna aktivita už v nižšom veku,
  • oslabený imunitný systém,
  • predchádzajúce pohlavne prenosné infekcie.

Odporúčame: Aké sú rizikové faktory rakoviny pečene? Je príčinou len alkohol?

príznaky genitálnych bradavíc

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú príznaky genitálnych bradavíc?

HPV vírusy spôsobujúce genitálne bradavice priamo napádajú najmä oblasť genitálií. Hlavným prejavom ochorenia je vznik bradavíc rôznej veľkosti. U žien bývajú prítomné hlavne na vulve, teda na vonkajších pohlavných orgánoch (napríklad na malých a veľkých pyskoch), ale aj okolo análneho otvoru a zriedkavejšie vo vnútri pošvy. U mužov sa objavujú na penise, prípadne miešku alebo okolo konečníka. V prípade prenosu pri orálnom styku sa bradavice vyskytujú v oblasti úst a hrdla. 

Inkubačný čas, čiže čas od vstupu patogénu do organizmu po prepuknutie choroby, je iný u každého jedinca. U niektorých sa prejavy bradavíc môžu objaviť po pár týždňoch, u iných to môže trvať až 8 mesiacov, niekedy môže ochorenie dokonca prepuknúť po rokoch. Genitálne bradavice majú spravidla podobu bielych alebo červenkastých výrastkov, ktoré sú najskôr len malé, neskôr sa zväčšujú a pripomínajú tvar karfiolu. Vyskytujú sa zvyčajne v zhlukoch. Tieto výrastky sú nezhubné a zvyčajne nebývajú bolestivé. Časom sa môže ich povrch vyhladzovať, praskať aj mokvať. Menej často sa objavujú aj ďalšie sprievodné ťažkosti, napríklad:

  • pálenie a svrbenie v postihnutej oblasti,
  • opuch v oblasti genitálií,
  • vaginálny výtok,
  • vaginálne krvácanie pri pohlavnom styku.
HPV vírus

Zdroj: Shutterstock®

Je možné zbaviť sa kondylómov?

Liečba HPV infekcií je zameraná na potlačenie aktivity vírusu v tele a odstránenie sprievodných ťažkostí, eliminácia samotného vírusu z tela nie je úplne možná. Dokonca nie je možné ani úplne zabrániť opätovnej infekcii. V prípade výskytu genitálnych bradavíc sa uplatňuje viacero metód liečby. Pri podozrení na toto sexuálne prenosné ochorenie je nevyhnutné v prvom rade navštíviť lekára, napríklad gynekológia alebo urológa.

Nie je vhodné pokúšať sa odstrániť genitálne bradavice doma, potrebná je dôsledná liečba, ktorú odporučí odborník. Aj po preliečení sa však môže problém opätovne objaviť. Počas liečby je dôležitá sexuálna abstinencia, prípadne môže byť potrebné vyšetrenie a preliečenie sexuálnych partnerov nakazeného jedinca. 

Liečba genitálnych bradavíc môže zahŕňať:

  • ošetrenie lokálnymi prípravkami od lekára (krémy, gély, oleje),
  • odstránenie bradavíc pomocou tekutého dusíka,
  • chirurgické odstránenie bradavíc,
  • odstránenie kondylómov laserom,
  • posilnenie imunity na podporu základnej liečby.

Odporúčame: Ako si doplniť niacín? Spoznajte najbohatšie potravinové zdroje!

prevencia genitálnych bradavic

Zdroj: Shutterstock®

Najdôležitejšia je prevencia pred vznikom genitálnych bradavíc!

Pre všetky sexuálne prenosné ochorenia platí základné pravidlo – najdôležitejšia je prevencia! Dodržiavaním zásad bezpečného sexu a nestriedaním partnerov je možné výrazne znížiť riziko nielen prenosu genitálnych bradavíc, ale aj syfilisu, kvapavky, chlamýdií či HIV vírusu. V prípade genitálnych bradavíc existujú následné zásady prevencie na zníženie rizika:

  • používanie bariérovej antikoncepcie (ani kondóm však nepredstavuje 100 % ochranu),
  • vyhýbanie sa nechránenému pohlavnému styku s neznámymi osobami,
  • monogamný spôsob života,
  • očkovanie (je potrebné zvážiť všetky pre a proti),
  • podpora dobrej imunity. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní