Ako sa prejavuje poškodený meniskus? Neignorujte varovné signály!

Ako sa prejavuje poškodený meniskus? Neignorujte varovné signály!

Za bolesťou kolena môže stáť mnoho rozličných príčin. Bolesti môžu súvisieť napríklad s degeneratívnymi zmenami na chrupavkách kolena, respektíve s ich opotrebením v priebehu starnutia. Reč je o gonartróze, respektíve artróze kolena. Boľavé kolená sa však objavujú aj pri zápalových ochoreniach, akým je artritída. 

Vo veľkom množstve prípadov však nie je bolesť kolena vyvolaná chorobným stavom, ale jeho poranením, napríklad pri úraze. K poraneniam kolena radíme aj takzvané poranenie či poškodenie menisku. O akom zdravotnom probléme je reč?

Čo je meniskus kolena?

Pod pojmom meniskus si mnohí predstavia ochorenie, respektíve poškodenie kolena. Pojem meniskus však neoznačuje zdravotný problém, ale normálnu časť ľudského tela. Ak chceme hovoriť o zdravotnom probléme, týkajúcom sa tejto časti tela, hovoríme najčastejšie o poranení alebo poškodení menisku.

A čo to teda meniskus vlastne je? Kde sa meniskus nachádza? Meniskus je prirodzenou anatomickou súčasťou kolenného kĺba. Ide o akúsi chrupavkovitú vložku vo vnútri kĺba. U každého jedinca nachádzame dva menisky v každom kolennom kĺbe. 

Menisky predstavujú chrupavkovité štruktúry v tvare polmesiaca, ktoré nachádzame v kolennom kĺbe medzi stehennou a holennou kosťou. Na vnútornej strane, respektíve bližšie k stredovej rovine tela, rozoznávame mediálny meniskus, ktorý je väčší a má spomínaný polmesiačikovitý tvar (tvar písmena C).

Z vonkajšej strany je umiestnený laterálny meniskus, ktorého tvar je takmer kruhový (skoro ako písmeno O). Tvar meniskov je anatomicky prispôsobený kostiam zasahujúcim do kolenného kĺba, polohu meniskov v kĺbe zaisťujú väzy. Menisky sú pružné a zároveň veľmi pevné. Aké funkciu meniskus má?

Funkcia menisku:

  • tlmenie nárazov, 
  • rozkladanie hmotnosti tela, 
  • ochrana kĺbovej chrupavky pred opotrebovaním a nadmerným poškodením,
  • vyrovnávanie nesúmernosti kĺbových plôch kostí,
  • stabilizovanie kolenného kĺbu spolu s ostatnými väzivami,
  • zaistenie pohybu synoviálnej tekutiny, jej obtekanie okolo plôch v kolennom kĺbe (zabezpečenie výživy povrchovej vrstvy chrupiek).

Odporúčame: Lipómy – neškodné hrčky na tele alebo vážny zdravotný problém?

model kolena

Zdroj: Shutterstock®

Príčiny poranenia meniskov

Poranenia meniskov nie sú ničím výnimočným, práve naopak. Radíme ich k najčastejším poraneniam kolena a v súčasnej dobe aj k jedným z najčastejších športových úrazov. Niekoľkokrát častejšie sa pritom vyskytujú poranenia vnútorného menisku. Poranenie menisku (napríklad poškodený alebo pretrhnutý meniskus) vzniká zväčša z dvoch hlavných dôvodov:

  • ako následok úrazu, teda v dôsledku náhleho poškodenia pohybového aparátu,
  • z dôvodu degeneratívneho poškodenia, a teda nevhodnej dlhodobej záťaže. 

V prvom prípade dochádza k natrhnutiu či inému poškodeniu menisku najčastejšie z dôvodu športových úrazov, teda pri pohybových a športových aktivitách. Samotné poškodenie môže vzniknúť napríklad pri nadmernom rotačnom pohybe (prudkom otočení kolena), ktorý meniskus natrhne.

Rizikové pre možné meniskové poranenia sú preto športy, pri ktorých opakovane dochádza k rôznym rotačným pohybom, ako napríklad futbal či lyžovanie. K poraneniu menisku však môže dôjsť aj pri nešťastnom páde, podvrtnutí kolena, a to napríklad aj pri behu, turistike a podobne.

Poškodený alebo podráždený meniskus – iné príčiny

V druhom prípade môžu byť príčinou problému s meniskom práve degeneratívne zmeny, respektíve opotrebenie. K tomu môže dochádzať napríklad v dôsledku neustálych opakovaných pohybov, ktoré danú oblasť poškodzujú a vytvárajú opakované mikrotraumy kolena. K degeneratívnemu opotrebeniu menisku však dochádza aj za bežných okolností s narastajúcim vekom.

Jednotlivé časti kolena sú u starších osôb už oveľa slabšie a náchylnejšie na poranenie. K poškodeniu menisku tak môže dôjsť aj pri bežných aktivitách, napríklad pri vstávaní zo stoličky. Problémy s meniskom sa u starších jedincov môžu vyskytovať aj v súvislosti so spomínanou artrózou, čiže degeneratívnym ochorením kĺbov. 

Odporúčame: Častá choroba z povolania: Aké sú prejavy syndrómu karpálneho tunela?

poranenie menisku

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky poškodeného menisku

Prejavy poškodeného menisku môžu byť u každého pacienta trochu odlišné. Často to závisí aj od toho, v akom rozsahu je meniskus poškodený, alebo v ktorej časti. Záleží na tom, či je poškodený len sčasti, alebo úplne celý, či sú trhliny len povrchové, alebo hlboké. Podľa toho lekári rozoznávajú i rôzne stupne poškodenia menisku.

Podľa tvaru a miesta trhliny je tiež možné rozlíšiť viacero typov poškodenia menisku, a to napríklad radiálne, horizontálne, vertikálne, šikmé, lukovité a iné. Typickým príznakom poranenia menisku je priamo pri poškodení pocit jeho prasknutia, respektíve pocit preskočenia či lupnutia v kolene. Následne môže byť problém sprevádzaný bolesťou.

Ako bolí meniskus? U niektorých je bolesť slabšia a vyskytuje sa len pri niektorých pohyboch nohou a kolenom (napríklad pri chôdzi po schodoch), pri poškodení veľkého rozsahu však neraz bývajú bolesti veľmi ostré a nepretržité.

Ďalšie symptómy poranenia menisku:

  • neschopnosť vystrieť nohu či vykonať drep,
  • neschopnosť pohybovať kolenom v plnom rozsahu,
  • zasekávanie pri pohyboch kolena (pocit, že koleno pri ohýbaní kladie odpor),
  • pocity cudzieho telesa v kĺbe,
  • opuch kolena v postihnutej oblasti,
  • stuhnutý kolenný kĺb.

Odporúčame: TOP bylinky na problémy so štítnou žľazou: Ktoré sú nápomocné?

operácia menisku

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika poranenia menisku

Pre diagnostiku ochorenia je nevyhnutné vyšetrenie lekárom, ktorý stanoví aj rozsah poškodenia kolena. Poranenie menisku lekár diagnostikuje na základe anamnézy, tiež testov pohyblivosti a pomocou zobrazovacích metód, napríklad RTG. Tiež sa uplatňuje zobrazovanie magnetickou rezonanciou.

Ako sa lieči poranený meniskus?

Ako sa lieči poranenie menisku? Liečba poškodenia menisku menisku následne závisí od závažnosti poranenia, dĺžky trvania problému (napr. chronické poškodenie menisku), ale aj veku pacienta či jeho preferencií.

Postup liečby môže byť odlišný napríklad u profesionálneho športovca, u ktorého je nevyhnutné úplne uzdravenie a skorý návrat k športu a iný u staršieho pacienta, pre ktorého má význam najmä návrat k bežným každodenným činnostiam.

Sú viaceré možnosti liečby. Vo všeobecnosti sa uplatňuje najmä konzervatívna liečba poškodeného menisku, alebo naopak operatívne riešenie tohto zdravotného problému. 

• Konzervatívna liečba poranení menisku

Konzervatívna liečba poranenia menisku sa uplatňuje v prvom rade v prípade, ak ide o prvé stupne poškodenia, teda je natrhnutie menisku len malé a ak príznaky poškodenia nepretrvávajú a koleno je celkovo stabilné.

Konzervatívna liečba môže zahŕňať hlavne rehabilitácie, dôležitý je odpočinok a obmedzenie fyzickej aktivity. Pri bolestiach a opuchoch môžu pomáhať ľadové obklady, kompresívne obväzy aj vyvýšená poloha nohy. Bolesti možno tlmiť aj nesteroidnými protizápalovými liekmi, a to nielen vo forme tabliet, ale napríklad aj masťami na vonkajšie použitie. 

• Operácia menisku

K operatívnej liečbe poranenia menisku sa pristupuje najmä vtedy, ak je poškodenie veľkého rozsahu, alebo konzervatívna liečba bola neúspešná a ťažkosti u pacienta stále pretrvávajú. Vtedy väčšinou lekár odporúča takzvanú artroskopiu, čo je špeciálna málo invazívna vyšetrovacia a operačná technika kĺbových dutín.

Podľa potreby sa pristupuje buď k odstráneniu poškodenej časti menisku, alebo odstráneniu celého menisku. V niektorých prípadoch operatér môže roztrhnutý meniskus tiež zašiť. K novým liečebným postupom patrí aj transplantácia menisku či implantácia protézy menisku. Po chirurgickom ošetrení spravidla nasleduje rehabilitácia. Celková rekonvalescencia môže trvať pokojne až tri mesiace. 

Odporúčame: Vážna a život ohrozujúca choroba – ako sa prejavuje zápal pľúc?

prevencia zranení kolena

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia poranenia meniskusu

Nepríjemným poraneniam kolena, alebo konkrétne jeho menisku, je v prvom rade potrebné predchádzať. Je dôležité myslieť na to, že ak sa koleno raz poškodí, vo veľkom množstve prípadov sa už nikdy úplne nevráti do pôvodného stavu, teda nebude ako predtým, a to aj napriek kvalitnej liečbe a rehabilitáciám.

Aká je prevencia poškodenia menisku. Základom prevencie pred poraneniami menisku je primárne predchádzanie úrazom a vyhýbanie sa nadmernému zaťažovaniu kolien.

K prevencii a zníženiu rizika poškodenia menisku môžu prispieť nasledujúce zásady:

  • dostatočná rozcvička a strečing pred športovými aktivitami,
  • postupné navyšovanie intenzity a dĺžky tréningu / nepreceňovanie svojich síl a schopností,
  • postupné budovanie nielen sily, ale aj koordinácie či flexibility,
  • dostatočný čas na regeneráciu medzi tréningami,
  • vyhýbanie sa aktivitám, ktoré pri cvičení spôsobujú neprimeranú bolesť,
  • vhodná športová výbava (napríklad výber správnej obuvi pri behu),
  • zdravá a vyvážená strava (pohybový aparát potrebuje všetky živiny pre správnu funkciu, regeneráciu),
  • udržiavanie si primeranej hmotnosti (nadváha a obezita sú vo všeobecnosti veľkou záťažou pre kĺby a pohybový aparát).

Článok aktualizovaný 19.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní