Ghee maslo: Urobte si ho doma a spoznajte TOP 15 benefitov pre krásu i zdravie!

Ghee maslo: Urobte si ho doma a spoznajte TOP 15 benefitov pre krásu i zdravie!
  • 11.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Ghee maslo je kaloricky veľmi bohaté. 100 ml ghee masla dodá nášmu telu až 883 kalórií energie. Ghee maslo je čisto tukové a neobsahuje žiadne významné množstvo bielkovín, sacharidov, cukru alebo vlákniny.

100 ml ghee masla obsahuje takmer 99,8 gramov tuku, pričom väčšina tuku prítomného v ghee masle je nasýtený tuk. Obsahuje tiež cholesterol, je bohaté na vitamín A, vitamín E a vitamín K, ak je zdrojom ghee masla mlieko od kráv kŕmených trávou. Rovnako obsahuje aj kyselinu maslovú.

S mnohými výskumami vykonanými v priebehu rokov vyšlo najavo, že namiesto toho, aby telo poškodzovalo, je ghee maslo pre ľudský organizmus to pravé. Vzhľadom na jeho úžasné výhody naši predkovia poznali skutočnú hodnotu ghee masla už veľmi dávno, kedy ho nazývali prepustené maslo.

Ako si vyrobiť ghee maslo doma?

Chutné a zdravé ghee maslo možno pripraviť s použitím plnotučnej alebo hustej smotany. Môžete si ho kúpiť buď v obchodoch, alebo zbierať hustú smotanu, ktorá sa usadzuje na mlieku.

  • Vezmite asi 2 šálky hustej smotany a pridajte do nej asi 1 polievkovú lyžicu tvarohu.
  • Nechajte vonku približne 7 až 8 hodín.
  • Potom krém dajte na 5 až 6 hodín do chladničky.
  • Do tohto krému pridajte studenú vodu a miešajte v kuchynskom robote, kým sa maslo neoddelí a zostane cmar.
  • Tento cmar môžete použiť na rôzne účely.
  • Odstráňte maslo a potom si ho zohrejte.
  • Keď maslo začne vrieť, občas premiešajte.
  • Tekutá časť sa postupne odparí a mliečna sušina sa usadzuje na dne panvice.
  • Zvyšná zlatožltá tekutina je ghee maslo.
  • Keď vychladne, preceďte ho, aby ste odstránili mliečnu sušinu.
  • Ghee maslo skladujte v uzavretej nádobe.

Odporúčame: Quinoa – prečo patrí k najzdravším potravinám na svete? Ako ju pripraviť?

Ghee maslo a jeho benefity

1. Obsahuje zdravé tuky – výskumy dokazujú, že ghee maslo má nízky obsah tuku. Obsahuje zdravé tuky, vďaka ktorým dodáva telu dobrý cholesterol. Ghee maslo nespôsobuje srdcové choroby ako iné formy tuku.

2. Pomáha tráviacemu systému – konzumácia ghee masla úzko súvisí so zdravým črevom. V dávnych dobách si naši predkovia pred každým jedlom dávali lyžicu ghee masla. Vystlalo črevá a znížilo riziko vzniku vredov a rakoviny.

3. Posilňuje imunitný systém – ghee maslo je bohaté na kyselinu maslovú, ktorá pomáha telu pri produkcii buniek bojujúcich proti chorobám.

4. Zdroj esenciálnych vitamínov – ghee maslo je spoľahlivým zdrojom vitamínov A a E rozpustných v oleji, ktoré sú potrebné pre zdravú pečeň, vyvážené hormóny a reprodukčné orgány.

5. Protizápalové a protirakovinové účinky – ghee maslo obsahuje kyselinu maslovú, ktorá je protirakovinovou zložkou. Antioxidanty, ktoré sa v ňom nachádzajú, ho robia protizápalovým.

6. Bonus pre intoleranciu laktózy – ghee maslo je bez laktózy. Nespôsobuje alergie u tých, ktorí trpia mliečnou alebo kazeínovou intoleranciou.

7. Lieči popáleniny – ghee maslo je jednou z najbezpečnejších dermatologických kozmetických prípravkov. Je šetrný k pokožke a pomáha pri liečbe popálenín.

8. Zdravá pokožka – ghee maslo je bohaté na antioxidanty, mastné kyseliny a je zároveň aj prírodným zmäkčovadlom, čo vám pomáha udržiavať zdravú pokožku tým, že uzamyká vlhkosť, zlepšuje regeneráciu pokožky, ošetruje trhlinky na pokožke a zjemňuje pokožku. To je tiež jedna z populárnych tradičných výhod ghee masla.

9. Pomáha vlasovej pokožke – vďaka prítomnosti vitamínu E a skutočnosti, že môže zlepšiť hrúbku vlasov, je ghee maslo skvelé na aplikáciu na vlasy a vlasovú pokožku. Zdravotné výhody ghee masla znamenajú, že môže tiež zmierniť suchú, svrbivú pokožku hlavy vďaka svojim hydratačným vlastnostiam.

10. Posilňuje kosti – ghee maslo je bohaté na vitamín K, ktorý pomáha pri vstrebávaní vápnika. Pomáha pri prevencii zubného kazu a zabraňuje ateroskleróze.

11. Lieči dysfunkciu štítnej žľazy – keďže používanie ghee masla má za následok vyrovnávanie hormónov, pomáha pri dysfunkcii štítnej žľazy.

12. Pomáha pri chudnutí – ghee maslo zrýchľuje metabolizmus tela, čo z neho robí ideálnu ingredienciu na chudnutie. Konzumácia ghee masla spôsobuje spaľovanie ostatných tukov v tele, čím napomáha chudnutiu.

13. Neuvoľňuje radikály – ghee maslo sa pri vysokej teplote nerozpadá na voľné radikály. Voľné radikály sú okrem iných chorôb zodpovedné za rakovinu. To z neho robí skvelý tuk na varenie a vyprážanie jedla.

14. Lieči menštruačné problémy – ghee maslo má tendenciu vyrovnávať hormóny v tele. Vďaka tomu je ideálnym kandidátom, ak sa chcete zbaviť menštruačných ťažkostí, ako je napríklad PMS či nepravidelná menštruácia.

15. Zlepšuje chuť do jedla – ghee maslo pozdvihne chuť každého jedla, do ktorého sa pridá. Rovnako sa odporúča aj pri príprave jedál pre deti.

Odporúčame aj: Ryžové rezance: Čím sú výnimočné a ako ich pripraviť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní