Pohlavne prenosné chlamýdie – ktoré príznaky infekcie neignorovať?

V okolí, v ktorom sa bežne pohybujeme, nás v podstate každodenne ohrozuje nespočetné množstvo patogénnych mikroorganizmov a jedným z nich sú aj baktérie. S mnohými vie naše telo bojovať prakticky bez toho, aby sme o tom vedeli. Nemalá skupina baktérií však dokáže vyvolať rôznorodé ochorenia, vrátane veľmi závažných, ktoré si vyžadujú liečbu. Mnohé baktérie dokonca dokážu človeka ohroziť na živote.

Medzi bakteriálne infekcie radíme napríklad zákerný tetanus, ktorý je dnes pri prejavení príznakov stále nevyliečiteľný. Ďalej ide napríklad o listeriózu, lymskú boreliózu, salmonelózu, týfus alebo aj tuberkulózu. Baktérie sú pôvodcami aj niektorých pohlavne prenosných chorôb, a to vrátane chlamýdiovej infekcie, ktorú v bežnej reči neraz označujeme chlamýdie. O aké ochorenia ide a aké sú príznaky u mužov a žien?

Čo sú chlamýdie?

Chlamýdia, latinsky Chlamydia, predstavuje rod baktérií veľkosťou podobných väčším vírusom. Ide o vnútrobunkové nepohyblivé patogény, ktoré parazitujú vnútri živých buniek. Dokážu infikovať ľudský organizmus a niektoré zvieratá a vyvolávajú rôzne druhy ochorení. Najznámejším zástupcom tohto rodu je baktéria Chlamydia trachomatis, ktorá napáda prevažne bunky sliznice urogenitálneho traktu. Ochorenie spôsobené touto baktériou radíme hlavne medzi pohlavne prenosné choroby. 

V ženskom močovo-pohlavnom systéme chlamýdie napádajú bunky pošvy, krčka maternice, bunky v dutine maternice, ale aj vo vajíčkovodoch. Cez ne sa dokonca môžu dostať do brušnej dutiny, kde pri dlhšom pretrvávaní spôsobujú bolesťou sprevádzané zrasty. V mužskom močovo-pohlavnom systéme zase postihujú primárne bunky močovej rúry, niekedy však aj prostaty či nadsemenníkov. 

Spomenúť môžeme, že medzi chlamýdie patrí napríklad aj druh Chlamydia pneumoniae, ktorá postihuje dýchacie cesty. Tieto patogény sú bežne nazývané aj ako pľúcne chlamýdie a vyvolať môžu až zápal pľúc. Chlamýdie však môžu napádať aj očné spojivky, kĺby či nervový systém. 

Odporúčame: ​Tieto príznaky zápalu pankreasu neignorujte! Čo je jeho príčinou?

baktérie

Zdroj: Depositphotos

Ako sa prenáša chlamýdiová infekcia?

Ak hovoríme konkrétne o baktériách Chlamydia trachomatis, spôsobujúcich močovo-pohlavné chlamýdiové infekcie, tak ich prenos nastáva primárne pohlavným stykom. K nákaze môže dôjsť pri vaginálnom aj análnom styku, rovnako sa jedinec môže chlamýdiami nakaziť pri orálnom styku. Baktérie sa do organizmu teda najčastejšie dostávajú cez krčok maternice, mužskú močovú rúru, konečník alebo hrdlo, zriedkavejšie cez očnú sliznicu. Najrizikovejší je v tomto prípade opakovaný nechránený sex.

K prenosu môže dôjsť aj nepohlavnou cestou, a to prostredníctvom kontaminovaných predmetov, napríklad pri bezprostrednom použití rovnakej spodnej bielizne alebo zdieľaní mokrého uteráka. Avšak, chlamýdie sú na vonkajšie podmienky veľmi citlivé a mimo tela rýchlo hynú, preto takýto spôsob nákazy nie je úplne bežný. Hrozí však nákaza novorodenca pri pôrode. Ak je matka pri pôrode infekčná, dieťa sa môže nakaziť skrz očné spojivky alebo nosohltan. 

Aké majú chlamýdie príznaky?

Chlamýdiová infekcia patrí v súčasnosti k najčastejšie sa vyskytujúcim pohlavne prenosným ochoreniam. K ľahkému a rýchlemu šíreniu tohto ochorenia prispieva aj fakt, že vysoké percento infikovaných mužov a žien nevykazuje prakticky žiadne sprievodné príznaky. Človek teda ani nemusí vedieť, že je chlamýdiami nakazený a môže ich pri nechránenom pohlavnom styku šíriť ďalej. Chlamýdiová infekcia prebieha bezpríznakovo až u vyše 90 % mužov a približne u 30 až 50 % žien. 

Ak nie je priebeh infekcie bezpríznakový, prvé prejavy sa objavia obvykle v priebehu 1 až 3 týždňov od prieniku patogénu do organizmu. U mužov a žien sa môžu symptómy mierne líšiť. Prítomné môžu byť všeobecné príznaky, ako napríklad zvýšenie teploty a únava. Okrem toho sa pridávajú rôzne intímne ťažkosti. U žien sú bežné aj poruchy menštruačného cyklu. 

Možné príznaky chlamýdií u žien:

  • bolesti v podbrušku mimo cyklu,

  • pošvový výtok (obvykle hustý biely bez zápachu),
  • svrbenie pošvy,
  • bolesť pri pohlavnom styku,
  • slabé krvácanie alebo špinenie mimo cyklu aj po pohlavnom styku,
  • nepravidelná menštruácia,
  • pľuzgieriky na vonkajších genitáliách.

Možné príznaky chlamýdií u mužov:

  • belavý výtok z penisu,

  • pálenie pri močení,
  • bolesť v močovej trubici,
  • bolesť semenníkov,
  • opuch nadsemenníkov,
  • nočné močenie.

Pri infekcii konečníka sa môže objaviť svrbenie postihnutej oblasti, nutkanie na stolicu, krvácanie z konečníka. Ak dôjde ku kontaktu infikovaných genitálnych výlučkov s očami, vyústiť to môže do zápalu očných spojiviek, čo sa môže prejaviť svrbením, podráždením a začervenaním očí, tiež citlivosťou na svetlo. 

Odporúčame: ​Krvné skupiny človeka – ako sa dedia po rodičoch a čo o nich vedieť?

vyšetrenie na pohlavne prenosnú chorobu

Zdroj: Depositphotos

Diagnostika chlamýdií

Pri výskyte vyššie spomínaných zdravotných ťažkostí je na mieste návšteva lekára – gynekológa alebo urológa. Tieto príznaky môžu byť zapríčinené aj mnohými inými ochoreniami, preto je potrebné vykonať potrebné vyšetrenia a stanoviť správnu diagnózu. Dnes sú v lekárni dostupné aj voľnopredajné orientačné testy na chlamýdie, ktoré sú citlivé na baktérie Chlamydia trachomatis. Môžu teda dokázať prítomnosť pohlavne prenosnej chlamýdie.

Takýto test však nenahradzuje diagnostiku lekárom, nie je stopercentný. Pri výskyte ťažkostí je vždy dôležité konzultovať zdravotný stav s lekárom. Lekár sleduje klinické príznaky a odoberie anamnézu. Nákazu môže potvrdiť vyšetrenie steru z postihnutej sliznice. Vykonáva sa ster z maternicového hrdla, u mužov zase z močovej rúry, podľa potreby z konečníka alebo spojiviek. Niekedy sa vykonávajú aj krvné testy, napríklad na sledovanie prítomnosti protilátok v krvi. 

Liečba chlamýdiovej infekcie

Pohlavne prenosnú chlamýdiovú infekciu je nevyhnutné dôkladne preliečiť. Najmä u žien pri dlhotrvajúcej infekcii hrozia nemalé zdravotné problémy a komplikácie. Následkom chronickej infekcie môžu byť zmeny na vnútromaternicovej sliznici, zrasty vajíčkovodov, zrasty v brušnej dutine i neplodnosť. Keďže chlamýdie radíme medzi baktérie, na liečbu sa uplatňujú predovšetkým antibiotiká.

Liečba antibiotikami je pri chlamýdiách obvykle pomerne dlhá, môže trvať až 3 týždne. U niektorých pacientov sa dokonca kombinuje viacero druhov antibiotík. Pri liečbe je vždy vhodné nasadiť aj probiotiká, ktoré posilnia črevnú mikroflóru. Podľa potreby sa uplatňujú ďalšie liečivá, napríklad analgetiká. Dôležitá je sexuálna zdržanlivosť. Obvykle sa odporúča preliečiť aj sexuálneho partnera. 

Chlamýdiovej infekcii, ako aj iným pohlavne prenosným ochoreniam, je vždy najlepšie predchádzať. Prevencia zahŕňa použitie bariérovej antikoncepcie (kondómu) počas sexu, nestriedanie sexuálnych partnerov a vyhýbanie sa nechránenému pohlavnému styku s neznámym partnerom. 

Odporúčame: ​Herpes na pere: Aké sú jeho príčiny a následná liečba?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE