TOP pleťové oleje na problematickú pleť: Ktoré pomôžu aj pri akné?

TOP pleťové oleje na problematickú pleť: Ktoré pomôžu aj pri akné?

Dokonalá pleť bez akejkoľvek chybičky je snom mnohých žien, no realita je často úplne odlišná. Asi značnú väčšinu žien trápi menší alebo väčší problém s pleťou a pokožkou. Niektoré bojujú so suchou či citlivou pleťou, iné majú úplne opačný problém a ďalšie zase vedú boj s vráskami. Keď sa však povie problematická pleť, väčšinou máme na mysli mastnejší typ pleti, ktorý má sklon k tvorbe vyrážok a čiernych bodiek či k upchávaniu pórov.

Do tejto kategórie tiež môžeme zaradiť i aknóznu pleť. Pre zdravie pokožky tváre a odstránenie či prevenciu podobných ťažkostí je nevyhnutná v prvom rade správna starostlivosť, ktorá zahŕňa dôkladné čistenie a používanie vhodnej kozmetiky. Pri starostlivosti o problematickú pokožku môžu byť pritom veľkým pomocníkom rozličné pleťové oleje. Existuje mylný názor, že oleje na mastnejší typ pleti nepatria, no opak je pravdou. Správne vybraný pleťový olej dokáže kožu primerane hydratovať a regulovať tvorbu mazu.

Vhodné oleje nespôsobujú upchávanie pórov a nezanechávajú pocit mastnoty. Mnohé majú hojivé a čistiace účinky, a preto sa postarajú i o aknóznu pleť. Ktoré oleje sú teda na problematickú pleť najvhodnejšie a aké sú ich vlastnosti?

Odporúčame: Trápia ťa vyrážky a akné? Skús tieto domáce masky na aknóznu pleť!

šípkový olej

Zdroj: Shutterstock®

Šípkový olej

Kvalitné prírodné a za studena lisované oleje sú obrovským pomocníkom pri starostlivosti o rôzne typy pleti. Ak máte aknóznu alebo problematickú pleť, určite vyskúšajte šípkový olej. Je pripravovaný lisovaním semien plodov ruže šípovej a jeho účinky sú rôznorodé. Podporuje regeneráciu kožných buniek a môže pomôcť pri jazvách či tmavších fľakoch po akné. Celkovo napomáha zjednotiť prirodzený tón pleti. Urýchľuje hojace procesy a zlepšuje pružnosť kože. Oplatí sa ho vyskúšať aj pri problémoch s pigmentovými škvrnami.

Jojobový olej

Ak máte zmiešaný alebo mastný typ pleti a trápi vás nadmerná tvorba mazu, dobrou voľbou je jojobový olej. Tento olej sa ľahko vstrebáva, neupcháva póry a nezanecháva na pleti pocit mastnoty. Jeho prednosťou je najmä to, že napomáha regulovať množstvo produkovaného mazu. Pôsobí protizápalovo, preto je ho vhodné používať na pleť i pri akné a vyrážkach či pri kožných ochoreniach. Jojobový olej poskytuje pleti primeranú hydratáciu a prispieva k prevencii vzniku vrások. Skvelo sa však postará aj o vlasy.

rakytníkový olej

Zdroj: Shutterstock®

Rakytníkový olej

V tomto zozname nesmie chýbať ani rakytníkový olej z rakytníka rešetliakového. Je bohatý na omega mastné kyseliny aj prírodné antioxidanty či vitamín C. Skvelo hydratuje, regeneruje a potláča zápaly. Pokožku zbavuje začervenania, rozjasňuje ju a celkovo osviežuje. Je ho možné používať pri akné, rovnako zlepšuje stav a kvalitu pleti pri ďalších kožných ťažkostiach. Má tiež priaznivý vplyv na starnutie pleti, je vhodný aj na ošetrenie starnúcej či suchej pleti.

Nimbový olej

Veľkým pomocníkom pre problematický typ pleti je aj takzvaný nimbový olej, ktorý je lisovaný zo semien plodov stromu zvaného zederach indický, latinsky Azadirachta indica. Tento prírodný olej je charakteristický svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami. Pomáha tak pri rozličných kožných problémoch a ochoreniach. Môže byť osožný aj pri ekzémoch či psoriáze. Redukuje vyrážky a mierni pocity svrbenia a podráždenia. Rovnako reguluje funkciu mazových žliaz a pokožku primerane zvlhčuje, podporuje jej prečistenie a zahojenie. Vhodný je prakticky pre všetky typy pleti.

Odporúčame: Spoznajte liečivé účinky petržlenovej vňate! Neuveríte, s čím si dokáže poradiť!

konopný olej

Zdroj: Shutterstock®

Konopný olej

Ďalším prírodným olejom, ktorý ocení problematická pleť, je konopný olej. Je lisovaný zo semien konopy siatej za studena, obsahuje mastné kyseliny i viaceré vitamíny. Pri užívaní zvnútra účinne podporuje zdravie vo viacerých smeroch, pri vonkajšom použití sa zase postará o pokožku. Zlepšuje stav pleti pri akné, kožných zápaloch a vyrážkach, taktiež pri ďalších kožných ochoreniach. Konopný olej tiež spomaľuje tvorbu vrások, má regeneračné a upokojujúce vlastnosti. Rovnako je ním možné posilniť nechty či zlepšiť kvalitu vlasov. Je tak vítaným pomocníkom pri starostlivosti o krásu.

Olej z melónových jadier

Taktiež nemôžeme zabudnúť na olej z melónových jadier, ktorý je vhodný pre suchú aj mastnú pleť. Má priaznivý vplyv na tvorbu kožného mazu. Vďaka antioxidantom napomáha chrániť kožu pred oxidačným poškodením a predčasným starnutím. Pleti dodáva potrebnú výživu a primeranú hydratáciu. Melónový olej môže byť pravidelne používaný pri problémoch s akné a kožnými zápalmi. Podporuje hojenie rán i popálenín. Pri používaní na vlasy dokonca podporuje ich rast, dodáva im silu a lesk.  

Olej z hroznových jadierok

Aj olej z hroznových jadierok je vítaným pomocníkom pri starostlivosti o problematickú pleť. Je bohatý na cenné antioxidanty a flavonoidy, má antiseptické, protizápalové a silno detoxikačné účinky, taktiež je hypoalergénny. Odporúča sa pre pleť s akné, ekzematickými prejavmi, problematickými pórmi aj nadmernou tvorbou mazu. Pomáha zmierniť zápalové prejavy a podráždenie a vhodný je aj pre citlivú pleť. Je však dobrou voľbou aj pri starostlivosti o staršiu pleť, pretože skvelo hydratuje a redukuje jemné linky a mimické vrásky. Pokožku chráni pred voľnými radikálmi, ktoré okrem iného prispievajú k predčasnému starnutiu pleti. 

Aktualizovaný článok: 17.4.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní