Ortorexia – iba snaha o zdravé stravovanie alebo psychická porucha?

Ortorexia – iba snaha o zdravé stravovanie alebo psychická porucha?

V súčasnej dobe sú rôzne poruchy príjmu potravy, ktoré sú zároveň radené medzi psychické ochorenia, čoraz častejším problémom. Medzi tie najznámejšie rozhodne patrí mentálna anorexia, pre ktorú je charakteristické odmietanie potravy a úmyselné znižovanie telesnej hmotnosti. Do tejto kategórie ochorení patrí tiež bulímia, ktorá sa zase vyznačuje záchvatmi nadmerného prejedania sa, ktoré strieda úmyselné vyvolávanie zvracania v snahe udržiavať si normálny príjem kalórií. Počuli ste však aj o takzvanej ortorexii? 

Čo je ortorexia?

Pojmom ortorexia, tiež ortorexia nervosa, sa označuje patologická posadnutosť zdravou výživou. Toto ochorenie je často radené medzi poruchy príjmu potravy a psychické ochorenia, i keď jej oficiálne zaradenie do medzinárodnej klasifikácie chorôb je pomerne komplikovanou záležitosťou a neuzavretou kapitolou. Niektorí odborníci dokonca ortorexiu označujú za určitú formu spomínanej anorexie, a to hlavne z dôvodu niektorých podobných príznakov.

Pojem ortorexia je odvodený z gréckeho ortho, čo značí správne a orexis, čo znamená apetít alebo chuť. Prvýkrát bola táto porucha zadefinovaná v roku 1997, a to americkým lekárom Stevenom Bratmanom, ktorý sa vo svojej praxi poradcu pre zdravú výživu často zaoberal aj pacientami s prehnane zdravou životosprávou.  

Odporúčame: Celulitída na zadku a stehnách: Vzhľad pokožky zlepšia správne cviky!

posadnutosť zdravým jedlom

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú hlavné prejavy ortorexie?

Snahu zdravo sa stravovať rozhodne nie je možné označiť za ortorexiu. Zdravá, vyvážená, pestrá a kvalitná strava je základom pre dobré zdravie ľudského tela. O patologický jav však môže ísť v prípade, ak sa zdravé stravovacie návyky u jedinca stávajú najvyššou prioritou, negatívne vplývajú na kvalitu jeho života, obmedzujú jeho záujmy, vzťahy a podobne. Ortorektici si dávajú prehnane záležať na kvalite potravín, zo svojho jedálnička môžu vyraďovať celý rad potravín, ktoré sú podľa nich zlé, nezdravé, nečisté a podobne. 

Pre jedincov s touto poruchou príjmu potravy je charakteristické, že skutočne nemalý podiel času počas dňa venujú práve zaoberaniu sa a premýšľaniu o zdravej strave, potravinách, zložení svojho jedálnička. Typické je striktné plánovanie jednotlivých jedál a ich dodržiavanie, v prípade porušenia stanovených pravidiel sa často dostavujú pocity viny. Naopak, ak jedinec dodržuje nastavené princípy, cíti pocit uspokojenia, dostavuje sa sebachvála, hrdosť. Vo všeobecnosti môžu na problémy s ortorexiou u jedinca poukazovať i ďalšie príznaky:

  • nadmerné zaoberanie sa pôvodom jedla – vyhýbanie sa napríklad geneticky upravenej strave, konzumácia iba bioproduktov,
  • eliminácia potravín s umelými prísadami, farbivami, konzervantmi a podobne,
  • eliminácia tukov, cukrov, mäsa, mliečnych produktov, soli a ďalších potravín, ktoré sú podľa jedinca škodlivé, 
  • zaoberanie sa správnou kombináciou konkrétnych potravín v jedálničku,
  • vyhýbanie sa podľa neho nezdravým spôsobom prípravy jedál (smaženiu, dokonca mrazeniu, tiež príprave jedál v iných ako prírodných materiáloch),
  • pocity strachu z niektorých potravín (že sú nezdravé, že ho otrávia),
  • odmietanie jedla, ktoré si jedinec sám nepripravil,
  • nutkavé obavy o svoje zdravie. 

Na rozpoznanie symptómov a diagnostiku problému sa často využíva takzvaný Bratmanov test, ktorý pozostáva zo série otázok. Tie zisťujú vzťah jedinca k jedlu a podľa odpovedí môžu poukázať na abnormálnu posadnutosť k zdravej strave a sklony k ortorexii. 

Bratmanov test:

  • Trávite viac ako tri hodiny denne premýšľaním o svojej strave?
  • Plánujete si jedálniček na niekoľko dní dopredu?
  • Sú pre vás výživová hodnota jedla a počet kalórií dôležitejšie ako potešenie z neho, respektíve chuť jedla?
  • Znížila sa kvalita vášho života v dôsledku dodržiavania zdravého životného štýlu?
  • Máte pocit, že ste na seba postupom času čoraz prísnejší?
  • Zvýšila sa vaša sebaúcta len preto, že si dávate pozor na zdravé stravovanie?
  • Vyškrtli ste zo svojho jedálnička obľúbené jedlá a nahradili ich zdravými?
  • Spôsobuje vám diéta problémy pri stretnutiach s priateľmi, rodinou alebo pri stravovaní sa mimo domov?
  • Trápia vás pocity viny, keď svoju diétu porušíte?
  • Cítite veľké uspokojenie, keď sa stravujete zdravo?

V prípade, že ste na štyri až päť otázok odpovedali áno, môže to naznačovať, že sa zdravou stravou zaoberáte až príliš a je čas v tomto smere spomaliť a niečo pozmeniť. Ešte vyšší počet kladných odpovedí môže už pomaly naznačovať väčší problém, o ktorom je vhodné diskutovať s odborníkom, napríklad výživovým poradcom, prípadne podľa potreby aj so psychológom. 

Sú známe príčiny vzniku ortorexie?

Podobne ako pri iných poruchách príjmu potravy, tak ani pri ortorexii nie je jednoduché hovoriť o presných príčinách. Tie sú totiž v mnohých prípadoch neznáme alebo nejasné. Častejšie sa stretávame s tým, že v prípade rôznych porúch príjmu potravy sa hovorí skôr o rôznych rizikových faktoroch, ktoré môžu zvýšiť riziko rozvoja daného zdravotného problému, respektíve sú známe isté rizikové skupiny osôb, ktoré môžu byť náchylnejšie k vzniku konkrétnej poruchy.

V prípade ortorexie sa predpokladá, že vyššie riziko môže byť prítomné u jedincov so sklonom k závislostiam i perfekcionizmu, tiež u pedantných, úzkostlivých či emočne labilných osôb. Ortorexia sa skôr môže objaviť u jedincov, ktorí dlhodobo dodržiavajú nejaké diéty (bielkovinová diéta, surová strava a pod.), prípadne ich neustále striedajú, rovnako u fanúšikov niektorých alternatívnych spôsobov výživy aj výživových doplnkov (ktorí nimi nahrádzajú pestrú stravu), ako aj u osôb snažiacich sa o štíhlu postavu a osôb využívajúcich jedlo ako prostriedok na získanie emocionálnej stability.  

Odporúčame: EMG vyšetrenie pomáha odhaliť viaceré poruchy. Kedy je potrebné a ako prebieha?

liečba ortorexie

Zdroj: Shutterstock®

Dôsledky patologickej posadnutosti zdravým jedlom

Ortorexia, respektíve chorobná posadnutosť zdravým stravovaním, môže negatívne vplývať na psychické aj fyzické zdravie jedinca, no rovnako na jeho sociálny a spoločenský život. Medzi následky extrémnej kontroly nad spôsobom stravovania môžeme zaradiť napríklad nedostatok dôležitých živín, vitamínov a minerálov, a to hlavne z dôvodu vyraďovania niektorých potravín z jedálnička. V dôsledku toho sa môže dostaviť podvýživa, pokles telesnej hmotnosti aj zdravotné ťažkosti spôsobené deficitom dôležitých látok.

Neustále sa zaoberanie stravovaním môže človeku výrazne zahlcovať myseľ, porušenie pravidiel, ktoré si jedinec sám nastavil, mu môže spôsobovať pocity úzkosti. Spôsob stravovania u ortorektikov môže narúšať spoločenské aktivity, (najmä spojené so stravovaním), sociálne vzťahy a následne viesť až k sociálnej izolácii.

Je možné ortorexiu liečiť?

Liečba porúch príjmu potravy je vo všeobecnosti pomerne neľahkou záležitosťou a vo väčšine prípadov hlavne behom na dlhú trať. V prípade ortorexie neexistujú presné odporúčania týkajúce sa liečby. Liečba môže pozostávať z viacerých krokov, respektíve sa uplatňuje multidisciplinárny prístup, v rámci ktorého sa využíva psychoterapia, pomoc odborníkov i farmakoterapia. V prvom rade je však najdôležitejšie, a to spravidla platí pre všetky poruchy príjmu potravy, aby si človek sám priznal a skutočne uvedomil, že má nejaký problém. Ak pacient popiera, že nejaký zdravotný problém má, je liečba omnoho komplikovanejšia.

V rámci liečby sa následne uplatňuje spolupráca s výživovým poradcom, dietológom, psychológom, prípadne psychiatrom. Liečba medikamentmi môže zahŕňať podľa potreby podávanie antidepresív či antipsychotík. Význam má kognitívno-behaviorálna terapia i edukácia pacienta o výžive a zdraví ľudského tela. Liečba je bežne ambulantná, vo vážnych prípadoch, ak je ohrozené zdravie pacienta, môže byť jedinec tiež hospitalizovaný. 

Odporúčame: 10-minútové cvičenie na rovný chrbát: Pomôže vám zlepšiť postoj!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní