Ruky-nohy-ústa: Príznaky „piatej choroby", ktoré netreba podceniť!

Choroba ruky - nohy - ústa je bežná vírusová infekcia, ktorá spôsobuje bolestivé červené pľuzgiere v ústach a hrdle na ploskách rúk a nôh a v oblasti plienok. Táto choroba je veľmi nákazlivá a ľahko sa šíri kontaktom s neumytými rukami, výkalmi, slinami, hlienom z nosa alebo tekutinou z pľuzgierov. Najviac ohrozené sú deti mladšie ako 7 rokov.

Infekcie sú bežné v centrách starostlivosti o deti, predškolských zariadeniach, školách, letných táboroch a iných miestach, kde sú deti blízko seba. Okrem pľuzgierov majú deti často niekoľko dní horúčku a môžu sa dehydrovať, pretože prehĺtanie tekutín ich bolí. Symptómy zvyčajne vymiznú do týždňa až 10 dní a deti sa úplne zotavia.

Choroba ruky-nohy-ústa

Choroba ruky-nohy-ústa nie je iba detskou chorobou, ale postihuje aj dospelých. Pľuzgiere spôsobené týmto ochorením sú červené s malou bublinou tekutiny na povrchu. Často sa olupujú a zanechávajú vred, čo je rana s červenkastou základňou.

  • Chodidlá a dlane môžu mať vyrážku, ktorá môže vyzerať ako ploché červené škvrny alebo červené pľuzgiere.
  • Príležitostne sa môže na iných častiach tela, ako je zadok a stehná, objaviť ružová, nesvrbiaca vyrážka.
  • Niektorí pacienti však nebudú mať iné problémy ako vredy v zadnej časti hrdla.
  • Pre rodičov môže byť ťažké zistiť, či dieťa (najmä veľmi malé) má toto ochorenie, ak sú vredy iba v ústach alebo hrdle.
  • Veľmi malé deti nemusia byť schopné oznámiť, že ich bolí hrdlo.
  • Ale ak dieťa prestane jesť alebo piť, alebo chce jesť či piť menej často, je to znamenie, že niečo nie je v poriadku.

Pacienti s ochorením ruky-nohy-ústa môže mať tiež horúčku, bolesti svalov alebo iné príznaky podobné chrípke. Rovnako môžu byť podráždení, nervózni alebo spať viac ako zvyčajne či môžu začať slintať (kvôli bolestivému prehĺtaniu), mať bolesti brucha, zvracať alebo mať hnačku.

Príznaky piatej choroby u detí i dospelých

Typické príznaky tejto "piatej choroby" zahŕňajú:

  • zvýšenú únavu,
  • horúčku nad 39 °C (sprevádzanú aj febrilnými kŕčmi),
  • bolesť hrdla,
  • tvorba bolestivých áft v ústnej dutine a zväčšenie lymfatických uzlín.

Ochorenie začína sa ako vyrážka v podobe škvŕn až pupienkov, s maximálnym výskytom na dlaniach, stupaji a sedacích svaloch. Niekedy je prítomnosť vyrážky sprevádzaná svrbením. Afty v ústnej dutine prinášajú bolestivosť, objaviť sa môžu gastrointestinálne ťažkosti v podobe hnačky, odmietanie stravy a tekutín.

V prípade infekcie u dospelých alebo ťažšieho priebehu u jedincov so slabšou imunitou chorobu sprevádza:

  • zápal ďasien a ústnej sliznice,
  • začervenanie sliznice a vznik drobných vredov v zadnej časti ústnej dutiny,
  • a s tým súvisiace problémy s prehĺtaním.

V takýchto prípadoch sa vyrážky objavujú aj na tvári, ušniciach, pokožke hlavy a podobne. V niektorých prípadoch sa 1-2 mesiace po infekcii odlučujú nechty. Medzi zriedkavé symptómy patria závažné komplikácie nervovej a srdcovo-cievnej sústavy s nepriaznivou prognózou.

Neprehliadnite: Spálenie od slnka: TOTO je odporúčaná prvá pomoc

Piata choroba

Zdroj: Depositphotos

Prvá pomoc pri nepriaznivých symptómoch

Pri nepriaznivých prejavoch tohto ochorenia môže účinne pomôcť:

  • pitie tekutín, aby ste predišli dehydratácii,
  • vyhýbanie sa kyslým nápojom, ako je ovocný džús,
  • konzumácia mäkkých jedál ako napríklad jogurt,
  • vyhýbajte sa horúcim a korenistým jedlám,
  • užívajte paracetamol alebo ibuprofén na zmiernenie bolesti v ústach alebo hrdle.

S ochorením rúk, nôh a úst môže pomôcť aj lekárnik Požiadajte ho o radu ohľadom liečby, ako sú gély na vredy v ústach, spreje a ústne vody na zmiernenie bolesti. Môžu vám taktiež poradiť, ktoré sú vhodné pre deti.

Ako prebieha liečba choroby zvanej ruky-nohy-ústa?

Táto choroba patrí medzi bežné vírusové ochorenia detského veku s dobrou prognózou, pri ktorej stačí symptomatická liečba a imunitný systém organizmu sa s ňou vyrovná sám. Vakcína proti Coxsackia vírusom zatiaľ neexistuje.

Na liečbu symptómov sa využívajú lieky tlmiace bolesť, minimalizujúce svrbenie a zabezpečujúce dostatočné množstvo tekutín a vitamínov. V závažných prípadoch sa indikuje intravenózna liečba imunoglobulínmi.

Odporúčame aj: Nie vždy ide o ekzém či akné: Ako spoznať zriedkavé kožné ochorenia?

ruky nohy ústa príznaky

Zdroj: Depositphotos

Choroba ruky nohy ústa v tehotenstve

Aj keď zvyčajne neexistuje žiadne riziko pre tehotenstvo alebo dieťa, je najlepšie vyhnúť sa úzkemu kontaktu s kýmkoľvek, kto má ochorenie rúk, nôh a úst. A to z toho dôvodu, že vysoká teplota počas prvých 3 mesiacov tehotenstva môže viesť k potratu, aj keď je to veľmi zriedkavé.

Ochorenie rúk, nôh a úst krátko pred pôrodom môže znamenať, že sa vaše dieťa narodí s jeho miernou verziou. Porozprávajte sa so svojim gynekológom alebo pôrodníkom, ak ste boli v kontakte s niekým, kto má toto ochorenie.

Ako zastaviť šírenie tejto nepríjemnej choroby?

Choroba sa ľahko prenáša na iných ľudí a šíri sa kašľom, kýchaním či tekutinou v pľuzgieroch. Môžete ju začať šíriť niekoľko dní predtým, ako sa u vás prejavia nejaké príznaky, ale s najväčšou pravdepodobnosťou ju prenesiete na ostatných počas prvých 5 dní od začiatku príznakov.

Na zníženie rizika šírenia ochorenia rúk, nôh a úst:

  • si umývajte ruky často mydlom a vodou,
  • používajte antibakteriálne obrúsky, keď kašlete alebo kýchate,
  • nezdieľajte uteráky ani domáce predmety, ako sú poháre alebo príbory,
  • vyperte znečistenú posteľnú bielizeň a odev na vysokej teplote.

Nechajte svoje dieťa mimo školy alebo škôlky, keď sa necíti dobre. Akonáhle sa však bude cítiť lepšie, môže sa vrátiť do školy alebo škôlky. Nie je potrebné čakať, kým sa všetky pľuzgiere zahoja. Nie je potrebné, aby by ste svoje dieťa dlhšie držali mimo dosahu iných detí z toho dôvodu, aby sa choroba zastavila.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE