5 efektívnych tipov na zmiernenie bolesti kĺbov, ktoré dávajú zmysel

5 efektívnych tipov na zmiernenie bolesti kĺbov, ktoré dávajú zmysel

Bolesti kĺbov môžu byť nielen nepohodlné, ale aj invalidizujúce. Ak preto hľadáte účinnú úľavu, niekoľko overených metód z nášho zoznamu vám môže poskytnúť vytúžené zmiernenie.

Od prírodných liečebných metód, ako je vodoliečba, po odbornú starostlivosť v súkromnej ortopedickej klinike, existuje mnoho ciest k zlepšeniu vašej situácie.

Tu je päť tipov, ako môžete zmierniť bolesti kĺbov a zlepšiť kvalitu svoju života.

Pozri aj: Penový valec - foam roller: tajomstvo účinného cvičenia a rýchleho regenerovania

1. Využite silu vodoliečby

Vodoliečba je jednou z najstarších foriem fyzikálnej terapie, ktorá využíva liečivé účinky vody. Tu si však treba dávať pozor na to, či má konkrétny prameň vody potrebné vlastnosti.

Liečivá“ minerálna voda musí v súlade s platnou legislatívou, konkrétne zákonom č. 538/2005 Z.z. o prírodných liečivých vodách, prírodných liečebných kúpeľoch, kúpeľných miestach a prírodných minerálnych vodách obsahovať minimálne 1000 mg minerálnych látok rozpustených v každom litri vody.

Termálna voda z prameňov v Turčianskych Tepliciach tento štandard presahuje, pretože preukázateľne obsahuje 1524 mg/l rozpustených tuhých látok. V súlade s platnou legislatívou, sú teda pramene týchto kúpeľov uznané ako liečivé, čo z nich robí cenný zdroj pre zdravotné a relaxačné procedúry odbornej vodoliečby.

Hydroterapia je často vyhľadávaná kvôli svojej schopnosti zmierniť bolesť svalov a kĺbov. Liečebná sila vody pomáha uvoľňovať napätie, zlepšuje pohyblivosť a redukuje bolestivosť, čo je zvlášť prospešné pri problémoch s chrbticou a krčnou oblasťou.

Po zraneniach alebo operáciách sa hydroterapia často stáva odporúčanou súčasťou rehabilitačného procesu. Môže tiež prispieť k posilneniu imunity a zlepšiť krvný obeh.

2. Konzultujte bolesti so špecialistami

Ak sú bolesti tela a kĺbov naozaj silné, je najlepšie sa odovzdať do rúk odborníkom. Pre chronickú bolesť kĺbov je pomoc odborníka neoceniteľná.

Na súkromnej ortopedickej klinike Bratislava - ORTOINOVA - nájdete tím skúsených ortopédov, ktorí vám poskytnú individuálne hodnotenie a plán liečby prispôsobený vašim potrebám, vrátane operatívnych a neoperatívnych riešení.

3. Využívajte pravidelné cvičenie a fyzikálnu terapia

Aj keď to môže znieť protirečivo, pravidelný pohyb je kľúčom k udržaniu zdravia kĺbov. Mierne, nízko-impactové cvičenia, ako je plávanie alebo joga, môžu posilniť svaly okolo kĺbov a znížiť bolesti.

Fyzikálna terapia, ktorú môžete absolvovať aj na ortopedickej klinike, vám pomôže rozvinúť správne cvičebné rutiny.

4. Nezabúdajte na zdravú výživu a doplnky

Zápal je častou príčinou bolesti kĺbov a môže byť ovplyvnený vašou stravou. Zahrnutie potravín bohatých na omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty môže pomôcť zmierniť zápal.

V niektorých prípadoch môžu byť užitočné aj doplnky, ako je glukozamín alebo chondroitín, pred ktorých užitím je ale dôležitá konzultácia s lekárom.

Odporúčame:  Recepty s pomelom – zdravé pomelo v 9 fantastických pochúťkach!

vodoliečba

Zdroj: Depiction Images/Shutterstock.com

5. Zvážte alternatívne terapie

Niekedy môže byť užitočný aj prieskum menej tradičných metód liečby. Niektorým osobám trpiacim bolesťami kĺbov môže poskytnúť úľavu napríklad akupunktúra a masáže. A aj keď tieto metódy nemusia byť vhodné pre každého, sú skvelým doplnkom k vodoliečbe a odbornej ortopedickej starostlivosti.

Bolesti kĺbov nemusia ovládať váš život. Využitím kombinácie vodoliečby, odbornej starostlivosti, cvičenia, správnej výživy a alternatívnych terapií môžete naopak nájsť úľavu a vrátiť sa k aktívnemu životnému štýlu.

Zdroj úvodnej fotky: New Africa/Shutterstock.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní