Superpotravina v službách zdravia? Arónia a jej možný prínos pre naše telo

Superpotravina v službách zdravia? Arónia a jej možný prínos pre naše telo

Arónia, známa aj ako čierna chokeberry, je plodom, ktorý získava na popularite vďaka svojim významným zdravotným benefitom. Svojimi výživovými kvalitami zatieňuje aj niektoré tradičné ovocie, ktoré sme zvyknutí vidieť v našich ovocných miskách.

Vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov, majú sušené plody arónie potenciál prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu a napomáhať prevencii mnohých ochorení.

Pozri aj: Potraviny zvyšujúce krvný tlak – čo jesť pri nízkom tlaku a čomu sa vyhýbať pri hypertenzii?

Sila vysokého obsahu antioxidantov

Arónia je mimoriadne bohatá na antokyány a flavonoidy, ktoré sú známe svojimi silnými antioxidačnými účinkami. Nedá sa považovať za formu liečby, zložky sušenej arónie však môžu pomôcť neutralizovať voľné radikály v tele a prispieť k možnému zníženiu rizika vzniku chronických ochorení, ako sú srdcové problémy, diabetes a niektoré typy rakoviny.

Podpora srdcovocievneho systému

Pravidelné začleňovanie arónie do stravy môže prispieť k zlepšeniu srdcovocievneho zdravia, pretože zlepšuje elasticitu cievnych stien a napomáha regulácii krvného tlaku, čo je kľúčové pre prevenciu hypertenzie a iných kardiovaskulárnych porúch.

Prospieva diabetikom

Arónia obsahuje aj látky, ktoré môžu prispieť k regulácii hladiny glukózy v krvi, čo je výhodné najmä pre ľudí trpiacich diabetes mellitus. Zložky obsiahnuté v arónii môžu zlepšiť citlivosť na inzulín a celkovú metabolickú rovnováhu.

Urologické výhody

Pravidelná konzumácia arónie by mohla byť prospešná aj pre urologické zdravie. Vzhľadom na jej anti-zápalové a antibakteriálne vlastnosti môže byť arónia užitočná pri prevencii infekcií močových ciest.

Vždy je ale lepšie svoje zdravotné problémy riešiť s lekárom, takže pred užívaním arónie na zmiernenie urologických problémov vám odporúčame navštíviť dobrú urologickú ambulanciu v Bánovciach alebo blízkom okolí.

Odporúčame:  Každodenné návyky poškodzujúce zdravie – ktoré z týchto 12 vecí robíte denne aj vy?

Zlepšenie trávenia a obrany organizmu

Dietárne vlákniny nájdené v arónii môžu mať podľa odborníkov pozitívny vplyv aj na váš tráviaci systém a pomáhajú udržiavať zdravé črevné prostredie. Navyše, zložky arónie môžu prispieť k posilneniu imunitného systému, zvýšením odolnosti organizmu voči rôznym patogénom.

Arónia nie je teda len chutným doplnkom našej stravy, ale prináša aj množstvo zdravotných výhod. Ako súčasť vyváženej stravy, môže pomôcť pri zlepšovaní celkového zdravotného stavu a prevencii mnohých ochorení.

Plody arónie sú nutričnou zlatou baňou v malom balení, ktoré poskytuje bohatý zdroj vlákniny, vitamínu C a mangánu s mimoriadne nízkym obsahom kalórií. V porcii o hmotnosti 28 gramov sa nachádza iba 13 kalórií, ale zároveň 12 gramov sacharidov, 2 gramy bielkovín a 2 gramy vlákniny, plus 10 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C a 9 % mangánu.

Arónia je tiež zdrojom vitamínov A, E, K a minerálov ako železo a folát, pričom sa vyznačujú vysokým obsahom antioxidantov, vrátane polyfenolov ako fenolové kyseliny, antokyány a flavanoly. Tieto antioxidačné látky pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čo môže viesť k redukcii rizika vzniku chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina, a majú výrazné protizápalové vlastnosti, ktoré sú prospešné pre celkové zdravie.

Zdroj úvodnej fotky: Melica/Shutterstock.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní