Vhodné ovocie pre diabetikov – ktoré zaradiť do jedálnička a ktoré má stopku?!

Vhodné ovocie pre diabetikov – ktoré zaradiť do jedálnička a ktoré má stopku?!

Človek s cukrovkou nemôže jesť ovocie, pretože je sladké a plné cukru. Tak s týmto tvrdením sa môžeme niekedy stretnúť, prípadne si to môžeme myslieť, lebo sa nám to zdá logické, no pravdou je, že je to len veľký mýtus o cukrovke. Áno, poprieť nemožno fakt, že jedálniček cukrovkára má isté pravidlá, ktoré je nevyhnutné dodržiavať. Súčasťou stravovacích opatrení u ľudí s vysokou hladinou cukru v krvi je aj obmedzenie príjmu jednoduchých a zložených cukrov.

Avšak to neznamená ich úplné vyradenie z jedálnička. Cukry, odborne sacharidy, sú pre človeka hlavným zdrojom energie a majú svoje miesto aj v jedálničku človeka s cukrovkou, hoci ich príjem, respektíve množstvo, by malo byť regulované. A vítané je v jedálničku diabetika aj spomínané ovocie, pretože je plné vitamínov, minerálov a cenných antioxidantov. Pre cukrovkára môže byť veľmi prospešné. 

Vhodné však nie sú všetky ovocné druhy bez rozdielu. Ovocie s vysokým glykemickým indexom môže nárazovo dodávať telu veľa energie, respektíve rýchlo zvyšovať hladinu cukru v krvi, čo je v prípade osoby s hyperglykémiou a diabetom nežiaduce. Vhodné je preto voliť ovocie s nízkym alebo stredným GI. Ktoré ovocné druhy môžu do svojej stravy zahrnúť aj cukrovkári?

Jablká a hrušky

V jedálničku cukrovkára sú v prvom rade vítané snáď najtypickejšie ovocné druhy pre našu oblasť, a to jablká a hrušky. Ich glykemický index sa pohybuje okolo 38 (do 55 ide o nízky GI), čo znamená, že po ich zjedení nerastie glykémia (hladina cukru v krvi) tak rýchlo. Jablká a hrušky sú u nás celoročne dobre dostupné, sú plné vlákniny, vitamínu C aj minerálnych látok. Aj cukrovkár si ich môže dopriať hoc aj každý deň.

Odporúčame: Krémové špargľové rizoto – stihnite ho, kým je špargľa v obchodoch!

jablká

Zdroj: Shutterstock®

Citrusy

Citrusy sú presným opakom spomínaných jabĺk a hrušiek. Ide o exotické plody, obvykle z ďalekých krajín, no rovnako sú vítané v jedálničku diabetika. Väčšina druhov má totiž veľmi nízky glykemický index. U grapefruitov je to okolo 20 až 25, pomaranče aj pomelo majú GI približne 30 až 35, mandarínky okolo 40. Tieto plody sú navyše bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém, zvyšuje odolnosť voči infekciám a prispieva k ochrane ciev. A to ocenia aj osoby s cukrovkou.

Slivky

Späť k tunajším plodom. Cukrovkári si v primeranom množstve môžu pochutnať aj na slivkách, ktorých sezóna prichádza koncom leta a nástupom jesene. Slivky majú glykemický index okolo 30, značne vyšší GI dokonca nemajú ani v sušenom stave. Nájdeme v nich veľké množstvo vlákniny, telo dobre zasýtia a obsahujú aj antokyány a ďalšie látky s antioxidačným pôsobením, ktoré prispievajú k ochrane srdca, ciev, zraku i mozgu. 

Čerešne a višne

Strava cukrovkára či osoby, ktorá má problém so zvýšenou hladinou cukru v krvi, môže zahŕňať aj drobné kôstkovice – višne a čerešne. Oba ovocné druhy majú glykemický index niečo málo cez 20, takže veľmi nízky. Hrsť chutných malých kôstkovíc je preto skvelou maškrtou aj pre diabetika. Višne a čerešne majú protizápalové vlastnosti a do stravy by ich mali zaradiť aj osoby s reumatickými ochoreniami. Navyše podporujú dobrý spánok a rovnako prispievajú k ochrane srdca. 

Odporúčame: Palina dračia – ako si vypestovať vlastný estragón a ako ho používať?

čučoriedky

Zdroj: Shutterstock®

Čučoriedky

Nielen drobné kôstkovice, ale aj drobné bobule by mali byť neoddeliteľnou súčasťou jedálnička diabetika. Napríklad také čučoriedky patria snáď k najzdravším ovocným druhom, ktoré môžeme zahrnúť do svojej stravy. Ich GI je 53, čo je viac než v predchádzajúcich prípadoch, no stále ide o nižší GI. Hrsť modrých sladučkých čučoriedok doplní telu spomínaný vitamín C, antokyány, niektoré vitamíny skupiny B aj draslík či horčík. Zabúdať netreba ani na černice či maliny, ktoré majú GI okolo 25. 

Broskyne

Glykemický index šťavnatých broskýň sa pohybuje okolo 40, takže v primeranom množstve sú v jedálničku diabetika vítané. Sú zdrojom vlákniny, vitamínov skupiny B, vitamínu C, draslíka, fosforu, horčíka aj selénu. Pripisované sú im protistresové aj protirakovinové účinky, blahodarný vplyv však majú aj na zdravie očí, obranyschopnosť a trávenie. 

Granátové jablko

A na záver zavítame opäť do exotickejších krajín. Glykemický index granátového jablka je približne 35. Toto ovocie má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na imunitu, trávenie, hormonálnu sústavu, pokožku, zrak, srdce aj cievy. Granátové jablká však nie sú pre diabetikov vhodné len pre nízky GI. 

Toto ovocie je tradične využívané na liečbu diabetu na Strednom východe aj v Indii. Napomáha znižovať rezistenciu tela na inzulín, čím má i priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. Preto je toto ovocie ideálne v rámci prevencie cukrovky 2. typu, aj ako súčasť jedálnička pri ochorení. 

Ktorým ovocným druhom sa radšej vyhýbať?

Na niektoré druhy ovocia by si mali dávať osoby s vysokou hladinou cukru v krvi alebo priamo cukrovkári veľký pozor a konzumovať by ich mali podľa dohody s lekárom. Diabetici by si v prvom rade mali dávať pozor na sušené ovocie. Nie všetky typy sušeného ovocia musia mať automaticky veľmi vysoký glykemický index. Napríklad spomínané sušené slivky, ale trebárs i broskyne, sú v primeranej porcii v poriadku. 

Treba však myslieť na to, že v sušenom ovocí je naozaj veľké množstvo cukru (často sa tam cukor i priamo pridáva), oveľa väčšie ako v jeho čerstvej verzii. Priam tabu by pre cukrovkárov mali byť sušené hrozienka, figy a hlavne datle. Vo všetkých príkladoch GI ďaleko prekračuje hranicu 60. 

A na ktoré čerstvé ovocné plody by si diabetici mali dávať pozor? Banány môžu byť v primeranej miere vhodné, no nie tie úplne prezreté. Stredný alebo vysoký GI má ananás, vodný melón, červené hrozno, žltý melón, mango či papája.

Odporúčame: Tamanu olej – pri ktorých kožných problémoch je veľkým pomocníkom?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní