Živiny, minerály a vitamíny na vlasy – ktorých 10 kľúčových látok potrebuje vaša hriva?

Živiny, minerály a vitamíny na vlasy – ktorých 10 kľúčových látok potrebuje vaša hriva?

Patríte k tým, ktorí sa tešia priam z dokonalých vlasov, ktorým nemusia venovať väčšiu pozornosť? Alebo k tým, ktorých trápia neustále problémy s vlasmi, hoci im doprajete akúkoľvek starostlivosť? Nadmerné padanie vlasov, nadmerné mastenie pokožky hlavy, vlasy bez lesku, štiepenie končekov a mnohé ďalšie problémy trápia nemalú časť populácie. Nuž, na to, aké sú naše vlasy, má obrovský vplyv genetika, no i spôsob starostlivosti.

Vhodná starostlivosť, zameraná na splnenie požiadaviek konkrétneho typu vlasov, dokáže s vašou korunou krásy urobiť nemalé zázraky. Avšak, netreba zabúdať na to, že starostlivosť o vlasy nezahŕňa len používanie vhodných šampónov, olejčekov, masiek či ochrany pred teplom, ale aj výživu zvnútra. Ktoré živiny, minerálne látky a vitamíny sú pre vlasy tie najdôležitejšie? Tieto im nesmú chýbať!

1. Bielkoviny

Bielkoviny, nazývané aj proteíny, patria medzi hlavné zložky stravy človeka. Bielkoviny majú v tele mnohé funkcie, a to niektoré typy aj funkciu stavebnú. Podieľajú sa na tvorbe buniek a tkanív a okrem iného sú súčasťou nechtov, chrupaviek či práve vlasov. Súčasťou vlasov je napríklad aj známa bielkovina kolagén. Nedostatok bielkovín sa môže prejaviť zhoršeným stavom vlasov, pokožky a nechtov. Spôsobiť môže nadmerné padanie vlasov a rednutie hrivy. 

TOP zdroje: mäso a ryby, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, strukoviny, orechy, olejnaté semená, quinoa, hnedá ryža.

Odporúčame: Alergia na potraviny alebo potravinová intolerancia – tá istá diagnóza alebo odlišný problém?

2. Esenciálne mastné kyseliny

Naša koruna krásy potrebuje nielen dostatok bielkovín, ale aj tukov. Tuky rovnako patria medzi základné zložky potravy. Samozrejme, nie sú tuky ako tuky. Telu by sme vždy mali dopriať hlavne tie prospešné tuky, v prvom rade v podobe esenciálnych mastných kyselín. Medzi ne patria napríklad aj omega-3 mastné kyseliny.

Tie okrem iného podporujú správny rast vlasov a pridávajú im lesk. Bránia vysušovaniu vlasov i vysychaniu a šupinateniu vlasovej pokožky. Pre krásne a zdravé vlasy preto nikdy nezabúdajte ani na zdravé tuky.

TOP zdroje: morské ryby, plody mora, orechy, ľanové či konopné semená, ľanový olej, vajcia. 

3. Biotín

Presúvame sa k vitamínom, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie vlasov. V prvom rade musíme spomenúť biotín, čiže vitamín B7. Táto zlúčenina je neraz nazývaná aj vitamín krásy, taktiež vitamín H (z nemeckého Haar a Haut – vlasy a koža). Má významný vplyv práve na stav pokožky a vlasov. Biotín predchádza padaniu, poškodeniu a predčasnému šediveniu vlasov. Priaznivo vplýva na vlasové folikuly a podporuje rast vlasov. Príznakom nedostatku je často rednutie vlasov a kožné problémy. 

TOP zdroje: vajcia (žĺtky), pečeň, losos, hovädzie mäso, sladké zemiaky, špenát, orechy, banány, fazuľa, sója, ovsené vločky, avokádo. 

4. Vitamín D

Našim vlasom by nikdy nemal chýbať ani vitamín D. Tento vitamín je známy hlavne svojím priaznivým vplyvom na kosti či imunitný systém, no má množstvo ďalších funkcií. Vplýva napríklad na metabolizmus viacerých minerálov, ako aj na delenie buniek, čím ovplyvňuje prakticky celý ľudský organizmus. Vitamín D okrem iného vplýva aj na cyklus rastu vlasov. Pomáha stimulovať a vyživovať vlasové folikuly, čím podporuje rast vlasov. Jeho nedostatok môže spôsobiť ich nadmerné padanie. 

TOP zdroje: slnko, morské ryby, dary mora, vajcia, huby sušené na slnku, potraviny obohatené o vitamín D (napr. mlieko, cereálie). 

5. Vitamín B3

Zabudnúť nemôžeme ani na ďalší vitamín skupiny B, a to vitamín B3, nazývaný aj niacín. Tento vitamín hrá dôležitú rolu v energetickom metabolizme, ale aj metabolizme sacharidov, mastných kyselín a aminokyselín. Reguluje syntézu niektorých hormónov a udržiava normálny telesný rast. Okrem iného je však nevyhnutný aj pre zdravie kože. Priaznivo vplýva aj na vlasovú pokožku, a to tak, že podporuje krvný obeh, čím zabezpečuje lepší prísun kyslíka a živín do vlasových folikulov. 

TOP zdroje: hydina, hovädzia aj bravčová pečeň, losos, tuniak, arašidy, šošovica, vajcia, sušené ovocie, slnečnicové semená, zemiaky, pivovarské kvasnice a pekárenské droždie.

6. Vitamín C

Spomedzi vitamínov môžeme spomenúť ešte vitamín C. Céčko je známe hlavne svojimi pozitívnymi účinkami na imunitný systém a obranyschopnosť organizmu voči infekciám. Avšak, to nie je jediná úloha tohto dôležitého vitamínu. Vitamín C je silný antioxidant, ktorý chráni bunky a tkanivá celého tela pred poškodením zo strany voľných radikálov a predčasným starnutím.

Dostatok vitamínu C podporuje vitalitu vlasov a chráni ich pred nadmerným padaním a predčasným šedivením. Céčko okrem toho podporuje produkciu spomínaného kolagénu, ktorý má pre vlasy nemalý význam. 

TOP zdroje: šípky, citrusové plody, paradajky, paprika, jahody, papája, čierne ríbezle, kapusta, kivi, brokolica. 

Odporúčame: ​Amblyopia alebo tupozrakosť – ktoré príznaky sledovať u dieťaťa?

7. Zinok

Do tretice potrebujú naše vlasy okrem základných živín a vitamínov aj minerálne látky. Priaznivým vplyvom na kožu, nechty a vlasy je známy v prvom rade zinok. K typickým prejavom nedostatku zinku patrí vypadávanie vlasov, zvýšená lámavosť vlasov a nechtov, zhoršená kvalita kože i pomalšie hojenie rán. Ak má naše telo dostatok zinku, táto látka pomáha udržiavať zdravé vlasy, nechty, kožu i kosti. 

TOP zdroje: morské živočíchy, vajcia, vnútornosti, syry, šošovica, fazuľa, kešu orechy, tekvicové a ľanové semienka, ovos, hnedá ryža, huby, sušené figy, špargľa, kakao. 

8. Železo

Zabudnúť nemožno ani na železo. Železo je známe predovšetkým ako látka nevyhnutná pre správnu krvotvorbu, ktorej nedostatok spôsobí anémiu, respektíve chudokrvnosť. Práve nedostatok železa je jedným z najčastejších príčin anémie, ktorá sa prejavuje rôznorodými príznakmi. K typickým prejavom patrí únava, bledá koža, studené končatiny, tráviace ťažkosti a dokonca aj nadmerné padanie vlasov. 

Ak je v tele dostatok železa, je zabezpečený prenos kyslíka do buniek v celom tele, vrátane vlasových folikulov. Pre obnovu rastu vlasov je nevyhnutný i dostatočný prísun železa. 

TOP zdroje: pečeň, mäso, vajcia, šošovica, hrach, cícer, quinoa, tekvicové semienka, ružičkový kel, špenát, jahody, červená repa, celozrnné potraviny. 

9. Selén

Pre krásne vlasy by sme vo svojej potrave mali mať aj dostatočné množstvo zdrojov selénu. Ide rovnako o silný antioxidant, ktorý chráni bunky tela pred oxidačným stresom. Selén je nevyhnutný pre správny rast vlasov. Jeho dostatočné hladiny pomáhajú v prevencii oslabenia vlasových folikulov a bránia nadmernej strate vlasov. Nedostatok sa môže prejaviť zlou kvalitou vlasov i nechtov, taktiež kožnými problémami. 

TOP zdroje: para orechy, makadamové orechy, slnečnicové semená, vnútornosti, celozrnné potraviny, hnedá ryža, avokádo, kukurica. 

10. Jód

Ako posledný ešte spomenieme jód. Tento minerál okrem iného prispieva k udržaniu zdravej pokožky, nechtov a vlasov. No dôležitejšie je, že je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy. A práve poruchy štítnej žľazy sa bežne prejavujú nadmerným padaním vlasov či zmenou kvality vlasov (napr. zhrubnutím vlasu). Nedostatok jódu a poruchy funkcie štítnej žľazy sa môžu prejavovať aj problémami s metabolizmom či u žien problémami s menštruačným cyklom. 

TOP zdroje: morské ryby a riasy, morské živočíchy, morská soľ, jodidovaná soľ, vajcia, mlieko, cibuľa, cesnak, sušené slivky, niektoré minerálne vody. 

Odporúčame: ​Rakovina semenníkov – v ktorom veku sú muži najohrozenejší a aké sú prognózy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní