Čo signalizuje zelená stolica u detí a dospelých? Kedy vyhľadať lekára?

Čo signalizuje zelená stolica u detí a dospelých? Kedy vyhľadať lekára?

Ak chceme mať dobrý prehľad o svojom zdraví, rozhodne by sme nemali ignorovať príznaky, ktorými nám dáva naše telo najavo, že niečo v jeho vnútri nie je v poriadku. Napríklad opakované tráviace problémy po konzumácii istej skupiny potravín môžu pokojne poukazovať na problém s trávením určitých zložiek, ktoré sa v daných potravinách nachádzajú.

Tiež nadmerné vypadávanie vlasov je prejavom viacerých zdravotných problémov, vrátane anémie z nedostatku železa či ochorenia štítnej žľazy. Ženy by zase nemali ignorovať zmeny v konzistencii, farbe či vôni vaginálneho výtoku, pretože rovnako môže ísť o prejav ochorenia. 

A možno vás to prekvapí, ale aj stolica vie toho veľa napovedať o ľudskom zdraví. Prečo venovať pozornosť vyprázdňovaniu stolice? Rôzne zmeny v tvare, konzistencii či zápachu sú príznakom rôznorodých zdravotných problémov. Spozorovali ste u seba alebo dieťaťa problém so zelenou stolicou? Pozrite sa na to, čo všetko môže byť príčinou. 

Ako má vyzerať zdravá stolica?

Najskôr sa pozrime na to, aký vzhľad stolice je považovaný za normálny, a teda by nemal poukazovať na žiaden problém. Normálna stolica je sfarbená rôznymi odtieňmi hnedej, od svetlejšej po tmavšiu. Avšak, úplne svetlá alebo naopak veľmi tmavá až čierna stolica nie sú považované za normálne. V prvom prípade môže ísť napríklad o prejav ochorenia žlčníka, v druhom prípade ide neraz o signál prítomnosti krvi v stolici. 

Čo sa tvaru a konzistencie týka, zdravá stolica je primerane pevná – redšia poukazuje na hnačku, príliš tvrdá na zápchu. V ideálnom prípade by mala mať tvar širšieho valca, hladký alebo mierne zvlnený povrch s malými zárezmi a mala by byť vylúčená v jednom alebo nanajvýš dvoch kusoch. Zápach by nemal byť príliš intenzívny. 

Popísaný vzhľad stolice spravidla poukazuje na správnu funkciu trávenia a črevného traktu. Aké sú však príčiny stolice zeleného sfarbenia?

Odporúčame: ​Ako na prečistenie hrubého čreva? Pomôžu vám tieto úžasné potraviny!

Zelená stolica a zdravie – aké príčiny má zelená stolica u dospelého človeka?

Čo môže spôsobiť zelenú stolicu? Jedným z problémov, ktoré súvisia s výkalmi, je aj ich zelené sfarbenie, buď svetlozelené, alebo tmavšie so zelenkastým nádychom. V prvom rade netreba podliehať panike, nemusí ísť hneď o príznak ochorenia.

  • Spozorovali ste tmavšiu veľkú potrebu so zelenkastým nádychom, ale ostatné vyššie parametre, a teda jej tvar, konzistencia aj zápach, sú v poriadku? Príčinou môže byť pokojne skonzumovaná strava, ktorá rovnako dokáže ovplyvniť sfarbenie stolice. V tomto prípade môže byť na vine veľké množstvo skonzumovanej listovej zeleniny alebo morských rias, a to hlavne kvôli obsahu chlorofylu (zeleného rastlinného farbiva).
  • Lieky a stolica sfarbená dozelena: Zelenkavé sfarbenie stolice tiež môžu spôsobiť niektoré užívané lieky, vrátane antibiotík, preháňadiel alebo prípravkov obsahujúcich železo. Po ich vysadení by sa mal vzhľad stolice vrátiť do normálu. 
  • Ďalšou možnou príčinou je rýchly prechod natrávených zvyškov potravy črevným traktom, v dôsledku čoho sa farba stolice nestihla zmeniť zo zelenej na hnedú (farba stolice závisí od žlče, ktorej farba sa postupne mení prechodom cez črevo.

Príčiny zelenej stolice – choroby a stolica

Avšak, v niektorých prípadoch býva zelená stolica u dospelého človeka aj príznakom ochorenia, najmä ak sa pridávajú ďalšie symptómy, či už iné zmeny stolice, alebo aj ďalšie tráviace ťažkosti či celkové príznaky. Najčastejšie pritom ide zelené sfarbenie stolice ruka v ruke s jej redšou konzistenciou, prípadne aj hlienom v stolici. 

V prvom rade môže ísť o príznak bakteriálnej, vírusovej či inej črevnej infekcie. Môže ísť o bežnú črevnú virózu (napr. cestovateľskú hnačku), ale aj vážnejšie nákazy, ktoré sú často sprevádzané zelenkastými hnačkami. Spomenuté príznaky sa môžu objaviť napríklad aj pri salmonelóze, pre ktorú sú typické aj brušné kŕče.

Hnačkové virózy môžu byť zapríčinené aj rotavírusmi, adenovírusmi, baktériami E. coli či baktériami z rodu Shigella. Zelená stolica sa môže objavovať aj pri neinfekčných črevných zápaloch alebo iných ochoreniach tráviaceho traktu.

V niektorých prípadoch sa hnačky so zeleným nádychom dostavujú pri Crohnovej chorobe (zápalové ochorenie postihujúce tráviaci systém, najmä črevo), celiakii, ale aj problémoch so žlčovými cestami. Zelená stolica však môže byť aj príznakom otravy jedlom. Spôsobiť zelenú stolicu môže aj syndróm dráždivého čreva.

Zelená stolica u detí

Kedy môže mať dieťa zelenú stolicu? Príčiny zelenej stolice u detí môžu byť rôznorodé. Ak ide o dojča, príčinou môže byť konzumácia väčšieho množstva predného mlieka (z prsníka sa uvoľňuje ako prvé), ktoré obsahuje väčšie množstvo mliečneho cukru. Pri trávení kvasí a neraz spôsobuje zelenú stolicu, ale aj vetry. Problému možno predísť tým, že dieťa ponecháte z prsníka piť dlhšie. 

Avšak, aj dlhšie vylúčená a z plienky neodstránená stolica dieťaťa môže na vzduchu zoxidovať a trochu zozelenieť pri kontakte s kyslíkom. V takomto prípade nepoukazuje na žiaden problém.

Ak má dieťa zelenú stolicu, objavovať sa to môže pri zvýšenom príjme železa či zelených potravín, rovnako sa môže dostaviť pri prechode na umelú dojčenskú výživu. U väčších detí býva zelená stolica, podobne ako u dospelých, príznakom infekčného hnačkového ochorenia. Zmeny v stolici dieťaťa tiež môžu poukazovať na potravinovú alergiu. 

Odporúčame: ​Aké sú príčiny prasknutej žilky v oku? Môže to byť vážne?

Stolica sfarbená do zelena u novorodencov

U novorodencov nie je zelená stolica ničím výnimočným. Po narodení sa ako prvá vylučuje takzvaná smolka. Je to stolica u novorodenca, ktorá nepredstavuje zvyšky potravy, ale tvorí sa už počas prenatálneho vývoja v maternici z epitelových tkanív, lanuga (drobného ochlpenia plodu), hlienu či plodovej vody. Táto stolica bábätka býva veľmi tmavá až čierna, neraz máva aj zelený nádych a obvykle nezapácha. 

Zelená stolica bábätka so slizkou alebo penivou konzistenciou a nepríjemným zápachom môže byť príznakom potravinovej alergie. U mladších dojčiat môže rovnako zelená stolica súvisieť s problémom s nadmerným hltaním predného mlieka. 

Pri problémoch so stolicou neodkladajte návštevu lekára v týchto prípadoch:

  • ak problém so zelenou riedkou stolicou po pár dňoch neustupuje,
  • ak sa zmeny stolice objavili u malých detí,
  • ak je vyprázdňovanie stolice sfarbenej do zelena sprevádzané vážnymi brušnými ťažkosťami a zvýšenou teplotu, zvracaním a ďalšími príznakmi,
  • ak sa zelená stolica a ďalšie tráviace problémy dostavujú po konzumácii určitej skupiny potravín,
  • ak stolica abnormálne zapácha, napr. veľmi kyslo,
  • ak sa v stolici objavili stopy krvi,
  • ak má stolica čierne sfarbenie (upozorňuje na krvácanie z vyšších častí tráviacej sústavy),
  • ak máte dlhodobú zápchu a problém s vylúčením stolice (tvrdá stolica),
  • ak stolica u novorodenca má neustále abnormálny vzhľad alebo zápach.

Čo znamená čierna stolica, červená stolica alebo žltá stolica? Ak sa chcete dozvedieť viac o iných problémoch so stolicou, pozrite sa na náš ďalší článok TU: 

Farba a tvar stolice – čo napovedajú o našom zdraví?

 

Článok aktualizovaný 23.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní