Ako nám prospieva pravidelné cvičenie? Tu je 7 dôvodov, prečo začať!

Ako nám prospieva pravidelné cvičenie? Tu je 7 dôvodov, prečo začať!

Zdravá strava a pravidelný pohyb sú nerozdeliteľnou dvojicou a zároveň hlavným pilierom zdravého tela. O svoje fyzické, ale aj psychické zdravie by sme sa mali dobre starať. Vďaka tomu nám bude naše telo slúžiť do vysokého veku najlepšie, ako dokáže. Vhodne zvolenou stravou vieme telu dopĺňať dôležité živiny, ktoré sú nevyhnutné pre jeho správny chod. Stravovacie návyky dokážu toho na našom tele a zdraví veľa ovplyvniť, možno i viac, než by sme si mysleli. I pohyb je nemenej dôležitý a rovnako súvisí s upevňovaním zdravia. Telu ho môžeme zabezpečiť rôznymi spôsobmi, napríklad i pravidelným cvičením. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, koľko pozitív so sebou nesie práve pravidelné cvičenie. Prečo sa mu začať venovať čo najskôr a hlavne vytrvať?

Preč s prebytočnými kilami

Cvičenie sa nám najčastejšie spája práve s úpravou telesnej hmotnosti. Skutočne platí, že pravidelné cvičenie nám napomáha ľahšie si strážiť stabilnú váhu, rovnako je dobrým pomocníkom pri chudnutí a zhadzovaní prebytočných kíl. Pomáha spáliť kalórie aj zbavovať sa prebytočného tuku. Je však dôležité myslieť na to, že v tomto smere má obrovský význam v prvom rade práve spomínaná strava. Pri snahe chudnúť či udržiavať si váhu je tak okrem cvičenia potrebná aj úprava jedálnička

Odporúčame: Hlavné rizikové faktory rakoviny vaječníkov: Je zásadná dedičnosť?

dobrá kondícia

Zdroj: Shutterstock®

Lepšia kondícia

Pravidelné cvičenie nám nepomáha len udržiavať si zdravú a primeranú váhu, ale prispieva aj k tomu, aby sme svoje telo udržiavali v dobrom stave. Zabezpečuje dobrú fyzickú kondíciu. Ma priaznivý vplyv na kĺby, pomáha budovať a udržiavať svalstvo. Taktiež podporuje zvýšenie hustoty kostí. Vďaka pravidelnému cvičeniu je možné udržiavať si flexibilitu a dobrú pohyblivosť do vysokého veku. Cvičením tiež prispievame k prevencii rôznych úrazov a ochorení či iných problémov súvisiacich s pohybovým aparátom.

Zníženie rizika viacerých ochorení

Pravidelným cvičením rovnako prispievame k prevencii mnohých ďalších zdravotných problémov a znižujeme riziko vzniku rôznorodých ochorení. Cvičenie má priaznivý vplyv napríklad na srdcovo-cievny aj dýchací systém. Pravidelnou pohybovou aktivitou tak môžeme v prvom rade prispieť k prevencii ochorení srdca a ciev, ale napríklad aj cukrovky 2. typu. Cvičenie tiež znižuje riziko rozvoja rôznych tráviacich problémov a v mnohých prípadoch pôsobí aj ako ochranný faktor pri viacerých nádorových ochoreniach.

účinky cvičenia

Zdroj: Shutterstock®

Viac energie

Mnohí si myslia, že cvičenie z tela človeka odšťaví aj posledné zbytky energie, no je to skôr naopak. Pravidelné cvičenie zvyšuje úroveň energie. Pre zdravého človeka je výborným dobíjačom potrebnej energie. Po cvičení mnohí pociťujú obrovský príval energie a cítia sa vitálnejšie a silnejšie. Skúste si zacvičiť hneď ráno a uvidíte, ako rýchlo sa prebudíte. Počas dňa budete svieži a dokonca aj oveľa produktívnejší. 

Zvýšenie výkonu mozgu

Pravidelným cvičením tiež môžeme podporiť zvýšenie celkovej výkonnosti mozgu. Cvičenie má priaznivý vplyv na činnosť mozgu, pamäť a celkovú schopnosť myslieť. Počas pohybu sa dostáva do mozgu oveľa viac kyslíka, taktiež prirodzene dochádza k uvoľňovaniu viacerých hormónov. Vďaka aktivite zlepšujeme svoju pozornosť a koncentráciu, taktiež kreativitu, celkovo prispievame k ochrane mozgu. Cvičenie prispieva k prevencii poklesu kognitívnych schopností, taktiež protektívne pôsobí voči demencii či Alzheimerovej chorobe.

dobrý spánok

Zdroj: Shutterstock®

Lepší spánok

Ďalším dôvodom, pre ktorý sa oplatí začať s pravidelným cvičením, je zlepšenie spánku. Spánok je pre nás nesmierne dôležitý. Nášmu organizmu poskytuje oddych a čas na regeneráciu. Nedostatok spánku sa spája s nedostatkom energie, problémami s pamäťou, bolesťami hlavy, zlou náladou, nervozitou a tiež zvyšuje riziko rôznych ochorení. Spánok by však mal byť nielen dostatočne dlhý, ale aj kvalitný. Ak mávate problémy so spánkom, skúste ho skvalitniť a zlepšiť práve prostredníctvom pravidelného cvičenia. 

Zbohom stres, vitaj dobrá nálada

Aj nadmerný stres, nervozitu, úzkosti či pocity napätia budete ľahšie zvládať vďaka pravidelnému cvičeniu. Pravidelné cvičenie napomáha človeku ľahšie si udržiavať dobrú náladu a celkovú psychickú pohodu. Počas cvičenia sa vo veľkom množstve uvoľňujú endorfíny, nazývané aj hormóny šťastia. Cvičenie je tak skvelým pomocníkom aj v boji s depresívnymi stavmi. Stará sa nielen o fyzické zdravie, ale aj to duševné.

Odporúčame: Môže byť jednostranná strava škodlivá? Pozor na nevyváženosť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 22.04.21 21:05

karma
100.00

Úplne súhlasím pohyb a pohyb

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní