TOP pohybové aktivity aj pre odporcov cvičenia – ako na zdravý pohyb zábavnejšou cestou?

TOP pohybové aktivity aj pre odporcov cvičenia – ako na zdravý pohyb zábavnejšou cestou?

Vedeli ste o tom, že v niektorých častiach sveta až cez 60 % populácie nemá dostatočný pohyb pre udržiavanie pevného zdravia? Deficit pohybovej aktivity a sedavý spôsob života sa pritom spájajú s mnohými zdravotnými problémami, fyzickými aj psychickými. Zvyšuje sa riziko cukrovky 2. typu, kardiovaskulárnych chorôb aj depresie. Medzi typické príznaky nedostatku pohybu radíme problémy s boľavým chrbtom, zápchu, nadmernú únavu, dýchavičnosť aj pri menšej záťaži, problémy so spánkom aj koncentráciou.

Ako do života zaradiť viac pohybu? Pohyb rozhodne nie je len o zdvíhaní činiek a brušákoch. Medzi pohyb radíme rôzne pohybové aktivity, nielen priamo cvičenie. Aby sme sa viac hýbali, mali by sme do svojho života zaradiť v prvom rade viac chôdze. Ak nahradíme dopravné prostriedky pešou chôdzou a výťahy chôdzou po schodoch, naše telo sa nám poďakuje.

K tomu prinášame ešte ďalších 7 tipov na pohybové aktivity, vďaka ktorým telu poskytnete viac pohybu zábavnou formou.  

Tip č. 1: Zatancujte si

Jednou z najlepších zábavných pohybových aktivít je bezpochyby tanec. Táto forma pohybovej aktivity má priaznivý vplyv na celkovú koordináciu tela, posilní svalstvo a zlepší náladu. Dobrou správou je, že vyberať si môžete z nespočetného množstva druhov tanca. Čo tak vyskúšať s vaším partnerom kurz spoločenských tancov? Vedieť základné kroky k valčíku, salse či tangu môže byť navyše na rôznych spoločenských akciách veľmi užitočné. 

Ak táto kategória tancov nie je úplne pre vás, vyskúšať môžete kurzy moderných tancov, brušných tancov či dokonca zumby. Na tanci je však výborné aj to, že sa mu pokojne môžete venovať i doma. Zapnite si obľúbenú muziku a vlňte sa v rytme trebárs aj pri upratovaní. Hlavné je, že sa telo hýbe. 

Odporúčame: 5 tipov, ako naučíte svoje dieťa plávať

Tip č. 2: Zaskákajte si na trampolíne

Trampolína rozhodne nie je len pre malé deti. Užiť si na nej veľa zábavy a rozhýbať vďaka nej telo môžete aj v dospelosti. Zaskákať si môžete aj na vonkajšej trampolíne vašich ratolestí, no dostupné sú aj ďalšie možnosti. Počuli ste už o jumpingu? Ide o skupinové cvičenie na patentovaných trampolínach pod vedením profesionálnych inštruktorov pri dynamickej hudbe. Vďaka jumpingu spálite veľké množstvo kalórií, spevníte celé telo, zvýšite kapacitu pľúc a zlepšíte koordináciu.

A navyše sa pri tom aj poriadne zabavíte. Kurzy jumpingu sú dnes dostupné už v mnohých väčších aj menších mestách. Trampolíny na jumping si dokonca môžete aj zakúpiť a môžete cvičiť v pohodlí domova, napríklad podľa inštruktážneho videa na internete. Pri skákaní nezabudnite na kvalitnú obuv. 

Tip č. 3: Vyskúšajte tímové pohybové hry

Vo dvojici alebo v skupine sa to vždy tiahne lepšie. Ak vám pohyb osamote nie je veľmi pochuti, skúste skupinové pohybové aktivity, vďaka ktorým si užijete veľa zábavy a zároveň zabezpečíte aj potrebu sociálneho kontaktu. Na výber je toho skutočne mnoho. Skúsiť môžete tenis, futbal, badminton či volejbal, pokojne však zájdite i v dvojici na kurz jogy.

Keď v tomto nie je človek sám, ide to ľahšie, jednoduchšie nájde motiváciu. A každá z uvedených pohybových aktivít má veľmi priaznivý vplyv na našu fyzickú kondíciu aj mentálne zdravie. 

Tip č. 4: Vydajte sa na túru

Ako sme spomenuli v úvode, jednou z vítaných foriem pohybu je v prvom rade pešia chôdza, ktorej by sme sa mali venovať každodenne. Ak sa vám však len také bezcieľne blúdenie nepáči a už vôbec nie v meste, vyrazte do prírody. Turistika a výlety do prírody udržujú telo vo forme, prospievajú cievnemu systému, zlepšujú dychovú kapacitu, podporujú krvný obeh a navyše zmierňujú stres.

Ak je Slovensko niečím typické, tak dozaista svojou krásnou prírodou. Preto neváhajte a vydajte sa ho objavovať, hoc aj každý víkend. Urobíte niečo pre svoje zdravie a odhalíte aj krásny kus našej malej krajiny. Turistika predstavuje i skvelý spôsob, ako využívať voľný čas s rodinou. 

Odporúčame: ​Nevhodné stravovacie návyky vo večerných hodinách – môžu narušiť náš spánok?

Tip č. 5: Starajte sa o záhradu

Áno, aj prácu na záhradke môžeme zarátať k forme pohybovej aktivity. A prečo nie? Veď človek sa pri starostlivosti o úrodu, kvety či trávnik poriadne narobí, rozhýbe telo a spáli nemalé množstvo kalórií, navyše je na čerstvom vzduchu. Práca na záhrade je prakticky celoročnou záležitosťou.

V každom ročnom období možno nájsť úlohy, ktorým je potrebné venovať sa. Kosenie trávnika, okopávanie, strihanie plotu, zametanie, hrabanie lístia, polievanie kvetov a zeleniny, odstraňovanie buriny – to všetko sú spôsoby, ako telo rozhýbať. 

Tip č. 6: Začnite jazdiť na kolobežke, korčuliach či bicykli

Ako sme spomenuli v úvode, telu môžeme dopriať viac pohybu aj tým, že budeme častejšie chodiť peši. Ak je to do práce na pešiu chôdzu trochu ďaleko, vyskúšajte pomocníkov, vďaka ktorým sa budete presúvať rýchlejšie, no stále pritom budete fyzicky aktívny. Na mysli máme napríklad jazdu na kolobežke, samozrejme, nie na tej elektrickej. Kolobežka je skvelým dopravným prostriedkom aj pre dospelých. Jazdou na nej spálite kalórie, posilníte svalstvo dolných končatín a pobudnete viac na čerstvom vzduchu. 

Ak kolobežka nie je pre vás, vyskúšať môžete bicykel. Aj s ním sa dostanete na rôzne miesta a počas toho posilníte svaly a kosti, zlepšíte krvný obeh aj ventiláciu pľúc a dokonca podporíte duševné zdravie. Do tretice môžete auto či autobus vymeniť za korčule. Tie poslúžia aj na prepravu, no pokojne ich môžete vytiahnuť aj v rámci voľného času. Korčuľovaním skvelo podporíte kondíciu a posilníte celé telo. 

Tip č. 7: Zahrajte si videohry

Nie, nepomýlili sme sa. Aj pri hraní videohier sa môžeme hýbať, spaľovať kalórie a zlepšovať si kondíciu. Samozrejme, nie každá videohra zabezpečí telu pohyb, pri mnohých je telo práveže do veľkej miery pasívne. Mnohé herné zariadenia sú však dnes vybavené aj konzolami s pohybovým senzorom a k nim sú dostupné rôzne športové a tanečné hry, pri ktorých sa poriadne zapotíte.

Rovnako je to v prípade mnohých hier na virtuálnu realitu. Hranie tohto druhu hier predstavuje skutočne zábavný a hravý spôsob, ako zaradiť do života viac pohybu, či už hovoríme o deťoch, alebo aj dospelých. 

Odporúčame: ​TOP 10 tipov, ako využiť orechové maslo – zdravo, chutne a originálne


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní