Divo rastúce rastliny: Ktoré z nich môžu doplniť náš jedálny lístok?

Divo rastúce rastliny: Ktoré z nich môžu doplniť náš jedálny lístok?
  • 03.04.2021
  • Michaela Kožáková

V našich domácnostiach často používame bylinky, ktoré nielen dodávajú jedlu tú správnu chuť, ale sú i prospešné pre náš organizmus. Medzi tie najznámejšie patrí majoránka, tymian, bazalka, rozmarín. Príroda je naozaj zázračná a ponúka nám nekonečne veľa možností vo forme farieb, chuti, zdravia a vôni. Vedeli ste, že niektoré divo rastúce rastliny môžeme tiež konzumovať? Mnohí z nás divoké kvety, rastliny na lúkach a poliach vnímajú ako burinu, ktorá má zväčša estetickú funkciu. Okrem toho, že ulahodia chuťovým pohárikom a žalúdku, obsahujú množstvo vitamínov a živín. Poďme si niektoré z nich predstaviť.

Rastliny

Zdroj: pinterest.com

Blyskáč jarný

Blyskáč jarný (Ficaria verna) je nápadná jarná bylina. Rastlina tvorí rozsiahle žlto-zelené koberce, ktoré sa objavujú už v marci. Pred zakvitnutím ho možno jesť surový či pridávať do šalátov. Pozor, blyskáč po odkvitnutí môže byť mierne jedovatý. Sušením alebo tepelným spracovaním sa však obsah jedu vytráca. V ľudovom liečiteľstve sa z blyskáča pripravujú čaje proti skorbutu. Mladé lístky neobsahujú nijaké jedovaté látky. Extrakty z blyskáča sa pridávajú do kúpeľov proti bradaviciam, hemoroidom a svrabu. Rastlina je prospešná i pri rôznych kožných ochoreniach, proti vyrážkam a na zastavenie krvácania.

Hluchavka

Hluchavku pozná snáď každý. Táto kráska, ktorá žiari odtieňmi fialovej, ružovej, žltej či bielej rastie na vlhkých a tienistých miestach. Počuli ste o jej liečivých účinkoch? Hluchavka obsahuje veľké množstvo antioxidantov, silíc, trieslovín, kyslé saponíny, flavonové glykosidy, vitamíny a minerálne látky. Zbiera sa jej kvet alebo celá vňať. Rastlina má blahodarné protizápalové účinky, ktoré sa využívajú pri liečbe zápalu obličiek, močových ciest a prostaty. Čaj z hluchavky má upokojujúce účinky a pomáha pri nervozite, nespavosti a nepokoji.

Ďatelina lúčna

Na prvý pohľad obyčajná krmovina pre domáce zvieratá. Okrem toho, že štvorlístky ďateliny by mali priniesť šťastie, táto rastlina je veľmi prospešná pre naše zdravie. Obsahuje totižto veľké množstvo látok ako je betakarotén, vitamíny C, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9 a B12, cholín, bioflavonoidy. Je bohatá na minerály ako zinok, horčík, mangán, meď a selén. Táto útla rastlinka tiež obsahuje estrogénne látky, takže je veľmi užitočná pre ženy v menopauze. Dokonca je dokázané, že dokáže vyčistiť krv a bojovať proti rakovine. Nazbierajte si jej kvety, usušte a pite z nich čaj.

štiav kyslý a zubačka cibuľkonosná

Zdroj: Shutterstock®

Štiav kyslý

Štiav vytvára prízemnú ružicu striedavých listov, z ktorej vybieha 30 – 100 cm dlhá stonka, zakončená kvetmi červenej farby. Rastlina kvitne od mája do júla. Má intenzívnu citrónovú príchuť, ktorá je horkejšia ako listy starnú a rastú. Menšie listy môžeme jesť surové v šalátoch alebo v sendvičoch, použiť do pomazánok a omáčok. Väčšie listy by mali byť varené, aby sa zbavili horkosti. Štiav podporuje činnosť hrubého čreva, chuť do jedla, vďaka obsahu železa podporuje i tvorbu krvi. Rusi ho používajú do svojej tradičnej pochúťky boršču. 

Zubačka cibuľkonosná

V listnatých lesoch rastie rastlina s názvom zubačka cibuľkonosná. Kvitne bledofialovými kvetmi v apríli a máji. Je pomerne jednoduché ju rozoznať. V pazuchách jej listov sú pacibuľky, ktorými sa rozmnožuje, podobne ako napríklad niektoré ľalie. Jej listy a cibuľky sú jedlé a ešte aj chutné a pripomínajú žeruchu. Bobuľa chutí ako reďkovka alebo kaleráb.

Ďalšími rastlinami z lúk a polí, ktoré môžeme konzumovať a využiť ich blahodarné účinky je napríklad veľmi známa pŕhľava dvojdomá, zádušník brečtanový, hviezdica prostredná, kozia noha, cesnačka lekárska, túžobník brestový, racsa lúčna, kapsička pastierska, mrlík dobrý, čistec močiarny, nátržník husí, lopúch, loboda lesklá, zvonček broskyňovitý. 

Pozri aj: Ako si dopriať pizzu bez výčitiek? Skúste recept na karfiolovú pizzu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní