Ibištek bahenný - TAKTO ho pestujte a odvďačí sa vám prenádhernými kvetmi!

Ibištek bahenný - TAKTO ho pestujte a odvďačí sa vám prenádhernými kvetmi!
  • 05.08.2023
  • Lenka Biba Slovak

Ibištek bahenný (Hibiscus moscheutos) je mokraďová rastlina, ktorá pochádza zo Severnej Ameriky a ako okrasná rastlina je pestovaná aj v našich zemepisných šírkach. Ide o mrazuvzdornú rastlinku, ale ibištek odporúčame dať na zimu do pivnice či garáže, pretože koreňový obal nesmie v zime vyschnúť.

Listy ibišteka sú variabilné a samotná rastlinka sa vyskytuje v mnohých farebných variáciách - od čisto bielej až po temne ružovú - s výnimkou jedného genómu majú všetky temnú škvrnu uprostred kvetu. Kvety rozkvitajú v auguste až septembri, a POZOR - každý kvet kvitne iba niekoľko hodín. Ako sa ale správne starať o ibištek bahenný?

Ibištek bahenný

Ibištek bahenný vyžaduje plné slnko a vlhké pôdy s pravidelnou zálievkou. Naopak - počas zimy musí byť vlhkosť nižšia, aby rastlina nezhnila. Ibištek znesie mráz až do -27 °C.

Niekedy sa nazýva aj americký ibišteka je to drevnatá bylina, ktorý kvitne od leta do neskorej jesene až do silnejších mrazov.

Ibištek bahenný - zakrslá veľkosť

Výška nízkych kultivarov ibišteka a ich kvitnúcich stvolov dosahuje 40 - 60cm, v teplých oblastiach až 80cm a veľkosť kvetov 15 - 20cm v základných farbách, ktorými sú:

  • biela s okom,
  • ružová a
  • karmínovo červená.

Ibištek bahenný - stredná veľkosť

Stredná veľkosť ibišteka bahenného dosahujú spravidla veľkosti okolo 1m a priemer s priemerom kvetu okolo 20-23cm. Farebné varianty sú väčšie a medzi tieto skupiny patri aj obľúbená odroda ibišteka - Scarlet.

Ibištek bahenný - najväčšia veľkosť

V tomto prípade ide o bujne rastúce rastliny, ktoré dosahujú svoju bežnú výšku 120-150cm.

Pri pestovaní v nádobách ako solitéry či pri pestovaní v zimných záhradách narastajú stvoly až do výšky 170-180cm a kvety tejto skupiny rastú až do priemeru 29cm.

Takáto rastlina je potom už pýchou každej okrasnej záhrady. V ponuke bývajú v pestrej palete farieb od bielej s červeným okom cez veľa odtieňov ružovej, červenej, karmínovej až po tmavo červeno - hnedú.

Neprehliadnite: Skalka ako umelecké dielo: Odhaľte tipy a triky na vytvorenie tejto oázy

Ako pestovať ibištek bahenný?

Ibištek bahenný yžaduje humóznu pôdu s dostatkom vlahy, pravidelné hnojenie kvapalným hnojivom a veľmi slnečné stanovisko.

Zaujímavosťou je, že tieto rastliny boli dokonca testované v zime na prelome rokov 2005/2006 v podmienkach Českomoravskej vrchoviny, kedy zniesli s minimálnym zakrytím mrazy až do -25°C.

  • Pod snehovou pokrývkou znesie ibištek dokonca aj nižšie teploty.
  • POZOR - suché mrazy pod -25°C bez zakrytia rastlín môžu rastlinu poškodiť alebo úplne zničiť.

Kedy strihať ibištek bahenný?

Na jeseň a/alebo po prvých mrazoch je ideálne ibištek zrezať na výšku 10 - 20cm. Rastlinky prezimujú v pôde a na jar vyrašia z očiek na dužnatých koreňoch, pričom každoročne vyraší viac a viac stvolov.

  • 5 ročná rastlina môže mať aj 30-40 kvitnúcich stvolov a nie je výnimkou, že naraz kvitne až 20 kvetov!
  • Na zimu je nutné takto orezané rastliny zakryť najlepšie 20 cm silnou vrstvou suchého lístia.

Veľmi dobrá je ako ochrana pred silným mrazom tieniaca 70% zelená textília, a to približne v 3 - 4 vrstvách. Takto ošetrené rastliny sú dostatočne chránené aj pred silnými mrazmi a sú plne mrazuvzdorné.

Odporúčame aj: Beňatinské jazero ako slovenské Plitvické jazerá - spoznajte tento skvost slovenskej prírody!

Ibištek bahený a jeho pestovanie v kvetináčoch

Ibišteky ako krásne solitéry možno pestovať aj v nádobách či okrasných kvetináčoch vonku alebo v zimných záhradách.

Takto pestované rastlinky sú spravidla mohutnejšie až o tretinu, majú väčšie kvety a pri urýchlení kvitnú dokonca už od polovice júna.

  • POZOR - pri prestovaní v nádobách sú ale náchylnejšie na vymrznutie.
  • Preto cez zimu nesmú byť umiestnené pri teplotách nad 10°C, v opačnom prípade môže prísť k úhynu celej koreňovej sústavy.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní