Domáci bazalkový olej: Prečo si ho potrebuje doma urobiť úplne každý?

Domáci bazalkový olej: Prečo si ho potrebuje doma urobiť úplne každý?

Bazalku poznáme pravdepodobne všetci. Mnohí si túto obľúbenú bylinku a zároveň koreninu pestujú doma v záhrade, na balkóne či dokonca i na parapete v kuchyni. V súčasnosti sú známe desiatky druhov bazaliek, pričom medzi tie najznámejšie môžeme zaradiť najmä bazalku pravú, malolistú či červenolistú. Bazalka je aromatická rastlina z čeľade hluchavkovité, ktorá je charakteristická rozkonárenou štvorhrannou stonkou, z ktorej vyrastajú dlhostopkaté protistojné listy vajcovitého tvaru. Typické je, že smerom nahor sa ich veľkosť postupne zmenšuje. 

Hoci je domovinou bazalky údajne India, je veľmi často spájaná napríklad s Talianskom, pričom ju môžeme považovať za neoddeliteľnú súčasť talianskej kuchyne. Je častou ingredienciou pri príprave tradičných cestovín, pizze aj pesta. Zabudnúť však nemôžeme ani na fakt, že reč nie je len o bylinke, ktorá našla uplatnenie v gastronómii, ale taktiež o bylinke, ktorá má pozitívny vplyv na zdravie človeka. Dnes vám prezradíme jeden šikovný tip na využitie čerstvej bazalky, a tým je bazalkový olej. Ten nájde uplatnenie v kuchyni, no rovnako môže byť nápomocný pri mnohých neduhoch. Tak sa poďte pozrieť spolu s nami, ako si ho pripraviť!

Odporúčame: Ako sa v našom tele prejavuje nedostatok draslíka? Pozor na tieto príznaky!

bazalka pravá

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to?

Ak si ešte nepestuje vlastnú bazalku, určite popremýšľajte nad tým, že s tým začnete. Jej čerstvé lístky predsa skvelo využijete pri varení. Navyše ich môžete sušiť a použiť na prípravu čajov a odvarov s liečivými účinkami. Samozrejme, v neposlednom rade si z bazalky taktiež môžete pripraviť spomínaný olej. Táto rastlinka nie je náročná na pestovateľské podmienky. Stačí jej dostatok slnečného žiarenia a vlhká pôda. Pri zbere je vhodné zrezávať iba vrchné dve tretiny rastliny, aby sa spodná časť stonky mohla naďalej rozkonárovať a rásť. V prípade potreby sa bazalka suší v tieni alebo umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. 

Na prípravu domáceho bazalkového oleja je však vhodné použiť najmä čerstvé listy bazalky. Jeho výroba je úplne jednoduchá. Stačia vám listy, kvalitný olivový olej a dobre uzatvárateľná sklenená nádoba či fľaška. Vhodnú nádobku poriadne naplňte narezanými bazalkovými listami a tie až po vrch zalejte olejom. Nádobu uzavrite a nechajte ju v tme odstáť aspoň dva týždne. Následne olej sceďte cez jemnú látku a naplňte ním čistú nádobu. Pokojne do oleja povytláčajte ešte šťavu z listov bazalky, uzavrite ho a uskladnite na chladnom mieste. 

použitie bazalkového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Aká sila sa skrýva v bazalke?

V listoch bazalky sa ukrývajú triesloviny, silice či vzácne flavonoidy, ktoré majú antioxidačné vlastnosti, vďaka čomu napomáhajú organizmus chrániť pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Táto známa bylinka je navyše charakteristická svojím blahodarným vplyvom na tráviaci trakt človeka. Môže byť nápomocná pri mnohých zažívacích ťažkostiach. Povzbudzuje chuť do jedla, podporuje trávenie, uvoľňuje kŕče a eliminuje nadúvanie či nevoľnosť. Veľkým pomocníkom môže byť práve pri problémoch s nadmernou tvorbou plynov. Okrem toho má tiež upokojujúci vplyv na nervový systém.

Olej z bazalky má antibakteriálne a dezinfekčné účinky a je ho možné využiť viacerými spôsobmi. Pri ťažkostiach si môžete lyžičku oleja dopriať ráno nalačano alebo večer pred spaním, no rovnako nájde uplatnenie v kuchyni. Použite ho pri grilovaní mäsa a rýb či zeleniny. Rovnako sa hodí do šalátov či k zemiakom. Výborná je kombinácia s mozzarellou a paradajkami. Podľa potreby ho môžete používať i zvonka, a to napríklad na ošetrenie nepríjemného akné alebo kožných rán aj na premasírovanie bolestivých častí tela.

Odporúčame: Anaeróbne cvičenie: Pomáha nám chudnúť alebo budovať svalstvo?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní