Ako prekonať jesennú únavu? Vďaka týmto trikom s ňou zatočíte!

Ako prekonať jesennú únavu? Vďaka týmto trikom s ňou zatočíte!

I keď je oveľa častejšie skloňované slovné spojenie jarná únava, verte, že podobný stav môže ľudí potrápiť i počas jesenného obdobia. I jesenná únava sa môže prejavovať pocitmi slabosti, nedostatkom energie a nadmernou vyčerpanosťou, objaviť sa môžu bolesti hlavy, podráždenosť, zlá nálada, smútok až depresívne stavy. Často tento problém súvisí hlavne so sychravým jesenným počasím a nedostatkom slnečných lúčov. Nastáva zmena času, dni sú oveľa kratšie, skoro sa stmieva, teploty klesajú. Nie je ničím výnimočným, že toto ročné obdobie môže predstavovať pre psychickú aj fyzickú kondíciu mnohých jedincov zvýšenú záťaž. Ako zabojovať proti jesennej únave, smútku a zlej nálade?

Dbajte na kvalitný spánok

Aby bol človek schopný účinne zabojovať proti jesennej únave a pocitom vyčerpania, je nevyhnutné telu dopriať hlavne dostatok spánku. Ak sa spojí sychravé jesenné počasie s deficitom spánku, môže byť z toho hotová katastrofa. Hrozí nedostatok energie, bolesti hlavy, nervozita a zvyšuje sa i riziko rozvoja vážnych srdcovo-cievnych ochorení. Dôležitý je pritom nielen počet hodín spánku, počas ktorých sa celý organizmus regeneruje. Spánok musí byť nielen dostatočne dlhý, ale aj kvalitný. V prvom rade si na spánok vytvorte vhodné prostredie. Neprekurujte miestnosť. Je lepšie spať v chladnejšej izbe, v ktorej je úplne ticho a hlavne tma. Veľký význam pre dobrý spánok má aj kvalita matraca. 

Odporúčame: Poznáte najhoršie diéty? Tieto pri chudnutí radšej neskúšajte!

jesenná príroda

Zdroj: Shutterstock®

Nadýchnite sa čerstvého vzduchu

Ak počas jesene stále pociťujete zvýšenú únavu či dokonca depresívne nálady, neváhajte svojmu telu dopriať dostatok čerstvého vzduchu. Choďte na prechádzku do prírody, zhlboka dýchajte a okysličte tak celý organizmus. Niektoré jesenné dni bývajú skutočne škaredé, preto využite každú vhodnú príležitosť a trávte čo najviac času na čerstvom vzduchu a v prírode. Pekné slnečné jesenné dni vás dobijú obrovským množstvom energie. Vyvetrať sa však môžete aj vtedy, keď nie je práve slnečno. Stačí, aby nebol vonku aspoň lejak. Prechádzky na čerstvom vzduchu majú na telo úžasné účinky. Zlepšujú kondíciu, posilnia svalstvo, nabijú energiou, prečistia myseľ a podporia pamäť.

Hýbte sa

Mohlo by sa zdať, že pohyb dokáže človeka obrať aj o posledné zvyšky energie. Opak je však pravdou. Jedným z overených a účinných liekov na jesennú únavu a depresiu je práve aj dostatok pohybu. Aktívny životný štýl je nevyhnutný pre fyzické aj psychické zdravie. Ideálne je, ak pohyb spojíte s pobytom na čerstvom vzduchu, o ktorom sme hovorili vyššie. Medzi potrebný pohyb môžeme v prvom rade zarátať i spomínané prechádzky. Vyskúšať môžete aj najrozličnejšie jesenné športy a pohybové aktivity. Vhodný je beh aj jogging, cyklistika či korčuľovanie. Samozrejme, rátajú sa aj indoorové aktivity, ktoré sa skvelo hodia v prípade, že je vonku skutočne zlé počasie.

relax

Zdroj: Shutterstock®

Doprajte si relax

Aby sa vás jesenná únava a zlá nálada netýkali, telu doprajte nielen dostatok spánku a pohybu, ale zároveň aj dostatok oddychu a relaxu. Pod pojmom relax si pritom môžete predstaviť skutočne čokoľvek. Robte niečo, pri čom dokážete úplne vypnúť a načerpať nové sily, alebo niečo, čo vás baví a zlepšuje vám náladu. Relaxovať môžete napríklad pri čítaní dobrej knihy alebo počúvaní obľúbenej hudby. Pokojne si však doprajte aj wellness, masáž či ošetrenie tela u profesionála. Nájdite si hlavne čas na seba. Relaxom môže byť pre niekoho pečenie, seriálový či filmový maratón, starostlivosť o záhradku i všeličo iné. Mnohí tiež radi trávia voľný čas s rodinou a priateľmi. Ak sa obklopíte milovanými blízkymi, razom zabudnete na únavu a negatívne myšlienky.

Zamerajte sa na déčko

S jesennou únavou môžete zatočiť i vďaka vhodne zvolenému jedálničku. Počas jesenných a zimných dní človeku neraz chýba hlavne vitamín D. Táto látka sa prirodzene tvorí v ľudskej koži vplyvom slnečného žiarenia. Jeseň a zima však môžu byť na slnečné lúče poriadne chudobné, a tak sa stáva, že zásoby vitamínu D z leta telo človeka rýchlo minie. Nedostatok tohto vitamínu sa okrem iného môže prejaviť aj nadmernou únavou, zlou náladou, podráždenosťou až depresívnymi stavmi. Doplniť si ho môžeme pomocou výživových doplnkov aj niektorých potravín. Medzi najlepšie zdroje vitamínu D radíme hlavne ryby, okrem toho aj pečeň, vajcia či mlieko. Do jedálnička zaraďte aj sezónne potraviny, ktoré sú plné mnohých ďalších vitamínov a minerálov. Taktiež nezabúdajte na dostatočný pitný režim. 

jesenné farby

Zdroj: Shutterstock®

Obklopte sa farbami a vôňami

Nabiť sa energiou a pozitívnou náladou môžete i prostredníctvom vecí, ktorými sa obklopujete. Stavte na pestré farby a príjemné vône. Vneste trochu krásnych jesenných farieb do svojho domova i šatníka. Zaobstarajte si žiarivé žlté vankúše, oranžový obrus či závesy, rôznofarebné bytové dekorácie. Vázičku v obývačke naplňte obľúbenými kvetmi. Zo šatníka vytiahnite farebný kabát či šál s čiapkou, prípadne nabehnite do obchodov. V miestnosti majte vždy zapálené voňavé sviečky alebo použite difuzér a esenciálne oleje. Tie voľte podľa ich účinkov. Napríklad olej Ylang Ylang eliminuje nadmerný stres, podráždenosť a pôsobí posilňujúco. Proti únave a depresiám dobre pomáhajú aj citrusové esenciálne oleje, povzbudzujúco tiež pôsobí bazalkový olej. Všetky tieto maličkosti vám razom zlepšia náladu a zabojujú s pocitmi fyzickej aj psychickej vyčerpanosti. 

Bude vás zaujímať: Je pšeničná tráva naozaj všeliek? Zistite o tomto fenoméne viac!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní