Nadbytok minerálov a stopových prvkoch: Aké hrozia komplikácie?

Nadbytok minerálov a stopových prvkoch: Aké hrozia komplikácie?

Naše telo potrebuje pre správnu funkciu neustále dopĺňanie dôležitých živín, vitamínov a minerálov, a to vo vyváženom a primeranom množstve. Veľké zdravotné problémy môžu vzniknúť z dôvodu ich nedostatočného príjmu. Tie sa však môžu rozvíjať aj z opačného dôvodu, a teda nadbytku konkrétnych látok. Rozličné ťažkosti môže spôsobiť nadbytok vitamínov, respektíve takzvaná hypervitaminóza. No i nadmerný príjem minerálnych látok a stopových prvkov môže byť rizikový. Príčinou nadbytku býva v tomto prípade hlavne neuvážené užívanie konkrétnych výživových doplnkov, menej často nadbytočný príjem zo stravy, prípadne ide o inú príčinu. Nadbytok konkrétneho minerálu pritom môže negatívne vplývať na hladiny iných minerálov v tele a celkovo môže viesť k rôznorodým ťažkostiam. Pri nadbytku ktorých minerálov a stopových prvkov môžu nastať problémy?

Sodík

Značné problémy môžu v prvom rade nastať pri nadbytku sodíka. Práve nadbytok sodíka nie je vôbec zriedkavý, kedže v značnom množstve ho prijímame v soli a pokrmoch, ktoré majú vysoký obsah soli. Táto látka napríklad vplýva na hospodárenie s vodou v tele a má aj ďalšie dôležité úlohy, no jej prebytok predstavuje značnú záťaž pre obličky. Nadbytok sodíka tiež môže spôsobiť zadržiavanie tekutín v organizme či vysoký krvný tlak. Škodí teda aj srdcovo-cievnemu systému.

Odporúčame: TOP bylinky proti únave: Tieto dokonale povzbudia organizmus!

fosfor

Zdroj: Shutterstock®

Fosfor

Fosfor vplýva na kvalitu kostí a zubov, prispieva k regulácii funkcie obličiek a je dôležitý pri svalovej kontrakcii. Jeho dlhodobý prísun v nadmerných množstvách však negatívne vplýva na vstrebávanie a využitie vápnika, čo môže viesť k zníženým hladinám tejto dôležitej látky v tele. A nedostatok vápnika následne vedie k rozvoju mnohých zdravotných ťažkostí. Nadbytok fosforu tiež môže negatívne vplývať na funkciu obličiek a prištítnych teliesok. 

Vápnik

Vápnik je nesmierne dôležitý pre nervovo-svalovú dráždivosť, kvalitu kostí a význam má aj pri mnohých biochemických reakciách. Nadbytok vápnika nie je až taký bežný, no v prípade jeho skutočne vysokých hladín, napríklad aj z dôvodu niektorých ochorení, môže dôjsť ku kalcifikácii mäkkých tkanív. Nadbytok vápnika rovnako predstavuje zvýšenú záťaž pre obličky, taktiež môže viesť k nevyváženosti ostatných živín v tele. Organizmus totiž môže mať problém vstrebávať niektoré látky, napríklad železo či zinok.

Horčík

Aj horčík je pre ľudský organizmus nenahraditeľný. Zúčastňuje sa na nervovo-svalovej dráždivosti, má význam pre kardiovaskulárny aj nervový systém. Pre zdravých ľudí nemusí byť nadbytok horčíka vážnym problémom. Dlhodobé predávkovanie však zaťažuje obličky, čo môže byť rizikové pre osoby s ochorením obličiek. Nadbytok tiež môže viesť k nevoľnosti, hnačkám problémom s dýchaním, zníženiu krvného tlaku či závratom aj svalovej slabosti.

draslík

Zdroj: Shutterstock®

Draslík

Naše telo potrebuje draslík z mnohých dôvodov. Okrem iného normalizuje krvný tlak a podieľa sa na zachovávaní rovnováhy pH v tele. Nadbytok draslíka nemusí vznikať len z dôvodu jeho nadmerného príjmu, ale príčinou môže byť i zdravotný stav jedinca. Nadbytok môže vznikať z dôvodu užívania niektorých liekov či nesprávnej funkcie niektorých hormónov. Nadmerné hladiny draslíka môžu byť nebezpečné pre osoby, ktoré majú problémy s obličkami. Nadbytok draslíka tiež môže viesť k poruchám srdcového rytmu, nízkemu tlaku, mravčeniu v končatinách či svalovej slabosti.

Jód

Značne rizikový je najmä nadbytok jódu. Jód opäť v primeranom množstve potrebujeme, pretože je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy. Tiež má vplyv na kvalitu kože, vlasov a nechtov. Predávkovanie jódom však môže z dlhodobého hľadiska viesť k zväčšeniu štítnej žľazy a jej zvýšenej aktivite. Pri nadbytku jódu sa môžu v ústach vo zvýšenej miere tvoriť afty, rovnako je príznakom kovová chuť v ústach, bolesti hlavy či nervozita aj tráviace ťažkosti. 

Železo

Železo je nevyhnutné pri krvotvorbe a jeho nedostatok môžeme zaradiť medzi najčastejšie príčiny anémie. No i extrémny nadbytok železa môže viesť k rozvoju zdravotných problémov. Jeho príčinou môže byť nadbytočný príjem zo stravy, ale hlavne z výživových doplnkov, prípadne je príčinou nesprávne spracovanie železa v tele. Nadmerné železo sa môže začať ukladať v rôznych tkanivách, a tak narúšať činnosť konkrétnych orgánov. Zvyšuje riziko poškodenia pečene či rozvoja rakovina aj srdcovo-cievnych ochorení. 

zinok

Zdroj: Shutterstock®

Zinok

Zinok v našom tele vplýva na funkciu pohlavných orgánov, plodnosť, imunitné reakcie aj pokožku a vlasy. Nadbytok zinku pôsobí na ľudské telo toxicky. Nadmerný prísun tohto minerálu, napríklad prostredníctvom výživových doplnkov, môže viesť k zvracaniu, žalúdočným nevoľnostiam či iným tráviacim ťažkostiam. Nadbytok zinku škodí obličkám a rovnako negatívne vplýva na vstrebávanie medi v tele. 

Selén

I nadbytok selénu na nás môže pôsobiť toxicky. Selén v normálnych množstvách pôsobí v našom tele protizápalovo aj antioxidačne, chráni srdcovo-cievny systém a podporuje zdravie pokožky aj vlasov. Predávkovanie selénom môže viesť k únave, brušným bolestiam, nevoľnosti i hnačke. Taktiež sa môžu objaviť problémy s kožou, vlasmi a nechtami, nervozita, depresie či zapáchajúci pot. 

Molybdén

Ako posledný ešte môžeme spomenúť molybdén. Je súčasťou niektorých enzýmov, vplýva na tvorbu červených krviniek a pôsobí ako antioxidant. Jeho nadbytok nie je úplne bežný. Prípadné nadmerné hladiny molybdénu však môžu viesť najmä k následnému nedostatku medi. Tiež môže spôsobiť tráviace ťažkosti, problémy s rastom alebo kĺbmi.

Odporúčame: Môže byť nadmerné premýšľanie škodlivé? Prečo s tým okamžite prestať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní