Najlepšie bylinky na horúčku: Ktoré dokážu nahradiť aj lieky?

Najlepšie bylinky na horúčku: Ktoré dokážu nahradiť aj lieky?

Horúčka je stav, kedy dochádza k zvýšeniu teploty tela nad 38 °C. Ide zvyčajne o sprievodný jav rôznych ochorení, ktoré súvisia so zápalovou reakciou. Je to vlastne reakcia organizmu, v súvislosti ktorej telo reaguje na boj s vírusmi či baktériami. 

Horúčka môže sprevádzať rozličné infekčné ochorenia, taktiež nádorové, endokrinné či autoimúnne ochorenia. Pri zvýšení teploty tela v rámci liečby nejakého ochorenia pravdepodobne najčastejšie siahame po rôznych antipyretikách, čiže liekoch na zníženie horúčky. 

Veľkým pomocníkom pri zvýšenej teplote však môžu byť aj rozličné bylinky. Navyše, pri horúčke je vhodné zvýšiť príjem tekutín a práve čaje z tých pravých bylín sú veľmi dobrou voľbou. Ktoré protizápalové bylinky používať pri horúčke?

Na horúčku zaberajú podľa tradičnej medicíny tieto byliny:

1. Kvety z lipy (lipa malolistá, lipa veľkolistá)

Pri horúčkových stavoch sa v prvom rade oplatí popíjať čaj z lipových kvetov, a to o to viac, ak je zvýšená teplota prejavom nejakého ochorenia dýchacích ciest. Lipový čaj je nápomocný pri angínach, zápaloch priedušiek, nachladnutí a podobne. 

Napomáha zrážať horúčku, tlmí bolesti hrdla a podporuje vykašliavanie. Má potopudné vlastnosti. Lipový čaj však osoží aj pri tráviacich ťažkostiach, najmä žalúdočných kŕčoch či črevných problémoch. V chladnom období na jeseň či v zime pomôže podporiť obranyschopnosť. Niektorým môže pomôcť i s nespavosťou. 

Odporúčame: Poznáte čaj z melónových jadierok? Zistite, na čo je vlastne dobrý!

ostružina malinová

Zdroj: Shutterstock®

2. Ostružina malinová – z listov si pripravte čaj na zníženie teploty

Kým plody ostružiny malinovej, čiže chutné ružové maliny, patria u mnohých medzi obľúbené letné ovocie, listy našli uplatnenie v tradičnej medicíne. Vedeli ste o tom, že malinové listy majú liečivé vlastnosti? Uplatnenie našli v prvom rade pri liečbe rôznych ženských problémov, ako sú napríklad menštruačné kŕče, rovnako v neskorších fázach tehotenstva podporujú sťahy maternice a uľahčujú pôrod.

Čaj z malinových listov je však vhodné podávať aj pri spomínanej horúčke. Je nápomocný na znižovanie horúčky, tiež pri bolestiach hlavy či zadržiavaní vody v tele. Zvonka odvar podporuje hojenie rán a jeho kloktanie pomáha pri zápaloch v ústnej dutine.

3. Baza čierna

Pri horúčke môže byť nápomocná aj baza čierna, resp. kvety bazy čiernej. Čaj z bazových kvetov napomáha znižovať telesnú teplotu a je ho vhodné podávať chorému pri liečbe chrípky, prechladnutia či iného ochorenia dýchacích ciest, napríklad i pri zápale priedušiek.

Tento nápoj rovnako podporuje vylučovanie potu a má priaznivý vplyv na imunitu, čo je pri liečbe spomínaných ťažkostí veľmi prínosné. Liečivý čaj z kvetov bazy čiernej je vhodné piť aj pri zažívacích ťažkostiach, napríklad pri problémoch s plynatosťou či bolestiach brucha. Využíva sa tiež na podporu zdravia močových ciest.

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť rukolu: Podporte ňou svoje zdravie aj vy!

rumanček kamilkový

Zdroj: Shutterstock®

4. Rumanček kamilkový – patriaci medzi protizápalové bylinky

Rumanček kamilkový je neoddeliteľnou súčasťou tradičnej ľudovej medicíny. Ľudovo sa mu hovorí aj harmanček či kamilka. Čo sa týka jeho účinkov, mohli by sme povedať, že ide o skutočný všeliek. Bylinka má antibiotické, protizápalové, dezinfekčné aj antioxidačné účinky, podporuje odstraňovanie toxínov z tela, pôsobí upokojujúco, napomáha znižovať cholesterol a rovnako znižuje horúčku.

Harmančekovým čajom je vhodné podporiť zdravie pri zápaloch dýchacích ciest, kolikách a tráviacich ťažkostiach aj zápaloch orgánov močového ústrojenstva. Pri použití zvonka má priaznivý vplyv na pokožku a pri kloktaní aj na zdravie ústnej dutiny.

Pozri aj: TOP recepty s ovsenými vločkami: Ako ich pripraviť zdravo a chutne?

medovka lekárska

Zdroj: Shutterstock®

5. Medovka lekárska

Ako poslednú môžeme spomenúť ešte medovku lekársku, ktorá rovnako môže poskytnúť pomoc pri horúčke. Túto bylinku sa rozhodne oplatí pestovať na záhradke či doma v kvetináči počas celého roka. Môže byť totiž nápomocná pri rozličných zdravotných ťažkostiach.

Medovka sa používa na podporu potenia a zmiernenie horúčky, zníženie krvného tlaku, podporu chuti do jedla aj na upokojenie a posilnenie nervového systému. Môže byť nápomocná pri menštruačných kŕčoch, zápaloch močových ciest, nespavosti či nervovom napätí. Bylinkový čaj z medovky zmierňuje pocit podráždenia, navodzuje pokojný spánok a stimuluje trávenie.

Ako správne užívať lieky na zníženie horúčky?

Tlmenie len mierne zvýšenej telesnej teploty sa vo všeobecnosti neodporúča, pretože tým tlmíme prirodzené obranné mechanizmy a procesy v tele. Stúpnutie teploty pri tlmení zápalu a infekcie má svoj význam. Avšak, pri vysokej horúčke nie je nad čím rozmýšľať a je nevyhnutné podať správne lieky na znižovanie telesnej teploty (antipyretiká). Ako ich správne užívať?

  1. Vyberte správny liek: K najbežnejším liekom na zníženie horúčky patria paracetamol a nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) ako ibuprofén alebo naproxen. Paracetamol je často odporúčaný pre ľudí s citlivým žalúdkom, zatiaľ čo ibuprofén a naproxen majú aj protizápalové účinky.
  2. Dodržiavajte odporúčanú dávku: Prečítajte si návod na použitie a dodržiavajte odporúčanú dávku. Prekročenie maximálnej dennej dávky môže viesť k vážnym zdravotným problémom, napríklad k poškodeniu pečene (pri užívaní paracetamolu).
  3. Poznajte frekvenciu dávkovania: Lieky by sa mali užívať v pravidelných intervaloch, podľa odporúčaní na obale alebo podľa pokynov lekára. Napríklad, paracetamol sa môže obvykle užívať každé 4 až 6 hodín, zatiaľ čo ibuprofén každých 6 až 8 hodín.
  4. Monitorujte svoj stav: Ak lieky na zníženie horúčky neprinesú úľavu alebo ak horúčka pretrváva dlhšie ako 3 dni, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc. Rovnako by ste mali kontaktovať lekára, ak horúčku sprevádzajú vážne symptómy ako vyrážka, dýchavičnosť, silná bolesť hlavy, závraty alebo zvracanie.
  5. Buďte opatrní pri kombinácii liekov: Niektoré lieky, vrátane voľnopredajných prípravkov, môžu obsahovať paracetamol alebo NSAID, takže je dôležité nesúčasne užívať viacero liekov s týmito zložkami, aby ste predišli predávkovaniu.
  6. Pozor na interakcie: Lieky na zníženie horúčky môžu interagovať s inými liekmi, ktoré užívate, takže pred ich použitím sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom, najmä ak užívate lieky na chronické ochorenia.

Článok aktualizovaný 11.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní