Sezóna obľúbenej byliny je tu! Aké sú účinky medvedieho cesnaku?

Sezóna obľúbenej byliny je tu! Aké sú účinky medvedieho cesnaku?

Počas marca začínajú v prírode vykúkať aj prvé lístky medvedieho cesnaku. Na jeho zber sa tešia mnohí z nás. Ide totiž o zdravú a chutnú bylinku, ktorú je možné využiť v kuchyni a rovnako je ňou možné podporiť aj svoje zdravie. Medvedí cesnak, latinsky Allium ursinum, je veľmi nápomocný pre zdravie dýchacieho systému či ciev. Obsahuje látku zvanú alicín, ktorá sa ukrýva aj v klasickom cesnaku či cibuli a má antibakteriálne aj protiplesňové účinky.

Medvedí cesnak je trvácou rastlinou. Spoznáte ho podľa jeho lesklých zelených listov kopijovitého tvaru, ktoré vyrastajú z podzemnej cibule. Medvedí cesnak tiež kvitne. Drobné biele kvietky sú zoskupené v okolíkoch. Čo však všetci na tom medveďom cesnaku vidia? V článku sa pozrieme na to, aké sú jeho účinky, kam sa vybrať na jeho zber aj ako ho použiť!

Ako podporiť imunitný systém? Vsaďte na liečivé vlastnosti medvedieho cesnaku a jeho pozitívne účinky na zdravie!

Medvedí cesnak je prírodný liek s mnohými zdravotnými výhodami, ktoré môžu pomôcť posilniť imunitný systém. Tu je niekoľko spôsobov, ako podporiť imunitný systém konzumáciou medvedieho cesnaku - jednoducho využite liečivé účinky medvedieho cesnaku!

Medvedí cesnak ako detoxikačný zázrak!

Využitie medvedieho cesnaku a jeho účinky na zdravie: Medvedí cesnak obsahuje veľké množstvo antioxidantov a zlúčenín s protizápalovými účinkami, ktoré môžu pomôcť posilniť imunitný systém. Medvedí cesnak reguluje krvný tlak, pomáha pri detoxikácii, má antibakteriálne účinky, posilňuje imunitu, znižuje krvný tlak, pomáha pri bolesti hlavy, dokáže bojovať s migrénami - je to detoxikačný zázrak z prírody.

Pripravujte si domáce prípravky a využite chuť medvedieho cesnaku: Aróma medvedieho cesnaku a mladé listy medvedieho cesnaku vyniknú napríklad pri príprave domácich tinktúr, sirupov alebo čajov, ktoré môžu mať prospešné účinky na vašu imunitu.

Pridávajte ho do jedál - ako využiť medvedí cesnak v kuchyni? Medvedí cesnak má výraznú chuť, preto je vhodný do mnohých jedál. Môžete ho pridať do polievok, omáčok, šalátov alebo ho použiť ako prílohu k mäsu. Obľúbené je aj pesto alebo maslo s medvedím cesnakom.

Neprehliadnite: Zatoč s hustou krvou! Tu sú prírodné lieky na rozriedenie krvi

zber medvedieho cesnaku

Zdroj: Shutterstock®

Zber medvedieho cesnaku

Ak radi chodíte na zber rozličných pokladov prírody, určite si nezabudnite urobiť aj menšie zásoby medvedieho cesnaku. Zbierajú sa mladé listy od marca až do mája, ktoré sa vždy používajú čerstvé, prípadne je ich možné zmraziť. Na medvedí cesnak natrafíte v mnohých lesoch, hlavne tienistých a vlhkých. Často rastie na lúkach či v okolí potokov. Na zber je vhodné vybrať sa do nížin, no vyskytuje sa aj vo vyšších oblastiach. Medvedí cesnak nie je chránený, no vždy si overte, že zbierate v povolenej oblasti. Zber je zakázaný napríklad v chránených rezerváciách. 

Navyše, v prírode je potrebné rastliny vždy zbierať s rozumom. Natrhajte si len trochu cesnaku pre vlastnú spotrebu. Pri zbere však dávajte pozor ešte na jednu zásadnú vec. Listy medvedieho cesnaku sa totiž veľmi podobajú na listy konvalinky, no a táto rastlinka je jedovatá. Vždy si preto overte, či naozaj zbierate medvedí cesnak, a to pošúchaním jeho listov. Majú totiž výraznú cesnakovú arómu. Ak nie ste osoba, ktorá by zber rastlín v prírode obľubovala, určite sa môžete poobzerať po miestnych predajcoch. Možno si zakúpite čerstvý medvedí cesnak na nejakom miestnom trhu. Ak ste však nadšeným pestovateľom, dopestovať si ho môžete i vo vlastnej záhradke.

Odporúčame aj: 4 znamenia, ktoré vekom zrejú do krásy a dlho si udržia mladistvý vzhľad

prečo zbierať medvedí cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Zdravotné benefity medvedieho cesnaku

Podporiť zdravie práve medvedím cesnakom sa dozaista oplatí. Ide o skutočný poklad, ktorý nám príroda ponúka. Ako sme už načrtli vyššie, ide o prírodné antibiotikum, a to vďaka obsahu alicínu. Okrem toho sa v rastline skrývajú flavonoidy s antioxidačnými účinkami, niektoré vitamíny skupiny B, mnohé minerálne látky aj vitamín C.

Medvedí cesnak v našom tele pôsobí detoxikačne aj dezinfekčne a má protiparazitický účinok. Jeho silná cesnaková chuť napomáha z organizmu vypudiť hlísty. Konzumáciou chutných cesnakových lístkov je možné podporiť aj zdravie tráviaceho systému. Môže to pomôcť pri zápche či plynatosti.

Využite účinky medvedieho cesnaku

Okrem toho medvedí cesnak tiež pozitívne vplýva na obranyschopnosť a stav imunitného systému. Môže pomôcť zlepšiť stav pacienta s ochorením horných dýchacích. Nápomocný je pri hlienoch, dýchavičnosti a dýchacích ťažkostiach či zápaloch.

Táto rastlinka má tiež pozitívny vplyv na krvný tlak a vyskúšať by to s ňou dozaista mali jedinci, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Medvedí cesnak celkovo podporuje zdravie pri rozličných srdcovo-cievnych ochoreniach. Môže byť osožný napríklad pri ateroskleróze či bolestivých kŕčových žilách.

Tip pre vás: Horoskop na Marec 2024: Začína sa obdobie nových príležitostí!

polievka z medvedieho cesnau

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť tinktúru z medvedieho cesnaku?

Z medvedieho cesnaku pripravíte všeličo. Na liečebné účely sa napríklad vyrába tinktúra. Na jej prípravu vám stačia listy, ktoré sa lúhujú v kvalitnom aspoň 40% alkohole. Čerstvo nazbieraný medvedí cesnak si po umytí môžete rovno nakrájať na chrumkavý chlieb s maslom alebo ho môžete použiť pri príprave domácej nátierky.

Pripravte si z neho chutnú polievočku

Jednoducho povedané, na internete nájdete najrozličnejšie recepty s medvedím cesnakom. Aj my vám však jeden ponúkame. Čo tak vyskúšať chutnú polievku z medvedieho cesnaku, ktorá je plná dôležitých živín, vitamínov aj minerálov? Určite padne vhod nielen počas choroby.

Využite pozitívne účinky medvedieho cesnaku v polievke!

Budeme potrebovať za hrsť lístkov medvedieho cesnaku (aspoň 10 kusov), 2 jarné cibuľky, 1 stredne veľký zemiak, za hrsť zeleného hrášku, 0,5 l zeleninového vývaru, 2 PL bieleho jogurtu, olivový olej, čierne korenie a soľ.

  • Na olivovom oleji jemne osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku.
  • Pridáme zemiak pokrájaný na kocky a hrášok.
  • Zeleninu zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni pod pokrievkou domäkka.
  • Potom pridáme medvedí cesnak, chvíľku povaríme a všetko vymixujeme ponorným mixérom.
  • Krém zjemníme jogurtom, dochutíme soľou a korením, prípadne inými bylinkami.
  • Chvíľu povaríme a môžeme podávať, napríklad s opečenou bagetou a parmezánom.

Aktualizované na 04.03.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní