Viete, aké účinky má čaj rooibos? Tu sú dôvody, prečo si ho dopriať!

Rooibos predstavuje čaj či vo všeobecnosti nápoj, ktorý sa pripravuje z čajovca kapského, nesúceho latinské meno Aspalathus linearis. Ide o suchomilný ker z čeľade bôbovité, ktorého domovinou je juh Afriky. Hojne rozšírený je napríklad v suchých až piesočnatých oblastiach Juhoafrickej republiky. Dorastá do výšky okolo dvoch metrov, má jemne ihličkovité listy a žlté kvety. Z rastliny sa zberá vňať, čiže listy, tie sa následne drvia a prechádzajú oxidáciou. Takto získajú charakteristickú červenohnedú farbu. Z nich sa dá pripraviť známejší variant tohto čaju, ktorý je typický svojou červenkastou farbou, výraznou chuťou i vôňou. I slovo rooibos pritom v preklade znamená červený ker.

Okrem toho sa vyrába aj neoxidovaný zelený rooibos, ktorý svojou arómou i farbou pripomína skôr zelený čaj. Práve na spomínaných územiach bol od nepamäti rooibos obľúbeným nápojom domorodých obyvateľov. Jeho popularita však postupne rástla a rozšíril sa prakticky do celého sveta. Pripraviť sa pritom dá na množstvo spôsobov. Môže byť podávaný klasicky ako horúci čaj, no tiež ako vychladený nápoj s citrónom či lístkami mäty. Napríklad na juhu Afriky je rooibos bežne podávaný aj s mliekom a cukrom. Ochutnať alebo si aj pravidelne dopriať tento nápoj sa skutočne oplatí. Zistite, aké účinné látky rooibos ukrýva a aký má vplyv na naše zdravie!

Odporúčame: Najlepšie byliny na studené nohy a ruky: Ktoré prekrvia vaše telo?

čajovec kapský

Zdroj: Shutterstock®

Je plný antioxidantov

Ako prvé sa môžeme pozrieť na to, čo všetko v sebe rooibos ukrýva. Je zdrojom mnohých minerálnych látok, napríklad železa, vápnika, horčíka, draslíka, mangánu či medi. Známy je však najmä vysokým obsahom rozličných fytochemikálií. Ukrývajú sa v ňom pritom hlavne flavonoidy, napríklad známy kvercetín či aspalatín. Flavonoidy pritom majú výrazné antioxidačné účinky. Napomáhajú bunky tela chrániť pred poškodením zo strany voľných radikálov. Tie môžu prispievať k rozvoju mnohých civilizačných ochorení a rovnako urýchľujú starnutie. Antioxidanty pritom pôsobia protirakovinovo a spomaľujú procesy starnutia. Čaj rooibos má okrem toho i pozitívny vplyv na imunitný systém človeka. Výhodou je, že neobsahuje prakticky žiadne kalórie a rovnako nie je zdrojom kofeínu, ktorý napríklad nájdeme v zelenom či čiernom čaji.

rooibos čaj

Zdroj: Shutterstock®

Povzbudzuje organizmus a odstraňuje stres

Ďalej sú čaju rooibos pripisované pozitívne účinky na nervový systém človeka. Tento nápoj vo všeobecnosti povzbudzuje a osviežuje ľudský organizmus, a to i napriek tomu, že neobsahuje kofeín. Práve preto je vhodný aj pre tehotné ženy i deti. Na nervovú sústavu zároveň pôsobí upokojujúco, pričom potláča nervozitu, eliminuje podráždenie a uvoľňuje psychické napätie. Je ideálne dopriať si pravidelne tento nápoj v stresovom období. Nadmerný stres má totižto z dlhodobého hľadiska škodlivý vplyv na naše zdravie. Negatívne pôsobí na krvný tlak, imunitu i pokožku.

Práve preto je vhodné proti stresu zabojovať napríklad aj šálkou rooibos čaju. Zároveň tento nápoj pozitívne vplýva na kognitívne schopnosti a koncentráciu. Dokonca môže pomôcť pri bolestiach hlavy a nepríjemných migrénach, ktorých príčinou neraz býva aj nadmerný stres a nahromadené napätie v tele. Okrem toho sa pravidelné pitie rooibos čaju odporúča fyzicky vyťaženým jedincom a hlavne prudko rastúcim deťom. Môže pomôcť aj pri poruchách spánku.

cievny systém

Zdroj: Shutterstock®

Podporuje trávenie aj cievny systém

Rooibos má pozitívny vplyv aj na stav a funkciu mnohých vnútorných orgánov. V prvom rade blahodarne pôsobí na hladinu cholesterolu v krvi aj krvný tlak a zlepšuje prekrvenie. Vďaka svojmu zloženiu s mnohými účinnými látkami prispieva k zdraviu srdca i ciev. Podieľa sa tak na znižovaní rizika vzniku rôznych vážnych srdcovo-cievnych ochorení, akým je napríklad aj ateroskleróza. Okrem toho prispieva aj k normalizovaniu hladiny cukru v krvi. Známe sú jeho protizápalové a hlavne antialergické účinky, pričom môže pomôcť zlepšiť stav jedinca pri liečbe rôznych alergií. 

Okrem toho má rooibos pozitívny vplyv aj na tráviaci systém. Zlepšuje procesy trávenia, podporuje metabolizmus a spaľovanie tukov v organizme. Prečisťuje pečeň a účinne zmieňuje žalúdočné kŕče a celkovo bolesti brucha. Môže pomôcť pri kolikách už v detskom veku. Rovnako môže byť užitočný pri zápche či nevoľnosti.

Pozri aj: Aké je použitie tekvicového oleja? Vážne toto všetko dokáže?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE