Viete, čo je astaxantín? Toto by ste o ňom mali vedieť!

Viete, čo je astaxantín? Toto by ste o ňom mali vedieť!

Poznáme mnoho látok, ktoré naše telo bezpodmienečne potrebuje. Pravdepodobne každý vie čo-to o účinkoch vitamínu C či vitamínu A. Vieme, že potrebujeme bielkoviny aj zdravé tuky, taktiež železo a mnoho ďalších minerálov a stopových prvkov. Existuje však aj veľké množstvo menej známych látok, ktoré dokážu priaznivo vplývať na zdravie človeka. Spomenúť môžeme napríklad lykopén, skrývajúci sa v paradajkách, ktorý má silné protirakovinové účinky. Málo známy je aj resveratrol, ktorý má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Takýchto látok je skutočne nespočetné množstvo. I takzvaný astaxantín stojí za pozornosť. O akú látku ide a aké má účinky?

Čo je astaxantín?

Astaxantín môžeme v prvom rade zaradiť medzi najsilnejšie antioxidanty. Konkrétne patrí medzi karotenoidy, čiže prírodné farbivá, a to do skupiny xantofylov. Astaxantín je žltooranžové až červené farbivo, ktoré sa hojne vyskytuje najmä v riasach, ako aj v telách živočíchov, ktoré sa nimi živia, hlavne v rybách z čeľade lososovité či kôrovcoch. Medzi najbohatšie prírodné zdroje tohto antioxidantu môžeme zaradiť červenú mikroskopickú riasu Haematococcus pluvialis, čo je takzvané červenozrnko dažďové (môžete ho vidieť na obrázku nižšie). Práve tieto riasy produkujú spomínanú látku vo veľkom množstve. Má ich chrániť pred nepriaznivými podmienkami, stresom aj intenzívnym UV žiarením. Tieto riasy sú preto priamo pestované a využívané na priemyselnú výrobu cenného astaxantínu.

Odporúčame: Účinky horkej čokolády: Takto podporí naše zdravie!

červenozrnko dažďové

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú jeho účinky?

Ako prvé môžeme spomenúť, že astaxantín je skutočne silný antioxidant, a to niekoľkonásobne silnejší ako známy vitamín C. Je účinnejší aj ako vitamín E či betakarotén. Napomáha bojovať proti škodlivým vplyvom voľných radikálov a znižuje oxidačný stres. Nadbytok voľných radikálov v tele môže zvyšovať riziko rozvoja mnohých civilizačných ochorení, ako aj spôsobovať predčasné starnutie. Astaxantín chráni bunky pred poškodením aj starnutím, má tiež výrazné protizápalové vlastnosti, vďaka ktorým účinne bojuje proti zápalom v tele.

Blahodarne pôsobí aj na zdravie pokožky. Kožu chráni pred poškodením spôsobeným slnečným žiarením, ako aj starnutím a tvorbou pigmentácií. Astaxantín má priaznivý vplyv aj na funkciu imunitného systému, taktiež zlepšuje kognitívne funkcie mozgu. Hovorí sa aj o jeho pozitívnom pôsobení na srdcovo-cievny systém. Prispieva najmä k normalizovaniu hladín zlého LDL a dobrého HDL cholesterolu. Ďalej má blahodarný vplyv na zdravie očí a funkciu zraku, kĺby či normálnu funkciu svalov a svalový výkon. Využíva sa aj na podporu a zvýšenie mužskej plodnosti.

astaxantín v potravinách

Zdroj: Shutterstock®

Kde ho hľadať?

Ako sme spomenuli už vyššie, astaxantín možno hľadať predovšetkým v riasach, ktoré ho priamo produkujú. Tento silný antioxidant je možné dopriať svojmu telu v prvom rade prostredníctvom výživových doplnkov, napríklad tabliet a kapsúl s obsahom extraktu zo spomínanej riasy Haematococcus pluvialis. Takéto doplnky stravy sú odporúčané najmä športovcom či ťažko fyzicky aj psychicky pracujúcim osobám. Astaxantín pomáha zlepšovať výkon a podporuje regeneráciu po cvičení.

Tento antioxidant tiež možno nájsť napríklad v pleťových sérach a inej kozmetike. Je totižto skvelým pomocníkom pri starostlivosti o pleť. Pokožku chráni pred starnutím, podporuje jej elasticitu a redukuje vrásky i starecké škvrny. Astaxantín je však telu možné dodať aj prostredníctvom stravy, a to v prvom rade konzumáciou lososa. Práve za sfarbenie jeho mäsa môže spomínaný antioxidant. Podobne je to aj v prípade kreviet. Zdrojom astaxantínu je aj pstruh lososovitý, homáre či kraby a ďalšie vodné živočíchy. Ukrýva sa aj v kaviári.

Odporúčame: Machovka peruánska: Nie je na okrasu, jedz ju pre jej účinky na zdravie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní