Veľkorysý začiatok roka 2021: Viete, prečo sa dať na veganuár?

Veľkorysý začiatok roka 2021: Viete, prečo sa dať na veganuár?

Nový rok je tu a my máme príležitosť niečo opäť zlepšiť, niekam sa posunúť a tiež niekomu pomôcť – napríklad našej planéte. O udržateľnejšom spôsobe života ste už určite počuli a jedným z jeho nástrojov je aj obmedzovanie konzumácie mäsa. Poznáte všetky dôvody, prečo sa dať na veganuár? My vám ich prezradíme a vy naň môžete nabehnúť už dnes!

Stále populárnejšia výzva

Čo je veganuár ste si asi domysleli. Spojenie slov vegánstvo a január dáva dokopy slovnú hračku, ktorá označuje výzvu neziskovej organizácie, ktorá vznikla v roku 2014. Táto organizácia po prvý raz vyzvala spoločnosť, aby sa pripojila a strávila mesiac január bez akejkoľvek konzumácie mäsa a živočíšnych výrobkov.

O päť rokov neskôr už výzva zasiahla a na vegánov premenila aspoň na 31 dní až štvrť milióna ľudí. Píše sa rok 2021 a dnes sa veganuár stáva bežnou praxou bežných ľudí, ale aj celebrít so zvučnými menami. Všetci títo účastníci však nepomáhajú len sami sebe, ale aj ťažko skúšanej planéte Zem.

Odporúčame: Poznáte všetky príčiny upchatého nosa? Niektoré prekvapia

prečo skúsiť veganuar

Zdroj: Shutterstock®

Vegánstvo a ľudské zdravie

Možno je pre vás (ako aj pre mnohých) január skôr symbolom abstinencie od alkoholu. Ak k nej však pridáte aj vegánsku stravu, váš organizmus sa vám určite poďakuje. Dlhodobo praktizované vegánstvo je totiž spájané so zníženým rizikom vzniku ťažkých a často smrteľných ochorení srdca, vzniku diabetu typu 2 či dokonca rakoviny. To všetko za predpokladu, že bude váš vegánsky jedálniček obsahovať dostatok zdravej vlákniny, bielkovín, tukov, vitamínov, minerálov a vody, čo sú všetko živiny nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského organizmu.

Možno sa pýtate, či mesiac na zlepšenie celkového zdravotného stavu stačí. Samozrejme, že veganuár vaše telo neozdraví úplne. Istá štúdia ale preukázala, že dodržiavanie vegánskej diéty len po dobu 4 týždňov znižuje celkovú hladinu cholesterolu v krvi, čo je tiež samo osebe malé víťazstvo.

benefity vegánstva

Zdroj: Shutterstock®

Vegánstvo a životné prostredie

Ako sme už naznačili v úvode, vegánsky január znamená veľa pre človeka aj pre planétu, najmä keď sa doň zapoja státisíce mäsožravcov naraz. Práve obmedzenie alebo úplná eliminácia konzumácie mäsa a mliečnych produktov je podľa niektorých vedcov najúčinnejší spôsob, ako znížiť individuálnu uhlíkovú stopu človeka súvisiacu s jedlom, a to až o viac ako 73 percent.

Niektorí odborníci dokonca dlhodobé vegánstvo označujú za lepší spôsob pomoci planéte, než je napríklad kúpa elektrického auta alebo redukcia počtu letov a podobne. Neprispeje to však len k zníženiu emisií, no i k redukcii obrovských poľnohospodárskych závodov, pre ktoré sa často vyklčujú lesy, čo súvisí s obrovským úhynom zvierat.

Pozri aj: TOP zdroje antioxidantov: Ktoré potraviny sú bohaté na tieto cenné látky?

- Anketa

DÁTE SA NA VEGANUÁR?

Odpovedalo 5 ľudí  

Áno, idem na to!
100%
Ešte neviem, rozhodnem sa do zajtra.
0%
Nie, nedám to.
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní