Viete, čo škodí pečeni? Môžu to byť aj tieto potraviny či suroviny!

Viete, čo škodí pečeni? Môžu to byť aj tieto potraviny či suroviny!

Naša pečeň predstavuje najväčšiu žľazu s vonkajším vylučovaním. Váži okolo 1,5 kilogramu, nachádza sa v pravej hornej časti brucha a v tele napĺňa množstvo rozličných funkcií. V bunkách tohto orgánu sa tvorí žlč a okrem toho je zásobárňou dôležitých látok.

Pečeň taktiež napomáha prečisťovať krv a telo detoxikovať od škodlivín. Mnohými potravinami alebo činnosťami jej však môžeme škodiť. Poškodená pečeň môže mať následne problém s plnením všetkých svojich dôležitých funkcií. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, čo všetko môže škodiť našej pečeni!

Alkohol

Samozrejme, zoznam vecí, ktoré škodia našej pečeni, nemôžeme začať nijak inak, ako spomenutím alkoholu. To je totiž niečo, čo našu pečeň trápi asi najčastejšie. Príležitostné pitie alkoholu v menších dávkach, napríklad taký pohár vínka, by malo byť v poriadku. 

Pred konzumáciou alkoholu však nezabudnite vždy niečo zjesť a počas dňa prijímajte dostatok čistej vody. Nikdy ho nepite nalačno a rovnako ním nezapíjajte akékoľvek lieky či vitamíny.  

Odporúčame: Aké sú účinky pečeného cesnaku? Toto urobí s vaším telom do 24 hodín!

Soľ a cukor

Veľkými nepriateľmi pečene sú aj soľ s cukrom, respektíve rozličné sladidlá. Práve fruktóza z rôznych sladidiel sa v prípade, že sa v pečeni nachádza v nadmernom množstve, premieňa na tuk. To môže viesť až k rozvoju takzvanej steatózy, čo je stukovatenie pečene.

Čo sa týka soli, tá škodí pri nadmernej konzumácii prakticky celému telu. Dôležité je sledovanie primeraného prísunu soli. Dávajte si pozor najmä na rozličné polotovary, konzervy, salámy či údeniny, v ktorých sa nachádzajú skutočne vysoké dávky soli.

soľ a cukor

Zdroj: Shutterstock®

Diéty

Rozličné diéty môžu pre našu pečeň predstavovať skutočne obrovskú záťaž. Snažiť sa zhodiť zopár kíl je úplne v poriadku, no v prvom rade je vhodné zvoliť si rozumnú cestu chudnutia. Ideálne je zdravé stravovanie a dostatok pohybu.

Kvôli diétam, ktoré sú založené na eliminácii niektorých základných živín z jedálnička a ktoré sľubujú rýchle chudnutie, naša pečeň skutočne trpí. Nevhodné stravovanie môže pritom podnietiť nielen rozvoj ochorení pečene.

Bylinky

Hovorí sa, že všetkého veľa škodí, a to platí aj pre bylinky. Tieto prírodné liečivá, napríklad vo forme lahodných bylinných čajov, nám dokážu pomôcť s mnohými zdravotnými problémami.

Dlhodobé užívanie niektorých bylín však dokáže pečeni poriadne zavariť a nielen jej. Dávajte si preto pozor na to, ako dlho je vhodné konkrétnu bylinku užívať aj v akých množstvách. Vo všeobecnosti sa neodporúča zostávať pri jednom druhu bylinného čaju dlhšie ako dva týždne.   

bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Nedostatok pohybu

K spomínanému stukovateniu pečene, čiže steatóze, môže prispieť aj nedostatok pohybu. Pri tomto ochorení dochádza k hromadeniu tuku v pečeňových bunkách a ich činnosť je tak výrazne narušená. Dostatok každodenného pohybu má pritom blahodarný vplyv na celý organizmus.

Napríklad v prípade pečene podporí i ľahšie spracovávanie živín z potravy a rýchlejšie odstraňovanie nebezpečných toxínov z tela. Na dostatok pohybu si dávajte pozor najmä ak máte sedavé zamestnanie. Používajte schody, pravidelne si doprajte prechádzku v prírode alebo sa pokojne venujte aj nejakým ľahším športovým aktivitám.

Podporte zdravie pečene prostredníctvom pečeňovej diéty

Vhodné potraviny pri pečeňovej diéte:

  • kvalitné mäso a ryby ako napríklad kura, králik, šťuka
  • zelenina - hlavne mrkva, brokolica, paradajky, pór,
  • staršie pečivo,
  • vhodné sú koreniny ako bazalka, tymian, oregano.

Nevhodné potraviny pri pečeňovej diéte

  • prepálené tuky,
  • plesnivé a zrejúce syry,
  • tučné mäso a údeniny,
  • pálivé koreniny, ako je chilli,
  • čerstvé pečivo, kysnuté koláče.

Aktualizovaný článok: 19.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní