Cesnak patrí medzi naše najzdravšie druhy zeleniny. Má antibakteriálne aj antibiotické účinky a mnohí sa naň spoliehajú pri prevencii rozličných ochorení. Počuli ste však už o účinkoch pečeného cesnaku? Túto pochúťku si môžete doma pripraviť za pár chvíľ, no nadšené z nej nebudú len vaše chuťové poháriky, ale prakticky celý organizmus. Skonzumované strúčiky pečeného cesnaku totiž dokážu v našom tele urobiť hotové zázraky. Prečistia ho a naštartujú v ňom viaceré dôležité procesy. V nasledujúcom článku sa dozviete, aké sú účinky pečeného cesnaku a ako si ho pripraviť.
Aké sú účinky cesnaku?
Domovinou cesnaku kuchynského z čeľade cesnakovité je stredná Ázia. Táto obľúbená kuchynská zelenina a korenina má v ľudovom liečiteľstve svoje miesto už od nepamäti. Ako prírodný liek ho obľubovali starí Gréci, Egypťania či dokonca Slovania. Často sa používal najmä pri problémoch s tráviacim, vylučovacím a dýchacím ústrojenstvom. Cesnak je zdrojom cennej vlákniny aj dôležitých antioxidantov. Telu doplní mnohé z vitamínov skupiny B aj vitamíny C, E či K. Okrem toho sa v ňom ukrýva selén, železo či zinok.
A ako dokáže cesnak ovplyvniť naše zdravie? V prvom rade je skvelým pomocníkom pre zdravie celého kardiovaskulárného systému. Dokáže regulovať hladinu cholesterolu aj znižovať krvný tlak. Prečisťuje tepny a celkovo zlepšuje priechodnosť ciev. Okrem toho výrazne podporuje obranyschopnosť. Rovnako je nápomocný pri udržiavaní ideálnej hladiny cukru v krvi. Potláča zápaly v tele, čistí horné dýchacie cesty a chráni telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov.
Pozri aj: Vieš, prečo nejesť biely cukor? Zisti, prečo mu radšej povedať nie!
Doprajte svojmu telu pečený cesnak!
Ako pečený cesnak pôsobí na náš organizmus a čo dokáže do spomínaných 24 hodín? Už v priebehu prvej hodiny po skonzumovaní sa nachádza v žalúdku, kde prebieha proces trávenia. Naše telo z neho postupne získava potrebné živiny, všetky liečivé látky a, samozrejme, aj energiu. Počas nasledujúcich 2 až 4 hodín je v organizme zahájený boj proti voľným radikálom, vďaka čomu je telo chránené pred ich škodlivým vplyvom. Taktiež je v priebehu ďalších dvoch hodín výrazne podporená činnosť metabolizmu. Telo sa zbavuje nadbytočných tekutín aj uloženého telesného tuku. Následne, približne 6 až 8 hodín po skonzumovaní pečeného cesnaku, sa významné účinné látky dostávajú do krvi. Vďaka tomu sa môžu antibakteriálne účinky cesnaku prejaviť naplno.
Do 10 hodín od pochutnávania si na tejto lahôdke sú živiny z cesnaku na bunkovej úrovni a telo ochraňujú pred oxidáciou. Až do 24 hodín po strávení pečeného cesnaku prebieha proces hĺbkového čistenia. V tele sú naštartované mnohé procesy. Pečený cesnak napomáha regulovať hladinu cholesterolu, posilňuje imunitný systém, neutralizuje ťažké kovy v organizme, podporuje pevnosť kostí aj znižuje krvný tlak. Taktiež z neho získate dostatok energie a zabojujete proti únave. Aby ste touto pochúťkou a zároveň prírodným liekom podporili svoje zdravie, nezabudnite si ju dopriať pravidelne!
Bude ťa zaujímať
A ako si ho pripraviť?
Ako si pripraviť túto lahodnú pochúťku a prírodný liek v jednom? Postup je úplne jednoduchý. Budete potrebovať len zopár celých stredne veľkých hlavičiek cesnaku, olivový olej a alobal. Každej hlavičke zrežte jej vrchnú časť tak, aby boli zhora vidieť jednotlivé strúčiky. Následne každú z nich potrite olivovým olejom a zabaľte do alobalu. Pripravené hlavičky cesnaku poukladajte vedľa seba na plech a dajte do rúry piecť pri teplote asi 220 °C. V rúre ich nechajte aspoň 50 až 60 minút. Posledných 10 minút môžete nechať cesnaky piecť odbalené. Ak sú hotové, mali by mať zlatohnedú farbu a takmer až tekutú konzistenciu.
Pečený cesnak je veľmi vhodný aj pre osoby, ktoré štipľavú chuť tejto zeleniny veľmi neobľubujú. V surovom stave môže byť cesnak pre niektorých dokonca ťažký na žalúdok. Ak ho však upečiete, zužitkujete jeho úžasné vlastnosti a ešte si aj pochutíte. Pečený cesnak vás prekvapí jemnou chuťou. Nie je štipľavý, skôr sladkastý s ľahko orieškovou príchuťou. Môžete si ho vychutnať samotný, no pokojne ho pridajte i do nátierky či natrite na bagetu.
Pozri aj: Čo uvariť na obed? Vyskúšaj tento zdravý šošovicovo-mrkvový šalát!