Hliva ustricová – TOP 7 pochúťok, ktoré si z nej môžete pripraviť

Hliva ustricová – TOP 7 pochúťok, ktoré si z nej môžete pripraviť

Patríte k osobám, ktoré huby zvlášť nevyhľadávajú, alebo ich naopak v jedle vždy s radosťou privítate? Ak patríte k milovníkom hub, dnes tu máme niečo pre vás. K najbežnejším hubám, ktoré sú dobre dostupné v obchodoch, patrí známa hliva ustricová. Tá pochádza z Ázie a je nielen obľúbenou kulinárskou pochúťkou, ale aj prírodným liečivom. Na trhu nájdeme mnohé doplnky stravy, ktoré obsahujú práve hlivu. Hliva má mimoriadne priaznivý vplyv na imunitný systém, čo je v čase všadeprítomných viróz veľké plus. 

Ak ju budete konzumovať, telu doplníte mnohé živiny, podporíte správnu hladinu cholesterolu, proces trávenia i zdravie pokožky a zabojujete proti zápalom v tele. A ako si hlivu čo najviac vychutnať? Pripraviť sa dá skutočne mnohými spôsobmi. Možno ju variť, dusiť aj piecť, pridať do polievok či omáčok.

Prinášame inšpirácie na 7 chutných pokrmov z hlivy, ktoré nie sú náročne na prípravu a ktoré budete s radosťou variť zas a zas. Obľúbite si cestoviny s hlivovou omáčkou alebo držkovú polievku z hlivy?

Hlivový paprikáš

Ingrediencie: 

  • 300 g hlivy ustricovej

  • 2 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 1,5 ČL soli
  • 4 ČL mletej papriky
  • 2 bobkové listy 
  • 50 ml vody
  • 500 ml smotany na varenie (12 %)
  • 2 ČL zemiakového škrobu
  • citrónová šťava
  • čerstvý petržlen

Postup: Na väčšej panvici si rozohrejeme olej a opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme na menšie pásiky nakrájanú hlivu a dochutíme soľou a mletou paprikou. Pridáme aj vodu a bobkové listy. Následne restujeme asi 5 až 7 minút. Potom prilejeme 450 ml smotany a povaríme asi 20 minút. Medzitým do zvyšných 50 ml smotany zamiešame škrob a obsah nakoniec vlejeme do paprikášu. Necháme 5 minút povariť a odstavíme. Podávame s haluškami, prípadne s cestovinou, napríklad kolienkami. Pred podávaním môžeme pokvapkať citrónovou šťavou a posypať nasekanou petržlenovou vňaťou. 

Hlivový perkelt

Ingrediencie:

  • olivový olej

  • 1 cibuľa
  • 500 g hlivy
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 4 PL masla
  • 2 ČL mletej červenej papriky
  • 2 PL hladkej múky
  • 200 ml vývaru
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 100 ml kyslej smotany

Postup: Rozpálime si olivový olej a opražíme na ňom cibuľu. Zakrátko pridáme aj nakrájanú hlivu so soľou a ďalej pražíme. Pridáme cesnak, minútu pražíme a hlivu odložíme nabok. V hrnci si následne roztopíme maslo a pridáme červenú papriku a múku. Pražíme minútu a za stáleho miešania pridáme vývar so smotanou na šľahanie. Pomiešame a pridáme aj hlivu. Varíme asi 10 minút. Na záver primiešame kyslú smotanu. Podávame s haluškami alebo uvarenými cestovinami. 

Odporúčame: ​Domáca knedľa 3-krát inak – lepšia ako kupovaná!

Hlivová omáčka s cestovinami

Ingrediencie:

  • 300 g kuracích pŕs

  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL ryžového vína
  • kúsok zázvoru (asi 1 cm)
  • 2 PL oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 g hlivy ustricovej
  • 4 PL slivkovej omáčky
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • podľa chuti čili 
  • cca 400 g cestovín (tagliatelle alebo farfalle)

Postup: Kuracie prsia nakrájame na malé kocky. Následne ich dáme marinovať do zmesi zo sójovej omáčky, ryžového vína a nastrúhaného zázvoru. Na väčšej panvici si rozpálime olej a opražíme na ňom nasekaný cesnak. Podľa chuti pridáme trochu čili. Potom pridáme mäso s marinádou a opekáme asi 5 minút. Pridáme aj nadrobno pokrájanú hlivu, slivkovú omáčku a vývar. Keď je mäso hotové a hliva mäkká, odstavíme z ohňa a zmiešame s uvarenými cestovinami. Môžeme podávať. 

Hliva na smotane s knedľou

Ingrediencie:

  • 2 trsy hlivy ustricovej

  • 1 menšia cibuľa
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 menšia paprika (červená alebo zelená)
  • 1 mrkva
  • 2 až 3 strúčiky cesnaku
  • petržlenová vňať
  • 300 ml mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • hrsť strúhanej mozzarelly
  • soľ a čierne korenie
  • mletá rasca, koriander, mletá červená paprika a kurkuma
  • olej

Postup: Cibuľu si nakrájame nadrobno, papriku na kocky, hlivu na menšie slíže a mrkvu nastrúhame nahrubo. Cibuľu osmažíme na oleji. Pridáme papriku a mrkvu a pár minút opekáme. Potom pridáme aj hlivu. Osolíme a necháme pod pokrievkou dusiť. Hliva si pustí šťavu, ale ak treba, podlejeme malým množstvom vody. Následne pridáme koreniny (z každej trošku), zamiešame, prikryjeme a opäť dusíme (asi 15 minút). Keď nám všetko zmäkne, pridáme mlieko, pretlačené strúčiky cesnaku, nasekanú vňať, mozzarellu a smotanu. Povaríme asi 10 minút. Podávame s knedľou. 

Odporúčame: ​Ako pripraviť domáci pomarančový džem alebo džús? Skúste tieto jednoduché recepty

Hlivová polievka so zeleninou

Ingrediencie: 

  • 300 g hlivy ustricovej

  • 1 väčšia mrkva
  • 1 väčší petržlen
  • 1 cibuľa
  • 1 väčší zemiak
  • mletá rasca
  • mleté čierne korenie
  • paprika červená mletá
  • 1 PL sójovej omáčky
  • nasekaná petržlenová vňať
  • olej

Postup: Na oleji zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu s mletou rascou. Pridáme aj na kocky nakrájanú mrkvu a petržlen. Chvíľu opekáme a primiešame hlivu pokrájanú na väčšie kúsky s nasekanou petržlenovou vňaťou. Prikryjeme a dusíme 10 minút. Počas toho párkrát pomiešame. Pridáme mletú červenú papriku a podlejeme 1 l vody. Dochutíme soľou, čiernym korením a sójovou omáčkou. Necháme variť asi 20 minút. Keď je zelenina spolovice mäkká, pridáme aj na malé kocky pokrájaný zemiak. Varíme do zmäknutia. Na zahustenie môžeme použiť trochu najemno nastrúhaného zemiaku.  

Hlivový guláš

Ingrediencie: 

  • 1 cibuľa

  • 300 g hlivy ustricovej
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL červenej papriky
  • 1 zelená paprika
  • 1 paradajka
  • 250 g bielej uvarenej fazule
  • 100 ml paradajkového pretlaku
  • štipka korenia čili
  • 300 ml vody
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • majorán
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup: V hrnci si rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a po chvíľke aj pokrájanú hlivu. Potom pridáme červenú papriku, podlejeme trochou vody a dusíme pod pokrievkou 20 minút. Potom pridáme nakrájanú papriku s paradajkou a chvíľu podusíme. Nakoniec pridáme aj uvarenú fazuľu (môže byť z plechovky), paradajkový pretlak, trochu čili. Zalejeme vodou. Dochutíme soľou, čiernym korením, majoránom a pretlačeným cesnakom. Varíme do zmäknutia hlivy a môžeme podávať s chlebom. 

Držková polievka z hlivy

Ingrediencie: 

  • 1 PL oleja

  • 1 PL hladkej múky
  • 500 g hlivy ustricovej
  • 3 až 4 zemiaky
  • 1 veľká cibuľa 
  • 2 až 3 strúčiky cesnaku
  • 1,5 l vývaru
  • 1/2 ČL sladkej mletej papriky
  • 1/4 ČL kajenskej papriky
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL sušenej majoránky
  • worcesterská omáčka

Postup: V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme aj najemno nasekaný cesnak a spolu opražíme doružova. Hlivu si nakrájame na tenké pásiky a zemiaky na malé kocky. Hlivu pridáme do hrnca a za občasného miešania podusíme asi 10 minút. Ochutíme rascou, sladkou a kajenskou paprikou a posypeme múkou. Premiešame a opražíme. Zalejeme vývarom a privedieme k varu. Potom pridáme zemiaky a varíme do zmäknutia. Nakoniec pridáme aj majoránku podrvenú v dlani. Podľa chuti pridáme worcesterskú omáčku, soľ, korenie. Podávame s chlebom. 

Odporúčame: Vajce na tvrdo – ako ho správne pripraviť a ako si ho najlepšie vychutnať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní