Recepty z cukety, ktoré si jednoducho zamilujete!

Recepty z cukety, ktoré si jednoducho zamilujete!
  • 22.07.2023
  • Lenka Biba Slovak

Cuketa patrí medzi najobľúbenejšiu letnú zeleninu, ktorá účinne detoxikuje celé telo a zbavuje ho aj škodlivín. Blahodarne vplýva predovšetkým na naše trávenie. Podporuje aj pohyby čriev, trávenie, čistí hrubé črevo a zlepšuje vyprázdňovanie. Navyše dokáže z tela odstraňovať nadbytočnú vodu, ale aj odkysliť organizmus.

Cuketu tvorí z viac ako 90 % jej obsahu voda a má minimum kalórií, pričom 100 g porcia cukety obsahuje iba okolo 20 kalórií. Nachádza sa v nej menšie množstvo vlákniny, bielkovín i sacharidov. Neobsahuje žiaden cholesterol a je veľmi bohatá na karotény a vitamíny skupiny B. Cuketa je tiež aj zdrojom draslíka, vápnika, horčíka či železa.

Ako skladovať cuketu?

Niektoré odrody cukety sa začínajú zberať už začiatkom júna. So zberom v tomto prípade nečakajte, pretože v opačnom prípade by plody prerástli, čím by sa zhoršila ich celková chuť.

Pri skladovaní cukety sa odporúča:

  • skladovanie pri teplote približne do 12 °C,
  • POZOR - mladé cukety môžu už po týždni uskladnenia v chladničke stratiť svoju tvrdosť - čo je spôsobené tým, že dužina prestáva byť taká pružná, ako je bezprostredne po odtrhnutí, a taktiež stráca aj svoju typickú chuť,
  • väčšie plody cukety po ich dozretí môžete ale skladovať aj dlhšie.

Cuketa a jej benefity pre naše zdravie

Cuketa účinne detoxikuje celé telo a zbavuje ho škodlivín. Blahodarne vplýva predovšetkým na tráviaci trakt, pričom podporuje pohyby čriev, trávenie, čistí hrubé črevo a zlepšuje vyprázdňovanie. Navyše dokáže z tela odstraňovať nadbytočnú vodu a zároveň aj odkysliť organizmus.

Cuketa má ale aj tieto benefity pre naše zdravie a celkovú kondíciu nášho organizmu:

  • pôsobí preventívne pred kardiovaskulárnymi ochoreniami,
  • podieľa sa na zlepšení činnosti mozgu,
  • potláča stres,
  • zvyšuje koncentráciu,
  • priaznivo vplýva na imunitný systém,
  • zlepšuje kvalitu vlasov i nechtov,
  • prospieva aj očiam.

Neprehliadnite: Poľana - vydajte sa za krásami slovenskej prírody! Poradíme, čo stojí za objavenie

Cuketové placky

Cuketové placky sú jednoducho klasikou, ktorá chutí naozaj fantasticky a potešia nielen vás a našu rodinu, ale napríklad aj nečakanú návštevu.

Takto ich pripravíte:

Umyte cuketu a spolu so šupkou ju nastrúhajte na hrubšiu konzistenciu. Pridajte najemno nastrúhané zemiaky (3 ks), prelisovaný cesnak, vajce (1 ks), mleté čierne korenie, majoránku, soľ, múku (2 PL) a všetko spolu poriadne premiešajte.

S pomocou lyžice vytvorte placky a vložte ich na panvicu s rozpáleným olejom. Vyprážajte z obidvoch strán dozlatista a nakoniec podávajte napríklad so smotanovým alebo jogurtovým dresingom.

Cuketové lievance

Vedeli ste, že cuketa sa dá pripraviť aj na sladko? Nemajte strach a vyskúšajte naše fantastické cuketové lievance.

Vymiešajte 1 vajíčko, 2 lyžice cukru, hrnček mlieka, 2 hrnčeky hladkej múky, ½ balenia kypriaceho prášku a vytvorte husté cesto. Do cesta vmiešajte 2 hrnčeky nastrúhanej a „vyžmýkanej" cukety.

Ak sa vám cesto zdá príliš husté alebo príliš riedke, podľa potreby pridajte buď múku alebo mlieko. Lievance upečte na panvici na troške oleja z oboch strán.

Odporúčame aj: Cviky na nafúknuté brucho a ďalšie rady, ktoré zaručene fungujú!

Plnená cuketa

Na plnenú cuketu s mäsom si pripravte tieto ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 500 g mletého mäsa
  • papriku, mrkvu, cibuľu, pór
  • soľ + korenie
  • čerstvé bylinky
  • 1 lyžičku sladkej mletej papriky
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 100 g strúhaného syra
  • olivový olej

Postup na prípravu zapekanej cukety: 

Cukety najprv umyte, osušte a pozdĺžne rozrežte na polovice. Lyžicou vydlabte semiačka, ale POZOR - snažte sa ponechať v cukete čo najviac dužiny.

Na kocky nakrájanú cibuľku osmažte dosklovita na rozohriatom oleji, pridajte nakrájanú papriku, pór a postrúhanú mrkvu. Po chvíľke pridajte mleté mäso, premiešajte a ochuťte soľou a čiernym korením, bylinkami a mletou paprikou. 

Restujte, až kým mäso nezmäkne a po odstavení z ohňa a primiešajte kyslú smotanu.

Takto pripravenou zmesou naplňte cukety, posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť do rúry asi na 40 minút pri teplote 180°C.

Tip pre vás: Zázračná protizápalová diéta: Prekonajte zápal a dosiahnite optimálne zdravie!

Cuketové muffiny

Na prípravu tohto receptu si pripravte nasledujúce ingrediencie:

  • 2 menšie cukety
  • 3 vajíčka
  • jarnú cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 80 g strúhaného syra
  • soľ + korenie
  • čerstvé bylinky

Postup prípravy: Cukety očistite, ošúpte a nastrúhajte. Trošku ich osoľte, aby pustili šťavu. Tú však potom vyžmýkate. K cukete pridajte čerstvé bylinky, cibuľku, cesnak, syr, korenie a 3 žĺtky. Dosoľte podľa chuti.

Pripravte si košíčky na muffiny a dajte vyhriať rúru na 190 ˚C. Z bielkov vyšľahajte sneh, ktorý pomaly vmiešajte do cuketovej zmesi. Naplňte košíčky a pečte ich približne 18-20 minút.

Ďalšie inšpirácie na recepty z cukety


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní