Spoznajte účinky papaínu! Ako dokáže podporiť naše zdravie?

Spoznajte účinky papaínu! Ako dokáže podporiť naše zdravie?

Nedávno sme vám predstavili účinky bromelínu, enzýmu, ktorý sa ukrýva v chutnom exotickom ananáse. Dnes sa pozrieme na podobnú látku z kategórie enzýmov, ktorej zdrojom je rovnako jeden lahodný ovocný plod.

Reč je o takzvanom papaíne, ktorý dokáže zdravie človeka pozitívne ovplyvniť v mnohých smeroch. Výrazne pritom pôsobí najmä na proces trávenia.

Dokáže však toho ešte oveľa viac. V nasledujúcom článku vám prezradíme, aké sú účinky papaínu a kde ho hľadať. Aké má papaín prínosy pre ľudské telo?

Čo je enzým papaín?

Papaín je enzým, ktorý radíme medzi takzvané proteolitické enzýmy. Táto látka sa v ľudskom organizme podieľa na trávení a najmä rozklade bielkovín. Jeho pôsobením sa prijaté proteíny štiepa na menšie oligopeptidy a následne až aminokyseliny. 

Tento proteolitycký enzým je svojimi účinkami veľmi podobný ľudským enzýmom, a to napríklad pepsínu, ktorý je produkovaný bunkami žalúdočnej sliznice či chymotrypsínu, ktorý je vylučovaný do dvanástnika.

Oba majú vplyv na tráviaci proces, konkrétne zabezpečujú trávenie bielkovín. Papaín sa nachádza a izoluje z plodov papáje melónovej.

Bude vás zaujímať: Toto sú najlepšie potraviny na večeru: Nebojte sa večerného jedenia!

ako pôsobí papaín

Zdroj: Shutterstock®

Zdravotné výhody užívania papaínu – aké má papaín účinky?

Enzým papaín našiel uplatnenie v medicíne aj veterinárnej medicíne či potravinárstve. Primárne pôsobí na činnosť tráviaceho traktu človeka. Má význam z hľadiska štiepenia a spracovania prijatých živín. Výrazne tak zľahčuje proces trávenia a podporuje stráviteľnosť potravín.

Tento enzým tiež charakterizujú jeho čistiace a detoxikačné účinky. Pomáha prečisťovať črevá a zbavuje ich nánosov. Má priaznivé účinky na žalúdočnú sliznicu – upokojuje ju. Značne užitočný môže byť pri liečbe rôznych ochorení, ktoré nejako postihujú tráviaci systém človeka.

Papaín môže byť podporným prostriedkom pri liečbe žalúdočných vredov, porúch sekrécie či chronickej hnačky. Využívaný je ako enzymatická podpora čriev, žalúdka aj pankreasu. Môže pomáhať pri znižovaní telesnej hmotnosti a rovnako slúži ako prevencia proti svalovej únave.

Papaín – účinky na pleť a pokožku

Papaín má protizápalové vlastnosti a priaznivo vplýva na pokožku tela. Ako protizápalová látka je zvonka tiež využívaný ako podporné liečivo pri vredoch predkolenia. Papaín sa používa vo forme krémov a mastí na liečbu rôznych rán, vredov a iných kožných problémov kvôli jeho protizápalovým vlastnostiam.

Používa sa aj v niektorých exfoliačných produktoch kvôli svojej schopnosti rozkladať odumreté kožné bunky a podporiť obnovu pokožky.

Odporúčame: Prečo zaradiť do jedálnička semená slzovky? Toto sú ich účinky!

zdroje papaínu

Zdroj: Shutterstock®

Papaín z papáje

Ako sme spomenuli už v úvode článku, papaín sa primárne vyskytuje v exotických papájových plodoch. Ukrýva sa konkrétne v latexe, pre ktorý sa narezáva ešte nezrelé ovocie. Čím je papája zrelšia, tým spravidla obsahuje i menej daného enzýmu.

Toto tropické ovocie sa oplatí zaradiť do jedálnička z mnohých dôvodov. Papája predstavuje zdroj vitamínu C, betakaroténu, horčíka i vápnika. Podporuje imunitu i zdravie očí, znižuje cholesterol a zlepšuje stav pokožky.

Doplnky stravy s papaínom

Telu je možné enzým papaín dopriať i v podobe výživových doplnkov, ktoré je možné nájsť v lekárňach aj na internete. Často ide doplnky stravy, ktoré obsahujú viaceré tráviace enzýmy, napríklad aj spomínaný bromelín.

Môžu pomôcť k lepšej stráviteľnosti potravín a tiež prispieť k liečbe rôznych tráviacich problémov. Ak vás však priamo trápia nejaké gastrointestinálne ochorenia, je vhodné vopred užívanie papaínu konzultovať s lekárom. Výživové doplnky však nikdy nie sú náhradou pestrej stravy a pri ich užívaní by malo byť dodržiavané odporúčané dávkovanie.

Možné nežiaduce účinky papaínu

Niektorí ľudia môžu byť alergickí na papaín (alebo viac citliví), najmä ak majú alergiu na papáju alebo niektoré ďalšie latexové ovocie. Alergické reakcie môžu zahŕňať kožné vyrážky, svrbenie alebo závažnejšie reakcie.

Kvôli jeho vlastnostiam ovplyvňujúcim zrážanie krvi a hojenie sa odporúča pred chirurgickými zákrokmi prerušiť užívanie prípravkov s papaínom, aby sa zabránilo nežiaducim krvácaniam alebo komplikáciám pri hojení.

Článok aktualizovaný 29.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní