TOP 7 dôvodov, prečo jesť lieskové orechy: Dajte im šancu už dnes!

TOP 7 dôvodov, prečo jesť lieskové orechy: Dajte im šancu už dnes!

Lieska obyčajná je ker dorastajúci do výšky okolo 4 až 8 metrov. Hojne rozšírená je naprieč celou Európou, vrátane najsevernejších oblastí, okrem toho rastie v priľahlej Ázii či na severe Afriky. Lieska je známa hlavne svojimi plodmi, ktoré dozrievajú v letných mesiacoch. Vyrastajú samostatne či v skupinách po piatich kúskoch. Sú ukryté v obale zloženom zo zrastených listov. Lieskovce pritom radíme medzi veľmi zdravé oriešky, ktoré sa rozhodne oplatí konzumovať pravidelne. Aké živiny sa v nich ukrývajú a ako dokážu pomôcť našej pamäti či cievam? Zisti viac!

Sú zdrojom bielkovín a zdravých tukov

Menšia hrsť orieškov predstavuje skvelý olovrant či desiatu, rovnako je ich možné pridať do raňajkovej kaše. Sú výživné a telu rýchlo dodajú energiu. V lieskovcoch nájdeme dôležité bielkoviny, ktoré tvoria okolo 15 percent ich hmotnosti. Až z približne 60 percent sú však tvorené tukmi. Nájdeme v nich nenahraditeľné omega-3 aj omega-6 mastné kyseliny, ktoré radíme medzi zdravé tuky. Rovnako ukrývajú sacharidy, takže sú zdrojom všetkých základných zložiek potravy.

Pozri aj: Recepty na domáci chlieb alebo pečivo: Tipy ako na domáce pečenie

lieskovce

Zdroj: Shutterstock®

Telu doplnia mnohé vitamíny aj minerály

Lieskovce sú plné ďalších dôležitých látok, ktoré síce nepotrebujeme v takých množstvách ako predchádzajúce makronutrienty, no rovnako sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu. Nájdeme v nich mnohé vitamíny skupiny B, taktiež vitamíny C, E aj K. Sú bohaté na železo, vápnik, horčík, draslík, zinok či mangán. Taktiež sa v nich ukrýva luteín a ďalšie látky s antioxidačným pôsobením.

Pomôžu tráveniu

Pravidelnou hrsťou lieskových orieškov do tela dopravíme i dávku vlákniny. Tá má okrem iného aj veľký význam pre správnu funkciu tráviaceho systému. Je dôležitá pre peristaltiku čriev, čiže ich pravidelný pohyb. Jej dostatok v strave tak zabezpečuje ochranu pred nedostatočným vyprázdňovaním a zápchou. Vďaka svojmu zloženiu lieskovce celkovo podporujú tráviace procesy.

málokrvnosť

Zdroj: Shutterstock®

Preventívne pôsobia proti málokrvnosti

Chutné lieskové oriešky rovnako prispievajú k prevencii problémov s málokrvnosťou, inak chudokrvnosťou či anémiou. Telu doplnia slušnú dávku železa, ktorého nedostatok je v mnohých prípadoch príčinou anémie. V lieskovcoch tiež nájdeme kyselinu listovú či meď, pričom i tieto látky majú veľký význam pri krvotvorbe. Lieskové orechy, ktoré sú zdrojom týchto dôležitých látok, tak podporujú tvorbu červených krviniek a hemoglobínu, čo je červené krvné farbivo.

Podporujú dobrý stav ciev

Konzumácia lieskovcov môže prospievať i našim cievam. Sú vítanou súčasťou jedálnička, ktorý prispieva k udržovaniu hladín cholesterolu v norme. Najmä zlý LDL cholesterol sa môže usádzať v stenách ciev, čím sa postupne zužujú. To môže viesť k rozvoju vážnych srdcovo-cievnych ochorení. Vysoký cholesterol preto neradno podceňovať, keďže ide o závažný rizikový faktor rôznych kardiovaskulárnych chorôb. Lieskovce vďaka obsahu mastných kyselín i antioxidantov celkovo priaznivo vplývajú na zdravie srdcovo-cievneho systému.

činnosť mozgu

Zdroj: Shutterstock®

Podporia činnosť mozgu

Lieskovce, podobne ako aj ďalšie druhy orechov, predstavujú perfektnú potravinu pre náš mozog. Prispievajú k upokojeniu nervového systému a vďaka mnohým látkam aj k jeho správnej funkcii. Obsahujú napríklad vitamín B6, takzvaný pyridoxín, ktorý prispieva k dobrej nálade aj zdraviu nervov. Hrsť lahodných lieskových orieškov nám skvelo pomôže podporiť činnosť mozgu.

Pomôžu pri chudnutí i naberaní svalov

Nakoniec ešte môžeme spomenúť, že lieskové oriešky sú vítanou súčasťou jedálnička aj pri diétach. Samozrejme, netreba zabúdať na to, že sú kalorické a je ich potrebné konzumovať v rozumnom množstve. Telu však doplnia množstvo dôležitých látok, dobre zasýtia, dodajú energiu a chránia pred návalmi hladu, takže sa im ani pri diétach netreba vyhýbať. Navyše vďaka svojmu zloženiu majú priaznivý vplyv na svalstvo, taktiež kvalitu kostí, kĺbov či pokožky.

Odporúčame: Ideálna pracovná desiata diabetika: Čím v office zahnať hlad?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní