Chirurgické odstránenie maternice – aké sú indikácie, formy prevedenia a riziká hysterektómie?

Pod pojmom hysterektómia rozumieme chirurgické odstránenie maternice. Hysterektómiu radíme medzi veľmi invazívne gynekologické operácie, ktoré sa prevádzajú iba v nevyhnutných prípadoch. Vyoperovanie maternice vedie k strate menštruácie a, samozrejme, sterilite, čiže k neschopnosti ženy otehotnieť a vynosiť dieťa. 

Kedy je nevyhnutné odstránenie maternice? Aké typy hysterektómie na základe rozsahu zákroku alebo formy prevedenia poznáme? Ako odstránená maternica obmedzí život ženy? A aké riziká sa spájajú so zákrokom? Zistite viac v článku!

Dôvody hysterektómie

Keďže hysterektómia predstavuje obrovský zásah do ženského tela a nezvratný zákrok, ktorý znemožní žene otehotnieť, predstavuje obvykle jednu z posledných možností pri riešení rôznych zdravotných problémov. Najmä, ak je žena v plodnom veku, tak sa odstránenie maternice prevádza len v prípade, ak iné možnosti liečby zlyhali a zákrok je skrátka nevyhnutný. 

Kedy je nutnosť zvažovať hysterektómiu? Indikáciu k prevedeniu tohto zákroku môže predstavovať:

  • rakovina ženských pohlavných orgánov – zhubný nádor tela alebo krčka maternice, rozsiahly nádor vaječníkov,
  • maternicové myómy a iné nezhubné útvary a nádory maternice (obvykle ak nekontrolovateľne rastú, opakovane sa objavujú a spôsobujú ťažkosti),
  • prolaps maternice prepadnutie maternice do vagíny pri oslabení maternicových väzov,
  • závažná endometrióza alebo adenomyóza,
  • prednádorové zmeny tela alebo krčka maternice,
  • závažné poranenie maternice,
  • nezastaviteľné krvácanie z maternice,
  • závažne menštruačné ťažkosti sprevádzané nadmerným krvácaním,
  • zdravotné komplikácie vzniknuté pri pôrode. 

Druhy hysterektómie na základe rozsahu zákroku

Pri hysterektómii sa neodstraňuje vždy celá maternica a naopak sa niekedy tento zákrok kombinuje aj s ďalšími zákrokmi, pri ktorých sa odstraňujú aj ďalšie okolité tkanivá. Všetko závisí od zdravotného stavu pacientky. Na základe rozsahu zákroku rozoznávame tri základné druhy hysterektómie:

  1. subtotálna hysterektómia – je odstránené telo maternice, krčok maternice sa neodstraňuje,
  2. totálna hysterektómia – odstraňuje sa celé maternica aj s krčkom (niekedy aj vajíčkovody a vaječníky),
  3. radikálna hysterektómia – odstraňuje sa maternica s krčkom, ale aj okolité tkanivá uchycujúce maternicu, tiež horná časť pošvy, vaječníky a vajíčkovody (čo nazývame adnexektómia).

Odporúčame: ​Vysoký cholesterol upraví aj vhodná strava – 13 skvelých potravín na zníženie cholesterolu v krvi

maternica

Zdroj: Depositphotos

Rozdelenie hysterektómie podľa formy prevedenia

Hysterektómia prebieha v celkovej anestézii a voľba operačnej metódy závisí od viacerých faktorov. Lekár musí zhodnotiť celkový zdravotný stav pacientky a zvoliť najlepší postup. Každá z nižšie uvedených metód má svoje výhody, nevýhody, riziká, o ktorých musí pacientku informovať lekár.

• Vaginálna hysterektómia

Ide o odstránenie maternice vaginálnou cestou. Pri výbere tejto metódy môže zohrávať rolu napríklad veľkosť maternice a veľkosť pošvy. Obvykle sa k vaginálnej hysterektómii pristupuje vtedy, ak žena už rodila (pre lepšiu priestrannosť pošvy), alebo ak má malú maternicu. Vaginálnou cestou sa maternica zvykne odstraňovať pri prolapse maternice, alebo ak boli objavené zmeny na krčku. Výhodou tejto metódy je absencia jaziev.

• Laparoskopická hysterektómia

Pri tomto zákroku sa maternica odstraňuje špeciálnym prístrojom laparoskopom cez malé rezy na pupku a v podbrušku. Jazvy po takomto zákroku síce zostávajú, ale obvykle sú len malé a nenápadné. Výhodou tejto metódy je, že nie je tak invazívna a spravidla sa nespája s komplikáciami, ako je nadmerné krvácanie alebo dlhá rekonvalescencia.

• Laparoskopicky asistovaná vaginálna hysterektómia

Ide o kombinovanú metódu na odstránenie maternice, pri ktorej sa hysterektómia prevádza vaginálnou cestou a zároveň laparoskopicky. Laparoskopom sa obvykle odstraňujú len závesné aparáty maternice, čím sa maternica uvoľní. Samotný orgán sa následne odstráni cez vagínu.

• Abdominálna hysterektómia

Abdominálna hysterektómia (nazývaná aj otvorená alebo brušná) predstavuje vyoperovanie maternice cez rez v oblasti podbruška. Tento zákrok radíme medzi klasické laparotomické operácie, pri ktorých dochádza k otvoreniu brušnej dutiny.

Výhodou je, že operatér získava najlepší výhľad na operačné pole, no zároveň je táto metóda najinvazívnejšia. Spája sa s väčšími jazvami a dlhšou rekonvalescenciou. Využíva sa napríklad pri odstraňovaní maternice a okolitých orgánov pri nádorových ochoreniach. 

Odporúčame: ​Zdraviu prospešná šťava zo surových zemiakov – pre TOTO je dobré ju piť

život po hysterektómii

Zdroj: Depositphotos

Rekonvalescencia po hysterektómii

Rekonvalescencia po operácii na odstránenie maternice môže trvať rozlične dlhý čas. Záleží na mnohých faktoroch, napríklad na použitej metóde hysterektómie, tiež na závažnosti zdravotného problému, ktorý sa riešil odstraňovaním maternice. Vaginálna a laparoskopická hysterektómia mávajú kratšiu rekonvalescenciu, ak bola potrebná otvorená hysterektómia cez otvor v brušnej dutine, býva spravidla zotavovanie dlhšie a náročnejšie.

Vo všeobecnosti je vhodné dodržiavať šetriaci režim aspoň 2 až 3 mesiace, počas ktorých by žena napríklad nemala ani zdvíhať ťažké bremená a venovať sa intenzívnym fyzickým aktivitám. Je dôležité dodržiavať nariadenia lekára, najmä ohľadom ošetrovania pooperačných rán. Obvykle 4 až 6 týždňov sa odporúča sexuálna abstinencia.

Obmedzenia po hysterektómii

Aké môže mať hysterektómia následky a aký je život ženy po hysterektómii? Samozrejme, asi najzávažnejším následkom hysterektómie je spomínaná neschopnosť tehotenstva. Žena ďalej nemenštruuje.

  • Ak boli ponechané vaječníky, obvykle nevytvára hysterektómia pre ženu ďalšie obmedzenia (okrem spomenutých). Vaječníky sú funkčné a produkujú hormóny naďalej až do menopauzy.
  • Ak však boli s maternicou odstránené vaječníky, tak u mladých žien je spravidla potrebné nasadiť substitučnú hormonálnu liečbu, inak by došlo k poklesu hladín ženských hormónov a nástupu menopauzy (klimaktérium) aj menopauzálnych príznakov.

Odstránenie maternice, najmä ak bolo nevyhnutné u mladých žien v plodnom veku, ktoré túžili po dieťatku, môže mať významne negatívny dopad na psychiku. V takomto prípade je vhodné sa obrátiť na odbornú pomoc.

Sexuálny život po hysterektómii

Vyoperovanie maternice spravidla nemá negatívny vplyv na sexuálny život žien alebo nejako neznemožňuje žene mať pohlavný styk. Po rekonvalescencii, ak to lekár povolí, sa môže žena vrátiť k sexuálnemu životu. Pošva je dostatočne dlhá a jej tvar hysterektómia obvykle výrazne neovplyvní. Zároveň nemá zákrok na odstránenie maternice vplyv na pošvové steny, svaly panvového dna a hlavne klitoris, ktoré sú v tomto smere najdôležitejšie.

Možné komplikácie hysterektómie

Hysterektómia sa spája s niekoľkými možnými rizikami a hroziacimi komplikáciami, tak ako v podstate každá operácia alebo nejaký lekársky zákrok. O rizikách treba konzultovať s lekárom. Vyskytnúť sa môžu nasledujúce komplikácie pri zákroku alebo po ňom:

  • alergická reakcia na lieky pri celkovej anestézii,
  • poranenie okolitých orgánov (močového mechúra, čreva, krvných ciev),
  • infekcia,
  • nadmerné krvácanie,
  • pretrvávajúce bolesti v panvovej oblasti,
  • únik moču.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE