Nádchovník – prečo si mexický eukalyptus pestovať aj doma?

Nádchovník – prečo si mexický eukalyptus pestovať aj doma?

Ak sa oplatí pestovať si nejakú bylinku doma počas sychravých jesenných a mrazivých zimných mesiacov, tak je to rozhodne okrem iných aj nádchovník. Už jeho názov napovedá, pri ktorých zdravotných ťažkostiach môže byť viac než užitočný. 

Nádchovník sa v rámci tradičnej ľudovej medicíny uplatňuje napríklad aj pri zápaloch horných dýchacích ciest. Prečo sa oplatí mať lístky z nádchovníka poruke? Aký je pôvod a vzhľad nádchovníka a ako rastlinu pestovať? Ako sa pripravuje čaj, tinktúra alebo sirup?

Čo je to nádchovník?

Nádchovník je známy pod mnohými ľudovými pomenovaniami. Používa sa napríklad i označenie mexický eukalyptus, španielsky tymian, kubánske oregano, rýmovník, plektrant, pravý nádchovník. Pomenovanie nádchovník sa pritom môže spájať s mnohými druhmi, najčastejšie však s druhom Plectranthus amboinicus.

Existuje totiž až okolo 350 druhov nádchovníka, ktoré sa dokonca novšie priraďujú skôr do rodu koleus – Coleus (Coleus amboinicus). Zaradenie v systéme je teda pomerne nejasné. Odkiaľ sa vzal nádchovník? Nádchovníky vo všeobecnosti radíme do čeľade hluchavkovité, pričom ich domovinu možno hľadať v Ázii, Afrike aj Austrálii. 

Nádchovník dorastá v priemere do 20 cm, jeho výhonky však môžu dorastať do väčších dĺžok. Bylinka je aromatická, pričom po pošúchaní listov medzi prstami uvoľňuje vôňu pripomínajúcu arómu hneď niekoľkých bylín, s čím súvisia i spomenuté pomenovania.

Často prevažuje mentolová aróma mäty či eukalyptu, mnohým viac pripomína oregano, tymian či medovku. Bylina je charakteristická najmä svojimi dužinatými listami, ktoré sú pokryté striebristými chĺpkami. Kvietky sú drobné, svetlofialové a objavujú sa v lete. 

Odporúčame: Tymianový sirup – TOP pomocník proti kašľu. Ako ho pripraviť?

účinky nádchovníka

Zdroj: Shutterstock®

Čím je nádchovník prospešný?

V listoch nádchovníka, ktoré sa spravidla používajú na liečebné účely v rámci tradičnej medicíny, nájdeme viaceré cenné silice, ale ja vitamíny, minerály a ďalšie účinné látky. Droga pôsobí protizápalovo aj protiplesňovo. K čomu všetkému je nádchovník dobrý? Ako sme naznačili už v úvode, bylinka má v prvom rade blahodarný vplyv na horné dýchacie cesty.

Je skvelým pomocníkom už pri prvých prejavoch nádchy a proti prechladnutiu (preto názov nádchovník alebo rýmovník). Bojuje proti upchatému nosu a uľahčuje dýchanie. Najmä inhalácia aromatických látok z listov napomáha uvoľňovať dýchacie cesty, čo môže pomôcť nielen pri zápche, ale aj ľuďom trpiacim astmou. 

Podľa tradičnej medicíny má nádchovník i ďalšie účinky:

  • posilňuje imunitný systém,

  • upokojuje nervový systém, bojuje proti stresu a úzkosti,
  • podporuje hojenie kože, zmierňuje jej podráždenie (napr. po bodnutí hmyzom) či prejavy kožných ochorení,
  • pomáha pri zápale ďasien a aftách v ústach,
  • zmierňuje menštruačné bolesti aj bolesť hlavy,
  • prináša úľavu od tráviacich problémov (podráždený žalúdok, nadúvanie),
  • podporuje normálne hladiny krvného tlaku aj cholesterolu,
  • pôsobí ako prírodný odpudzovač hmyzu (proti muchám, komárom, moliam, voškám).

Ako s nádchovníkom naložiť – nádchovníkový čaj, odvar, inhalácia

Z nádchovníka sa využívajú predovšetkým čerstvé listy, ktoré možno spracovať rôznymi spôsobmi. Sušenie bylinky je totiž pomerne komplikované a zdĺhavé, keďže listy sú značne dužinaté a obsahujú veľa vody. Najlepšie je preto mať vždy poruke čerstvý nádchovník, ktorý nie je náročný na pestovanie ani v našich podmienkach. A ako spracovať čerstvé listy?

  • Pri nádche, ale aj iných ťažkostiach, môžete liečbu podporiť nádchovníkovým čajom. Čaj z nádchovníka spoľahlivo uľaví pri nádche. Postačí naň len jediný list bylinky, ktorý zalejeme horúcou vodou a necháme chvíľu lúhovať. Nakoniec môžeme čaj ochutiť medom a citrónom a vypiť. Vyťažia s neho alergici (napr. pri pre prejavoch alergie na roztoče) aj astmatici.
  • Pri dýchacích ťažkostiach sa rovnako odporúča inhalácia – polámané listy zalejeme horúcou vodou a pod uterákom vdychujeme výpary s uvoľnenými esenciálnymi olejmi. 
  • Pri problémoch s astmou sa odporúča na noc položiť lístok nádchovníka v nádobe s vodou na kúrenie v blízkosti postele. 
  • Pri kožných problémoch sa na ošetrenie pokožky odporúča použiť silnejší odvar z nádchovníka (na omývanie, tiež formou obkladov).
  • Pri zápaloch v ústnej dutine odvar z nádchovníka kloktáme, respektíve použijeme na výplach ústnej dutiny. 

Nádchovník v kuchyni a domácnosti

  • Nalámané listy nádchovníka sú dokonca vhodné na dochutenie jedál. Možno ich v malom množstve používať ako listy šalvie, hlavne na dochutenie hovädziny a jahňaciny, ale aj rýb.
  • Pre zlepšenie ovzdušia v miestnosti pridajte odvar z nádchovníka do aromalampy či difuzéra

Odporúčame: KVÍZ: Obľúbené kuchynské bylinky – spoznáte ich všetky?

pestovanie nádchovníka

Zdroj: Shutterstock®

Recept na liečivý sirup z nádchovníka

Ak máte poruke väčšiu rastlinku nádchovníka, z ktorej môžete otrhať väčšie množstvo lístkov, neváhajte si do zásoby pripraviť aj nádchovníkový sirup. Sirup z nádchovníka je zdravý a osviežujúci.

Hodí sa pri spomínanej nádche, prechladnutí, ale aj problematickom zažívaní a ďalších spomínaných ťažkostiach. Pri problémoch si môžete bežne dopriať malú lyžičku sirupu dvakrát denne. Pripraviť si s neho môžete i chutnú limonádu.  

Ingrediencie:

  • 25 až 30 lístkov nádchovníka

  • 1 chemicky neošetrený pomaranč, citrón alebo limetku
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 1 l vody

Postup: Lístky nádchovníka aj s plátkami vybraného citrusu vložíme do hrnca, zalejeme vriacou vodou. Necháme lúhovať až do ďalšieho dňa. Potom výluh scedíme a privedieme ho do varu. Následne postupne prisypeme cukor.

Zmes ďalej varíme na miernom ohni za občasného miešania, až kým začne hustnúť. Môže to trvať jednu až dve hodiny. Potom sirup odstavíme z ohňa a prelejeme do pripravených sklenených fľaštičiek. Uskladníme na chladnom mieste. 

Recept na masť z nádchovníka

Ingrediencie:

  • 30 lístkov nádchovníka

  • 200 g bravčovej nesolenej masti (alebo vazelíny z lekárne)

Postup: Bravčovú masť rozohrejeme a pridáme do nej čerstvo natrhané listy nádchovníka nakrájané na malé kúsky. Potom na miernom plameni necháme zmes ohrievať asi 2 hodiny. Zmes necháme úplne vychladnúť a uložíme ju do chladničky na 24 hodín.

Ďalší deň masť znova rozpustíme na ohni a opäť ohrievame asi 2 hodiny. Ešte teplú zmes nalejeme do nejakého téglika a necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke maximálne 6 mesiacov. Masť možno natierať pod upchatý nos, pri zápaloch dýchacích ciest zase na hruď. Pri bolestiach hlavy sa odporúča pretrieť spánky. Masť podporí aj hojenie rán.

Tinktúra z nádchovníka

Ingrediencie:

  • 20 listov nádchovníka

  • 500 ml číreho alkoholu (aspoň 40 %)

Postup: Rýmovník nasekáme nadrobno a naložíme do nádoby. Bylinku zalejeme alkoholom a necháme lúhovať 1 mesiac v tme. Nálev pravidelne premiešavame, zhnednuté listy podľa potreby odstraňujeme.

Hotovú tinktúru scedíme a uskladníme v tmavej sklenej fľaštičke. Nádchovníková tinktúra je dobrá na posilnenie imunity – pridajte 20 kvapiek do čaju. Tinktúrou možno potierať boľavé ďasná alebo afty.

Ako pestovať nádchovník?

Aj vás nádchovník očaril? Keďže rýmovník nie je bylinka, ktorú môžete poľahky nájsť v sušenej forme na internete alebo v lekárni, je najjednoduchšie pestovať si ho doma. Ako rastlinu pestovať? Jeho pestovanie však nesie so sebou viacero výhod. Vlastná izbová rastlinka vám nielen zabezpečí zásobu liečivých lístkov, ale dokonca zlepší vzduch v miestnosti, v ktorej sa nachádza a rovnako bude pôsobiť ako prírodný repelent.

Starostlivosť o nádchovník je pomerne nenáročné. Najľahšie je zaobstarať si rastlinku priamo v záhradkárstve či väčších obchodoch so záhradníckymi potrebami, prípadne množenie nádchovníka je nenáročné – domov si môžete priniesť desaťcentimetrový výhonok od známeho.

Výhonok necháme zakoreniť v pohári s vodou (asi jeden mesiac), potom ho presadíme do priepustného substrátu. Rýmovník má rád pravidelnú zálievku, no dajte pozor na nadmerné prelievanie, ktoré by mohlo viesť k hnitiu koreňov.

Rastlinu v kvetináči je vhodné umiestniť na slnečné stanovište, cez leto je dokonca vhodné letnenie vonku mimo dosahu priamych slnečných lúčov. Nádchovník pomerne rýchlo rastie. Nezabúdajte tvarovať nádchovník. Odporúča sa ho pravidelne zastrihávať, a to hlavne vrchné výhonky, vďaka čomu sa bude rastlina pekne rozrastať. 

Článok aktualizovaný 16.10.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní