Najhoršie potraviny pre zdravie čriev: Za akú stravu sa nám hrubé črevo nepoďakuje?

Najhoršie potraviny pre zdravie čriev: Za akú stravu sa nám hrubé črevo nepoďakuje?

Ľudské črevá predstavujú najdlhšiu časť tráviacej rúry, ktorá sa nachádza medzi žalúdkom a konečníkom. Rozlišujeme ich na tenké a hrubé črevo. Hlavnou funkciou tenkého čreva je trávenie jednotlivých živín enzýmami a ich absorpcia. V hrubom čreve zase dochádza k spätnému vstrebávaniu vody, solí aj niektorých vitamínov, taktiež k zahusťovaniu obsahu a tvorbe stolice. 

V súvislosti s črevami sa môže objaviť mnoho zdravotných problémov, ktoré trápia nemalé percent populácie. Spomenúť môžeme napríklad rakovinu hrubého čreva, ktorá patrí v mnohých kútoch sveta, vrátane Slovenska, medzi najčastejšie nádorové ochorenia. Mnoho ľudí trápia prakticky celý život chronické ochorenia a poruchy čriev. Do tejto kategórie spadá napríklad syndróm dráždivého čreva, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, divetikulóza a ďalšie. 

Aj u zdravých jedincov, ktorých netrápia vážnejšie ochorenia, sa z času na čas môžu objaviť niektoré črevné problémy, napríklad hnačky, zápcha či nafukovanie. Zdravie našich čriev je pritom veľmi dôležité, zdravé črevo je totiž základom celkového zdravia. Stav našich čriev vplýva na imunitu, duševné zdravie, stav kože, spánok či endokrinnú sústavu. Zdravie čriev môžeme výrazne ovplyvniť v prvom rade stravou. Existuje mnoho potravín, ktoré škodia mikrobiómu čreva a ktoré môžu zvyšovať riziko rozvoja viacerých črevných problémov. Na ktoré potraviny si dávať pozor?

Červené mäso

Snáď jedným z najväčších nepriateľov našich čriev je červené mäso, teda hovädzina, bravčovina, jahňacie, teľacie či divina. Tieto druhy mäsa sú veľmi výživné, no netreba zabúdať na fakt, že ich nadmerná konzumácia sa spája s vyšším rizikom rozvoja viacerých zdravotných problémov, a to nielen tých, ktoré sa týkajú našich čriev. V súvislosti s črevami je o červenom mäse známe, že môže viesť k lokálnym zápalom, rovnako má negatívny vplyv na črevnú mikroflóru a pri jeho rozklade môže dochádzať k poškodzovaniu črevnej výstelky.

Nadmerná konzumácia červeného mäsa predstavuje rizikový faktor kolorektálneho karcinómu, čiže rakoviny hrubého čreva a prostaty, ale aj mnohých iných ochorení. Lekári odporúčajú minimalizovať konzumáciu červeného mäsa na párkrát mesačne. 

Odporúčame: Saturejka a jej použitie – ako ju pestovať a na čo je dobrá?

smažené pokrmy

Zdroj: Shutterstock®

Smažené pokrmy a údeniny

O zdravotné problémy, súvisiace nielen s našimi črevami, si koledujeme aj v prípade, ak naša strava zahŕňa veľké množstvo údenín a mäsových výrobkov, mastné jedlá plné nasýtených tukov či vysmážané pokrmy. Spracované mäso je Svetovou zdravotníckou organizáciou WHO klasifikované ako karcinogén, čiže preukázateľne napomáha rakovinovému bujneniu. Ide o rizikový faktor rakoviny hrubého čreva, ale aj iných druhov nádorov. 

Karcinogénne látky vznikajú aj v mnohých potravinách, ktoré sú upravované formou smaženia, teda pri vysokých teplotách. Nadmerná konzumácia smažených a mastných jedál má škodlivý vplyv na činnosť čriev aj črevnú mikroflóru a môže sa spájať s problémami, ako bolesti brucha, hnačky, pocity plnosti, nadúvanie, zápcha. Platí to, čo v prípade predchádzajúceho červeného mäsa. Spomenuté potraviny a jedlá by sme si mali dopriať len sporadicky. 

Potraviny s vysokým obsahom cukru alebo umelých sladidiel

Črevám škodí nielen nadbytok tukov, ale aj cukrov. I potraviny s vysokým obsahom cukrov by mali tvoriť len maličkú časť nášho jedálnička. Na mysli pritom nemáme potraviny so zloženými cukrami, teda polysacharidmi, ani napríklad ovocie, ktoré je bohaté na prírodné monosacharidy, čo sú jednoduché cukry. Rizikové sú potraviny s vysokým obsahom pridaného bieleho rafinovaného cukru, teda rôzne sladkosti či limonády.

Tento druh potravín má výrazne negatívny vplyv na črevný mikrobióm. Nadbytok cukrov môže viesť napríklad k premnoženiu kvasiniek. Potraviny bohaté na cukor dráždia črevá a môžu podnecovať rozvoj lokálnych zápalov. Črevá sa však nepotešia ani v prípade, ak cukor nahradíme rôznymi umelými sladidlami. I tie sú neraz príčinou bolestí, nadúvania či hnačiek. 

Vysoko spracované potraviny

Naše črevo sa bude najviac tešiť, ak veľkú časť nášho jedálnička bude tvoriť čo najčerstvejšia strava. Naopak, vysoko priemyselne spracované potraviny môžu predstavovať veľký problém. Na mysli máme rôzne polotovary a instantné jedlá, ktoré sú často plné konzervantov, soli, nasýtených tukov, cukru, umelých sladidiel a dochucovadiel či aróm, emulgátorov, zahusťovadiel a mnohých iných látok, ktoré na naše telo nevyplývajú práve najpriaznivejšie.

Menované látky môžu mať negatívny vplyv na prospešné črevné baktérie, môžu podporovať rozvoj zápalu v črevách a poškodzovať výstelku čreva. Výsledkom môžu byť nepríjemné črevné a tráviace ťažkosti. Vysoko priemyselne spracované potravinárske produkty sa spájajú s vyšším rizikom rozvoja civilizačných chorôb, preto by sa v jedálničku mali vyskytovať iba príležitostne. 

Odporúčame: Erytrocyty alebo červené krvinky – na čo ich vlastne potrebujeme?

alkohol

Zdroj: Shutterstock®

Alkohol

Medzi najhoršie potraviny pre naše črevá jednoznačne patrí aj alkohol. Príležitostné popíjanie alkoholu v malom množstve sa nemusí spájať so žiadnymi zdravotnými ťažkosťami, no jeho dlhodobá konzumácia vo vyšších množstvách áno. V súvislosti s alkoholom sa najčastejšie hovorí o tom, ako dokáže zničiť našu pečeň. Jeho nadmerná konzumácia však ničí prakticky celé telo, a to vrátane čriev. Nadbytok alkoholu zvyšuje priepustnosť čriev a zároveň zvyšuje množstvo škodlivých baktérií.

Predstavuje rizikový faktor dysbiózy v črevách, teda vedie k nerovnováhe medzi prospešnými a škodlivými baktériami. Tento stav má následne negatívny vplyv nielen na tráviace procesy. Výsledkom môže byť nafukovanie, kŕče a brušné bolesti, nepravidelné vyprázdňovanie, nadmerná únava aj kožné problémy. Alkohol sa tiež spája so zápalovými ochoreniami čriev či krvácaním v gastrointestinálnom trakte.

Mliečne výrobky

Črevá sa v niektorých prípadoch nemusia kamarátiť ani s mliečnymi výrobkami. Tie nemusia niekomu vôbec škodiť, no v súčasnej dobe sú u mnohých pôvodcom viacerých črevných ťažkostí. Vyvolávateľom týchto problémov býva často najmä laktóza (mliečny cukor), ktorú v mnohých prípadoch v dospelom veku nevie ľudské telo správne spracovať. Cukor tak v črevách kvasí a výsledkom sú hnačky či plynatosť. Preto sa neraz pri tráviacich ťažkostiach odporúča načas vyradiť mliečne výrobky zo stravy a zistiť, či nie sú vinníkom. 

U niektorých však nie je problémom laktózová intolerancia, ale napríklad aj alergia na bielkovinu kravského mlieka, ktorá sa okrem iného prejavuje aj tráviacimi problémami. Samozrejme, pre zdravého človeka, ktorý s intoleranciou alebo alergiou problém nemá, sú mliečne výrobky v primeranom množstve vhodné, najmä teda tie s obsahom cenných probiotických baktérií, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie čriev. 

TOP 20 potravín, ktoré vaše črevá naopak uvítajú:

  1. Voda
  2. Kefír
  3. Biely jogurt
  4. Kyslá kapusta
  5. Ľanové semená
  6. Ľanový olej
  7. Listová zelenina
  8. Špargľa
  9. Artičoky
  10. Čučoriedky
  11. Jablká
  12. Sušené slivky
  13. Otruby
  14. Menej zrelé banány (sú bohatšie na vlákninu)
  15. Tempeh
  16. Miso
  17. Ovsené vločky
  18. Hnedá ryža
  19. Celozrnné cestoviny
  20. Šošovica

Odporúčame: Vhodné ovocie pre diabetikov – ktoré zaradiť do jedálnička a ktoré má stopku?!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní