Vitiligo a jeho prejavy – sú biele fľaky na koži nákazlivé či bolestivé?

Vitiligo a jeho prejavy – sú biele fľaky na koži nákazlivé či bolestivé?

Viete, čo je vitiligo? Ide o kožné ochorenie, pre ktoré je charakteristický výskyt bielych miest na koži. Toto ochorenie je pre mnohých neznáme, no na prekvapenie nie je až tak zriedkavé. S vitiligom sa stretlo dokonca i viacero známych osobností. Spomenúť môžeme speváka Michaela Jacksona, chorobou tiež trpel herec Steve Martin. Dnes patrí k pomerne známym osobám s vitiligom i kanadská modelka Winnie Harlow, ktorá veľmi často o tomto ochorení šíri povedomie na verejnosti. Čo by sme o vitiligu mali vedieť?

Čo je vitiligo?

Pod pojmom vitiligo, latinsky Vitiligo vulgaris, rozumieme kožné ochorenie, ktoré je sprevádzané stratou melanocytov, čo sú bunky tvoriace kožný pigment zvaný melanín. Výsledkom tohto procesu sú svetlé miesta na koži, keďže koži chýba melanín, ktorý je zodpovedný za jej sfarbenie. Vitiligo možno teda zaradiť medzi poruchy pigmentácie. Toto ochorenie nemá infekčný pôvod, čo znamená, že nie je nákazlivé. Bledé fľaky na koži, ľudovo povedané, nemôžete od niekoho chytiť. 

Vitiligo sa vyskytuje približne u 1 až 4 % populácie, a to v približne rovnakej miere u mužov aj žien. Hoci sa môže u človeka prvýkrát objaviť prakticky v ktoromkoľvek veku, najčastejšie sa prvé prejavy vyskytnú pred 30. rokom života. Podľa vzhľadu a charakteru depigmentovaných miest na koži pritom rozoznávame rôzne typy vitiliga. 

Typy vitiliga:

  • generalizované vitiligo – najčastejší typ, charakteristický je väčší výskyt škvŕn kdekoľvek na tele, 
  • lokalizované vitiligo – postihnutá je zvyčajne len malá časť kože, 
  • univerzálne vitiligo – zriedkavý typ, postihuje kožu takmer celého tela (nad 80 %), ložiská so zvýšenou pigmentáciou sú značne obmedzené,
  • akrofaciálny typ vitiliga – škvrny sú sústredené hlavne na prstoch rúk a nôh, okolo pier či očných viečok.

Odporúčame: Čo je tetánia? Zistite, či sa tetanický syndróm týka aj vás!

prejavy vitiliga

Zdroj: Shutterstock®

Biele fľaky na koži ako hlavný príznak

Ako sme spomenuli už niekoľkokrát, hlavným príznakom vitiliga je výskyt depigmentovaných miest na koži, čo možno spozorovať ako biele či vyblednuté fľaky a škvrny na koži. Tieto ložiská môžu mať rôzny tvar, veľkosť aj umiestnenie. Môžu byť oválne, guľaté i s nepravidelnými okrajmi. Menšie škvrny sa môžu zväčšovať, viacero škvŕn sa tiež môže spájať do väčších bezfarebných máp. Depigmentované môžu byť miesta na tvári, trupe, končatinách a dokonca aj genitáliách. Zmena vzhľadu kože je u veľkej časti pacientov jediným klinickým príznakom ochorenia.

Nejde teda o vážny zdravotný stav, bežne je chápané skôr ako kozmetický problém. Môže mať teda negatívny vplyv na sebavedomie či psychiku jedinca. Ochorenie nie je bolestivé a v bežnom prípade sa s bledými škvrnami na koži nespájajú ďalšie fyzické ťažkosti. V týchto miestach však môže byť pokožka viac citlivá na slnečné lúče, preto je nevyhnutné ju vo zvýšenej miere chrániť opaľovacími prípravkami či odevom. Vitiligo však niekedy mení nielen vzhľad kože. Z bielych ložísk totiž môžu vyrastať i biele chĺpky, v prípade ložísk na hlave biele vlasy. 

Aké sú príčiny vitliga?

Presné príčiny vzniku vitiliga nie sú ani dnes úplne objasnené. Existuje však viacero odborných predpokladov a hypotéz o faktoroch, ktoré v prípade zániku melanocytov a následného rozvoja tejto kožnej poruchy môžu zohrávať istú rolu. Vitiligo nie je priamo dedičné, no predpokladá sa, že je do istej miery geneticky podmienené. V 30 až 40 % prípadov sledujeme familiárny výskyt. To znamená, že u jedinca môže byť vyššie riziko rozvoja choroby, ak sa v blízkej rodine už vyskytla. 

Okrem predpokladu vplyvu genetickej predispozície sa stretávame s tromi hlavnými hypotézami týkajúcimi sa príčin vitiliga – autoimunitná porucha, sebadeštrukcia a neurohumorálna hypotéza.

  • Autoimunitná porucha – vitiligo je najčastejšie radené medzi autoimunitné ochorenia, pričom deštrukcia melanocytov je v tomto prípade objasnená abnormálnou činnosťou imunitného systému, ktorý z neznámych príčin vytvára protilátky proti melanocytom, pretože ich považuje za telu cudzie. Autoimunitné ochorenia môžu mať rôzne spúšťače, ako je napríklad aj nadmerný stres či iné ochorenie. 
  • Sebadeštrukcia – jedna z teórií hovorí o tom, že k rozvoju vitiliga vedie autodeštrukcia melanocytov z dôvodu rôznych porúch a defektov v daných bunkách, melanocyty sa tak sami zničia.
  • Neurohumorálna hypotéza – podľa tejto teórie sú melanocyty z neznámych príčiny ničené neuromediátormi, ktoré napomáhajú prenášať signály medzi nervovými bunkami. 

Odporúčame: Mumps – ako sa prejavuje, koho postihuje a ako sa pred ním chrániť?

liečba vitiliga

Zdroj: Shutterstock®

Vitiligo a súčasné možnosti liečby

Vitiligo je i v súčasnej dobe nevyliečiteľné, respektíve ho nie je možné úplne zvrátiť, no možnosti liečby sú veľmi priaznivé. Liečba je behom na dlhú trať, no zároveň vhodne nastavené liečebné metódy môžu výrazne pomôcť minimalizovať farebné rozdiely na pokožke (repigmentácia), prípadne preventívne pôsobiť proti vzniku nových škvŕn, či spomaľovať zväčšovanie už vzniknutých ložísk. Prejavy vitiliga je tak možné do určitej miery držať pod kontrolou. 

V súčasnosti sa uplatňujú viaceré metódy liečby vitiliga, ktoré je vždy potrebné konzultovať s lekárom. Niekedy priaznivý účinok prináša aj kombinácia rôznych typov terapií. V boji proti vitiligu sa uplatňujú napríklad nasledujúce metódy:

  • špeciálne kozmetické produkty na obnovu pigmentácie (voľnopredajné aj na predpis od lekára),
  • špeciálne kozmetické krycie krémy – slúžia iba na prekrytie a maskovanie bielych miest,
  • fototerapia – odborná liečba ultrafialovými lúčmi, v súčasnosti prináša skvelé výsledky,
  • terapia excimerovým laserom,
  • chirurgický zákrok –  najmä v prípade malých ložísk, pristupuje sa k transplantovaniu malých častí pokožky, čo je veľmi invazívna metóda (riziko jaziev),
  • úplná depigmentácia pokožky – najmä v prípade rozsiahlych bielych ložísk, pristupuje sa k zosvetleniu zostávajúcich malých ložísk pigmentovanej kože, a to zvyčajne aplikovaním chemických látok na pokožku,
  • autotransplantácia vlastných melanocytov – málo využívaná metóda,
  • tetovanie – zvyčajne sa využíva pre riešenie problému v oblasti pier.

Zaberá na vitiligo liečba bylinkami?

Hoci bylinky a prírodná liečba môžu byť pri mnohých zdravotných problémoch nápomocné, na vitiligo sú, takpovediac, krátke. Bylinky stratu pigmentu nevyliečia, no v niektorých prípadoch môžu do istej miery pomôcť. Tradičná medicína na zlepšenie stavu a vzhľadu kože predsa len niektoré prírodné prostriedky odporúča. Stretnúť sa môžeme s odporúčaniami ohľadom takzvaného nimbového oleja. Ten je vhodným pomocníkom aj pri strate pigmentácie, pomôcť môže znížiť výskyt bielych miest na pokožke. 

Tradičná medicína ďalej odporúča napríklad bylinku parasca (Ammi visagna). Extrakty z plodov sa pri poruchách pigmentácie odporúčajú užívať orálne aj povrchovo. Priaznivý vplyv v boji proti vitiligu vykazuje aj bylina Psoralea corylifolia, z ktorej sa zvonka využívajú semená. 

Odporúčame: Čo je to flegmóna? Zistite, čo vyvoláva flegmonózny zápal kože!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní