Zelený výtok v tehotenstve – normálny jav alebo príznak problému?

Po bezproblémovom priebehu tehotenstva túži rozhodne každá žena, ktorá zistí, že sa o niekoľko mesiacov stane mamou. Tehotenstvo je však náročné obdobie, ktoré aj v prípade, že sa neobjavia závažnejšie komplikácie, bežne sprevádzajú rôzne zdravotné ťažkosti súvisiace so zmenami v ženskom tele. 

Ranné nevoľnosti, nechutenstvo, zvracanie, nedostatok energie – to všetko sú časté symptómy prvého trimestra tehotenstva. Neskôr sa u mnohých tehotných žien objavuje napríklad pálenie záhy, problémy s pravidelným vyprázdňovaním, časté nutkanie na močenie, zmeny nálad, opuchy nôh či bolesti chrbta. Všetky tieto príznaky súvisia napríklad s hormonálnymi zmenami, zvyšujúcou sa váhou i rastom maternice a plodu. 

Neraz môže žena v priebehu tehotenstva spozorovať abnormálny vaginálny výtok. Tak ako u každej ženy, i počas gravidity môže byť príznakom ochorenia. Čo môže stáť za zeleným vaginálnym výtokom v tehotenstve?

Prirodzený vaginálny výtok v tehotenstve

Vaginálny výtok nie je vždy príznakom ochorenia. Normálny vaginálny výtok je úplne fyziologickým javom, prítomným u každej zdravej ženy. Prispieva napríklad k samočistiacim procesom v pošve, taktiež pošvu chráni pred podráždením. Je nevyhnutný pre udržiavanie zdravého vaginálneho prostredia. 

Zdravý vaginálny výtok je:

  • hlienovitý alebo slizký,

  • tekutejší až vodnatý, no niekedy aj hustejší (ale nie hrudkovitý),
  • priehľadný alebo biely či mliečny,
  • bez zápachu.

Fyziologický výtok nazývame tiež leukorea a je bežné, že počas tehotenstva dochádza k jeho tvorbe vo väčšom množstve. Rolu zohrávajú hormonálne zmeny, najmä zvýšená produkcia ženského hormónu estrogén. Tento hlien podporuje udržanie prirodzeného pošvového prostredia a chráni ženu, ako aj plod, pred infekciou.

Leukorea totiž napomáha znižovať riziko prieniku patogénov z pošvy do maternice. V závere tehotenstva obvykle dochádza k ešte vyššej tvorbe prirodzeného bieleho výtoku. 

Odporúčame: ​Ako odhaliť polyp na maternici? Tieto príznaky neradno ignorovať!

trichomoniáza

Zdroj: Depositphotos

Zelený výtok je príznakom infekcie

Za normálny možno považovať iba vyššie spomínaný biely alebo číry výtok bez zvláštneho zápachu a konzistencie. Akékoľvek zmeny vo vzhľade vaginálneho výtoku sú obvykle známkou nejakého zdravotného problému. Vo veľkom množstve prípadov je abnormálny výtok u ženy známkou infekcie a počas tehotenstva tomu nie je inak. 

K patologickým výtokom v tehotenstve radíme aj zelený, žltozelený alebo hnedozelený výtok. Takýto výtok môže, ale nemusí zapáchať. Jeho konzistencia môže byť nezmenená oproti normálnemu výtoku, no rovnako môže byť veľmi hustá až hrudkovitá, či dokonca penivá.

Veľmi často sú spomenuté formy výtokov prítomné pri pohlavne prenosných chorobách, teda infekčných ochoreniach, ktorých hlavnou cestou prenosu je sexuálny kontakt. Pozrite sa nižšie na to, na aké ochorenia môže poukazovať zelenkasto sfarbený vaginálny výtok. 

• Trichomoniáza

Zelený výtok patrí v prvom rade k typickým príznakom trichomoniázy. Ide o sexuálne prenosné ochorenie parazitického pôvodu. Jeho pôvodcom je trichomonas pošvový, inak bičíkovec pošvový, latinsky Trichomonas vaginalis. Tento prvok dokáže osídľovať nielen pohlavné orgány, ale aj močový trakt. U žien napáda najmä pošvu a krčok maternice, čo spôsobuje zápal. 

Približne u každej druhej ženy môže dôjsť k asymptomatickému priebehu trichomoniázy. Ak dôjde k rozvoju symptómov, hlavným znakom je zelený alebo žltkastý výtok, ktorý je spenený a môže mať hnilobný zápach. Okrem toho sa dostavuje svrbenie intímnych partií, časté nutkanie na močenie, začervenanie alebo zdurenie vonkajších genitálií, tiež opuch okolitých slabín. 

• Kvapavka

K pohlavne prenosných chorobám, prejavujúcim sa abnormálnym výtokom, radíme aj kvapavku. V tomto prípade hovoríme o infekcii bakteriálneho pôvodu. Kvapavku spôsobuje Neisseria gonorrhoeae, nazývaná aj gonokok. Táto baktéria sa môže usadiť nielen na povrchu krčka maternice, ale aj na sliznici močovej rúry, konečníka, dokonca sliznici hrdla a v očiach. 

Pri prenose vaginálnym pohlavným stykom sa u žien v priebehu 2 dní až 2 týždňov objavujú symptómy, ako hnisavý výtok zelenej alebo žltej farby, ktorý často zapácha. Pridať sa môžu bolesti v podbrušku, pri močení aj pohlavnom styku. V intímnej partii možno pociťovať pálenie. U netehotných žien sa bežne dostavuje aj krvácanie mimo menštruačného cyklu. 

• Chlamýdie

Spomenúť môžeme aj chlamýdie, respektíve chlamýdiovú infekciu. Existujú rôzne druhy baktérií z rodu Chlamydia, ktoré postihujú odlišné časti tela. Pohlavne prenosná je baktéria Chlamydia trachomatis napádajúca bunky sliznice urogenitálneho traktu. Chlamýdiová infekcia patrí v súčasnosti k najčastejšie sa vyskytujúcim sexuálne prenosným chorobám.

U 30 až 50 % žien sa chlamýdie nemusia nijako prejavovať. Ak dôjde k rozvoju symptómov, všimnúť si možno abnormálny vaginálny výtok. Ten môže byť žltkastý alebo zelený, tiež hlienovo-hnisavý a veľmi hustý. Neraz kyslasto zapácha. K ďalším príznakom patrí svrbenie pošvy, pľuzgieriky na vonkajších genitáliách, bolesť pri sexe alebo špinenie. 

• Bakteriálna vaginóza

Zelenkasto sfarbený výtok nemusí však vždy znamenať pohlavne prenosnú chorobu. Objaviť sa môže niekedy aj pri takzvanej bakteriálnej vaginóze. Ide o patologický stav charakteristický narušením normálnej vaginálnej flóry. Dochádza k premnoženiu anaeróbnych baktérií, ako je napríklad Gardnerella vaginalis.

Prejaviť sa to môže abnormálnym výtokom, ktorý je niekedy zelenkastý alebo žltý, no môže byť aj sivý a páchnuci po rybách. Dostavujú sa obvykle aj ďalšie ťažkosti, ako svrbenie a pálenie v intímnej oblasti, jemné krvácanie spojené s pálením pri močení. 

Odporúčame: ​Aké sú príznaky chorej pečene? Tieto z nich by sme mali poznať!

liečba pohlavne prenosných chorôb

Zdroj: Depositphotos

Môžu pohlavne prenosné choroby ohroziť tehotenstvo?

Dnes sú už vyššie spomínané pohlavne prenosné nákazy dobre liečiteľné, no ak dôjde k nákaze v čase gravidity, môže to predstavovať veľký problém, najmä pri neliečení. Patogény spôsobujúce tieto ochorenia môžu predstavovať hrozbu pre vyvíjajúci sa plod.

V skorších fázach gravidity môžu byť príčinou spontánneho potratu, vo vyšších štádiách zase predčasného pôrodu, rovnako môžu zapríčiniť infekcie u narodeného dieťaťa. Pri trichomoniáze počas tehotenstva hrozí predčasný pôrod a nízka pôrodná hmotnosť novorodenca.

Následkom kvapavky v gravidite môže byť potrat, predčasný pôrod, dokonca v prípade infekcie plodu poškodenie zraku dieťaťa. Chlamýdiové infekcie počas tehotenstva zvyšujú riziko narodenia mŕtveho plodu, taktiež môžu postihnúť dýchacie ústrojenstvo alebo očné spojivky novorodenca. 

Kedy neodkladať návštevu gynekológa?

Pohlavne prenosné infekcie si vyžadujú dôslednú liečbu, o to viac v prípade, ak sa vyskytnú v čase tehotenstva, keďže môžu spôsobiť vážne komplikácie. Ak sa u vás objaví rôzne sfarbený zelenkastý výtok, návštevu gynekológa neodkladajte. Rovnako je potrebné vyhľadať lekára, ak:

  • dôjde k zmene konzistencie výtoku – je veľmi hustý alebo až hrudkovitý,
  • má výtok aj inú abnormálnu farbu, napríklad sivú, hnedú, ružovú, 
  • začne vaginálny výtok zapáchať,
  • je výtok penistý, 
  • sú vo vaginálnom výtoku prítomné stopy krvi,
  • sa dostavujú ďalšie ťažkosti súvisiace s intímnou oblasťou – svrbenie, pálenie,
  • sa na intímnych partiách objaví opuch, začervenanie alebo vyrážky,
  • je prítomná bolesť pri močení alebo pohlavnom styku,
  • zelený výtok uniká z bradaviek. 
1 komentár
Kates Svelova

Kates Svelova

01.01.2024 12:47

Ahojte. Keď som bola tehotná, stretla som sa s niekoľkými neočakávanými a niekedy aj znepokojivými situáciami. Jednou z nich bol moment, keď som si všimla, že mám zelený výtok. Vtedy som začala cítiť obavy a neistotu, pretože som vedela, že každá neobvyklá zmena počas tehotenstva si vyžaduje pozornosť. Najprv som sa snažila zostať pokojná a získať viac informácií. Vedela som, že výtok môže byť normálnou súčasťou tehotenstva, ale zmena farby a konzistencie môže signalizovať infekciu alebo iný zdravotný problém. Počas návštevy u lekára som absolvovala niekoľko testov, aby sa presne určila príčina výtokov. Na základe výsledkov mi bol predpísaný vhodný spôsob liečby, ktorý bol bezpečný pre mňa a môjho nenarodeného dieťaťa. Môj lekár tiež odporučil zvýšiť hygienu, obmedziť stres a sledovať akékoľvek ďalšie zmeny. Z tejto skúsenosti som si odniesla niekoľko dôležitých ponaučení. To najdôležitejšie je nikdy nepodceniť žiadny príznak a zisťovať si čo najviac informácií. Napríklad aj cez odborné články na webe. Platí to bez ohľadu na to, či ste tehotné alebo nie, ide o príznak, na ktorý si treba dávať pozor. Dúfam, že vám moja skúsenosť a spomínaný článok pomôžu :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE