Zrak a bežné zlozvyky, ktoré ho poškodzujú – týkajú sa aj vás?

Zrak a bežné zlozvyky, ktoré ho poškodzujú – týkajú sa aj vás?

Až okolo 90 % všetkých informácií o okolitom svete získava zdravý človek prostredníctvom svojho zraku. Veľká časť našich spomienok je tvorená tým, čo sme niekedy videli. I preto môžeme zrak označiť za najcennejší z ľudských zmyslov. Každému však nefunguje zrak na sto percent. Negatívny vplyv naň môže mať mnoho rôznorodých faktorov. Za zhoršeným zrakom môžu v prvom rade stáť rôzne vrodené chyby videnia, respektíve vrodené poruchy zraku, medzi ktoré patria aj refrakčné vady (krátkozrakosť, ďalekozrakosť).

Náš zrak môžu natrvalo alebo prechodne zhoršovať aj rôzne choroby oka, ako je napríklad zápal očných spojiviek, katarakta (šedý zákal) a mnohé ďalšie. Očiam a zraku môžu značne škodiť aj rôznorodé bežné zlozvyky, ktoré sa týkajú mnohých z nás. Na čo si dávať pozor a čo nerobiť, aby sme sa vyhli problémom s očami a zrakom?

Chytanie a šúchanie očí

Prvý zlozvyk, ktorý sa naozaj týka nemalého percenta z nás, je neustále chytanie alebo až šúchanie si očí. Od svojich očí by sme mali dať ruky preč, o to viac to platí, ak vieme, že ruky nie sú dostatočne čisté. Kontakt prstov a očí by sme mali obmedziť na nevyhnutné situácie, napríklad keď si vyberáme alebo vkladáme kontaktné šošovky, prípadne sa snažíme vybrať z oka niečo, čo nám doň spadlo. V týchto prípadoch by sme však mali mať dôsledne vyčistené ruky.  

Je potrebné myslieť na to, že naše ruky nie sú práve najčistejšie. Neustálym chytaním očí zvyšujeme riziko preniknutia baktérií do oka a rozvoja infekcie. Navyše, dlhodobé a nadmerné šúchanie a trenie očí môže poškodiť rohovku. 

Odporúčame: Baktéria Gardnerella vaginalis – aké zdravotné problémy spôsobuje ženám?

slnečné okuliare

Zdroj: Shutterstock®

Nenosenie slnečných okuliarov

Vďaka slnečným lúčom je naše telo schopné vytvárať si potrebný vitamín D. To však neznamená, že slnko je len naším kamarátom, do veľkej miery by sme sa pred ním mali chrániť. Slnečné žiarenie je totižto hlavným rizikovým faktorom vzniku rakoviny kože, no výrazne škodí aj našim očiam a zraku. Môže zvyšovať riziko makulárnej degenerácie či sivého aj zeleného zákalu. To všetko sú ochorenia, ktoré sa prejavia aj zhoršením zraku.

Nenosením slnečných okuliarov si teda, takpovediac, koledujeme o problémy. Chrániť zrak slnečnými okuliarmi by sme si však nemali len v lete, ale prakticky celoročne, ak je veľmi jasná obloha. V horách či mori, kde hrozia naozaj ostré slnečné lúče, je pritom vhodné voliť skutočne kvalitné slnečné okuliare, dostatočne blokujúce UV žiarenie. 

Dlhé pozeranie do obrazoviek

Často sa môžeme stretnúť s tvrdením, že dlhé pozeranie do obrazovky počítača alebo televízora, prípadne sledovanie televízora zblízka či čítanie v zlých svetelných podmienkach, môže byť príčinou zhoršenia zraku. Tieto činnosti priamo nepoškodzujú zrak, no zároveň nemožno povedať, že by na naše oči nemali žiaden negatívny vplyv. 

Pocity suchých očí, rozmazané videnie, svrbenie a pálenie očí, pocity unavených a stuhnutých očí, zmeny vo vnímaní farieb – tieto všetky ťažkosti sa môžu dostaviť, ak oči namáhame vyššie spomenutými spôsobmi. Prevenciou ťažkostí sú v prvom rade pravidelné prestávky, hoc i kratučké. Pri práci za počítačom ľudia často zabúdajú žmurkať, respektíve žmurkajú podstatne menej. Sústreďte sa na pravidelné žmurkanie, ktoré bráni vysychaniu oka. 

Kozmetika po dátume spotreby

Veľké problémy s očami a zrakom si vieme narobiť i tým, že sa v správnom čase nevieme zbaviť dekoratívnej kozmetiky, najmä teda tej, ktorá prichádza do úzkeho kontaktu s očami. Najrizikovejšie sú maskary, očné linky a ceruzky na oči. Týchto produktov je najlepšie zbavovať sa ihneď po dátume spotreby určenom výrobcom, nie až vtedy, keď produkt úplne minieme. Kozmetika po záruke môže byť príčinou alergických reakcií, očných infekcií aj kožných problémov.

Odporúčame: Časté krvácanie z nosa – môžu za problémom stáť vážnejšie príčiny?

kontaktné šošovky

Zdroj: Shutterstock®

Spánok s make-upom alebo kontaktnými šošovkami

Pri kozmetike ešte na chvíľu zostaneme. Hoc je ešte bezpečná na použitie, to neznamená, že je v poriadku ju na pleti a očiach nechávať aj počas noci. Neodličovanie vedie k naozaj dlhému radu rôznorodých problémov – zhoršená kvalita pleti, upchaté póry, tvorba vyrážok a vrások, vysušené pery a mnohé ďalšie. V citlivej oblasti očí môžu pozostatky make-upu napáchať ešte väčšie škody. V lepšom prípade môže byť výsledkom len opuchnuté či červené podráždené oko, v horšom napríklad jačmeň na oku, alergická reakcia či zápal spojiviek. 

Podobne pri nosení kontaktných šošoviek netreba pred spánkom zabúdať na ich bezpečné a hygienické odstránenie. Spánok v kontaktných šošovkách okrem iné zvyšuje infekciu rohovky a nakoniec môže viesť až k permanentnému zhoršeniu videnia. Platí, že naše oči by mali byť počas spánku čisté. 

Nedostatok spánku

V súvislosti so spánkom ešte platí, že by sme si ho mali dopriať v dostatočnej dĺžke a kvalite. Počas spánku sa regeneruje celé naše telo a jeho nedostatok môže z dlhodobého hľadiska viesť k rozvoju viacerých fyzických aj psychických zdravotných problémov. Výsledkom deficitu spánku ani zďaleka nie je len únava. Nedostatok spánku má negatívny vplyv aj na naše oči a zrak.

Pár prebdených očí môže viesť k červeným a suchým očiam, šklbaniu v očiach a iným nepríjemným pocitom, tiež k rozmazanému videniu a problémom so zaostrovaním. Z dlhodobého hľadiska sa nedostatok spánku spája napríklad aj s oslabovaním zrakového nervu. 

Fajčenie

Ako posledný spomedzi častých zlozvykov škodiacich očiam môžeme ešte spomenúť fajčenie. V súvislosti s cigaretami sa najčastejšie hovorí o vzniku rakoviny pľúc, no fajčenie predstavuje rizikový faktor mnohých ďalších ochorení, vrátane dlhého radu zhubných nádorov. Aj v súvislosti s našimi očami a zrakom môžu byť cigarety pôvodcom viacerých ťažkostí. V prvom rade cigaretový dym dráždi oči.

Fajčenie poškodzuje tkanivá v oku a spôsobuje znížené prekrvenie zrakového nervu. Zvyšuje sa riziko degenerácie makuly, čo môže viesť k výraznému zhoršeniu až strate zraku. Tiež ide o rizikový faktor syndrómu suchého oka, šedého zákalu či glaukómu. 

Odporúčame: Kaposiho sarkóm – koho postihuje a aké má príznaky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní