Časté mýty o zdravej výžive: Tu je 10 prípadov, kedy je pravda inde!

Časté mýty o zdravej výžive: Tu je 10 prípadov, kedy je pravda inde!

O zdravej výžive a stravovaní kolujú po internete či medzi ľuďmi rozličné mýty, nepravdy alebo nejasnosti. Mnohé tvrdenia sú nepresné a takmer vždy sa nájde nejaké ale. Často je potrebné pozrieť sa na vec z viacerých uhlov pohľadu a zvážiť viaceré fakty. Je napríklad hnedé pečivo skutočne zdravšie? Mali by sme sa báť tukov? Sú ovocné džúsy alebo müsli cereálie a tyčinky zdravé? Je hodnotná a výživná len surová zelenina? Zistite viac v našom článku!

Tukom by sme sa mali vyhýbať

Tuky sú pre mnohých obrovským strašiakom. Treba však myslieť na to, že nie sú tuky ako tuky. Niektoré skutočne môžu v našom tele napáchať škody, iné sú pre náš život nevyhnutné. Pozor by sme si mali dávať na nasýtené a transmastné kyseliny. Sú ukryté v margarínoch či priemyselne spracovaných potravinách. Naopak nenasýtené mastné kyseliny majú priaznivý vplyv na kardiovaskulárny aj nervový systém, pokožku či vstrebávanie niektorých vitamínov. Zdravé tuky nájdeme v rybách či orechoch. 

Odporúčame: Poznáte najzdravšie čaje? Prinášame vám ich rebríček

nízkotučný jogurt

Zdroj: Shutterstock®

Nízkotučné výrobky sú lepšie

Pri tukoch ešte zostaneme. Často koluje názor, že nízkotučné výrobky sú lepšie, a to hlavne pri diéte. Mnohí tak do jedálnička zaraďujú hlavne odtučnené a light jogurty či iné mliečne výrobky. Ako sme spomenuli vyššie, tých správnych tukov sa báť nemusíme. V súvislosti s nízkotučnými výrobkami je však potrebné myslieť na to, že v dôsledku zníženia obsahu tuku sa do nich často pridávajú rôzne stabilizátory, zahusťovadlá, umelé sladidlá a iné látky pre zachovanie konzistencie, chuti a podobne. To ideálne nie je, no nie?

Aj sacharidy sú nepriateľ

Nielen tukov, ale aj sacharidov sa mnohí boja. Hovorí sa, že sa z nich hneď priberá alebo, že ich je nevyhnutné pri redukcii váhy z jedálnička vyradiť. Pravdou je, že podobne ako tuky, tak aj sacharidy sú pre naše zdravie nenahraditeľné. Sú pre nás zdrojom energie a ich nedostatok sa môže prejaviť znížením výkonnosti. Ich príjem by mal byť v primeranom množstve. Zamerať by sme sa mali najmä na komplexné sacharidy, ktorých zdrojom sú celozrnné cestoviny, ryža, zemiaky, obilniny či strukoviny. Človeka zasýtia a doplnia mu vlákninu. 

Hnedé pečivo je zdravšie

Ani tvrdenie, že hnedé pečivo je zdravšie, nie je tak celkom pravdivé. Opäť platí, že nie je hnedé pečivo ako hnedé pečivo. Ak sú pečivo či chlieb tmavšie alebo majú v sebe dokonca nejaké semienka, to neznamená, že sú celozrnné. Môžu byť len zafarbené, napríklad sladovým karamelom, no stále sú pripravené z bielej múky. Ak si chcete dopriať celozrnné pečivo plné vlákniny a minerálnych látok, musíte čítať zloženie produktu. Nedajte sa pomýliť ani názvom viaczrnné pečivo, to opäť neznamená, že je celozrnné!

biely a hnedý cukor

Zdroj: Shutterstock®

Hnedý cukor je zdravší

Podobný problém môže nastať pri porovnávaní bieleho a hnedého cukru. Ak v obchode vidíme cukor, ktorý má zlatisto hnedú farbu, to ešte neznamená, že je trstinový a nerafinovaný, a teda aj zdravší. Opäť je potrebné čítať zloženie produktu. Ak hľadáte zdravšiu alternatívu k bielemu cukru, poobzerajte sa po prírodných nerafinovaných sladidlách priamo z cukrovej trstiny, ktoré sú spravidla bohatšie na rôzne živiny. Stále však ide o sladidlá, preto je ich potrebné konzumovať s rozumom. 

Ovocie a zelenina sú dobré len surové

Mnohí si tiež myslia, že zdravá je len surová zelenina a ovocie. Áno, náš jedálniček by mal obsahovať dostatok surovej zeleniny a ovocia, no zároveň nemožno podceňovať jedlá, v ktorých sú rôzne plody tepelne upravené. Tepelne upravená zelenina je v prvom rade pre mnohých oveľa ľahšie stráviteľná. Rovnako platí, že niektoré živiny sú lepšie vstrebateľné až po tepelnej úprave. Napríklad viac betakaroténu získame z varenej mrkvy ako surovej, viac lykopénu zase z tepelne upravených paradajok, nie surových. V jedálničku sú teda ovocie a zelenina vítané v rôznych formách. 

Mrazené ovocie a zelenina sú menej výživné

Často podceňovaná je nielen tepelne upravená zelenina s ovocím, ale aj mrazená zelenina a ovocie. Hovorí sa, že mrazené plody nie sú také výživné a sú pre nás oveľa menej hodnotné. To opäť nie je pravda. Práve naopak, niektoré mrazené druhy zeleniny či ovocia môžu byť bohatšie na určité živiny, ako tie v surovom stave. Prečo je to tak? Mrazenie predstavuje veľmi šetrný spôsob konzervácie potravín pre dlhodobé uskladňovanie bez ich znehodnotenia. Naopak, dlhodobé skladovanie pri bežných teplotách môže viesť k výraznejšiemu znehodnocovaniu potravín a strácaniu živín. Takže i v mrazenej forme majú ovocie so zeleninou pevné miesto v zdravej výžive. 

ovocný džús

Zdroj: Shutterstock®

Džúsy sú skvelou náhradou čerstvého ovocia a zeleniny

Rozličné džúsy sú často považované za zdraviu prospešné. I keď sú z ovocia a zeleniny, to automaticky neznamená, že sú až také zdravé. Zase raz platí, že nie je džús ako džús. Džúsy z koncentrátu plné pridaného cukru totižto nie sú úplne vítanou súčasťou pitného režimu. Nemožno si tak myslieť, že pohárom takéhoto nápoja nahradíme kúsok čerstvého ovocia či zeleniny. Pri výbere džúsu opäť sledujte zloženie. Voľte 100 % čerstvé šťavy vylisované z čerstvého ovocia, v ktorých nie je množstvo pridaného cukru, len cukor zo samotného ovocia. V obchodoch ich spravidla nájdete v chladiacich boxoch. Prípadne si pripravujte vlastné šťavy v pohodlí domova. 

Vajcia spôsobujú vysoký cholesterol

Taktiež treba zabudnúť na často opakované tvrdenie, že vajíčka sú príčinou vysokého cholesterolu. Vajcia síce cholesterol v značnej miere obsahujú, no neplatí, že by zvyšovali jeho hladinu v krvi alebo by dokonca zvyšovali riziko rozvoja srdcovo-cievnych ochorení. Práve naopak, pri primeranej konzumácii podporujú hladinu dobrého HDL cholesterolu, ktorý zároveň bojuje so zlým LDL cholesterolom. Vajcia sú okrem toho kvalitným zdrojom proteínov a mnohých ďalších živín. 

Cereálie a müsli tyčinky sú zdravé

Ani rozličné raňajkové cereálie či müsli tyčinky nie sú vždy také nevinné, ako sa zdajú. Človek si môže dopriať zdanlivo zdravú müsli tyčinku v domnienke, že je to lepšia voľba ako nejaká čokoládová tyčinka, no nakoniec skonzumuje potravinu s vyšším množstvom cukru či množstvom kalórií. Opäť teda treba sledovať zloženie. Skutočne zdravé müsli sú zdrojom vlákniny, zložených sacharidov a mnohých cenných látok. Nemali by obsahovať žiadne umelé arómy a farbivá, mnohé sú tiež zapekané glukózovo-fruktózovým sirupom a sú plné pridaného cukru. Tie so zdravým či dokonca diétnym stravovaním toho veľa spoločného nemajú. 

Odporúčame: Ako sa môže prejaviť nadbytok vitamínov? Pozor na hypervitaminózu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 21.04.21 19:10

karma
100.00

Ach jaj je to veru zložité a že rajčiny sú lepšie tepelné upravené som nevedela

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní