Poľana - vydajte sa za krásami slovenskej prírody! Poradíme, čo stojí za objavenie

Poľana je krajinný celok Slovenského stredohoria. Má charakter mohutného kruhovitého masívu, keďže ide o silne erodovaný stratovulkán. Od roku 1981 je Poľana chránená krajinná oblasť. Poľana sa nachádza v centrálnej časti Slovenska a ohraničujú ju zo západu a juhu Zvolenská kotlina a z východu a severu Veporské vrchy.

Pohorie je len riedko osídlené a väčšie sídla sa nachádzajú najmä v okrajových častiach. V južnej časti Poľany leží okresné mesto Detva a Hriňová. Turisticky najatraktívnejšia je centrálna časť pohoria s masívom Poľany a vyhľadávaný je najmä hrebeň od Horského hotela Poľana po Chatu pod Hrbom.

Poľana

Poľana sa delí na 2 podcelky a 1 časť:

  • Vysoká Poľana
  • Kyslinky
  • Detvianske predhorie

Najvyšší vrch je Poľana (1 457,8 m n. m.) je najvyšší a najmohutnejší z vrchov neogénneho vulkanizmu v Západných Karpatoch. Poľana však predstavuje len najvyšší súčasný pozostatok stredoslovenských neovulkanitov. Predpokladá sa, že najvyšším z nich bol Štiavnický stratovulkán, ktorý mohol dosahovať výšku až do 4 km.

  • Predná Poľana - 1 367 m n. m.
  • Kopce - 1 334 m n. m.
  • Bukovina - 1 294 m n. m.
  • Brusniansky grúň - 1 271 m n. m.
  • Hrb - 1 255 m n. m.
  • Drábovka - 1 251 m n. m.
  • Sedlo - 1 043 m n. m.

Vulkán Poľana

Máte chuť na túlanie sa horskou krajinou a navštíviť pritom najväčšiu slovenskú sopku - stratovulkán Poľana a priľahlé Veporské vrchy? Nielenže tu nájdete stovky kilometrov dobre značkovaných turistických chodníkov a množstvo prírodných krás, ale môžete využiť aj rôzne turistické služby určené pre menej i viac náročnú klientelu.

Na výber sa toho ponúka veľmi veľa:

  • 23 m vysoký vodopád Bystré - ktorý sa na úpätí Poľany vytvoril v čase, keď ešte bola veľmi nepokojná, alebo
  • druhá najstaršia prírodná rezervácia na území Slovenska - Národná prírodná rezervácia Dobročský prales - ukážka ľudskou rukou nedotknutého lesa.

Pre záujemcov o niečo adrenalínovejšie je okolo Poľany vyznačený 127 km dlhý okruh pre horské bicykle s možnosťou prenocovania v turistických ubytovaniach alebo súkromí. Môžete si vyskúšať aj rôzne náročné lezecké terény na najkrajších prírodných lezeckých stenách na Slovensku - na Kaľamárke nad Detvou.

A predovšetkým deti zaujme ponuka jazdy na koni alebo aj návštevy rodinného salaša.

Neprehliadnite: Čo si obliecť na turistiku? Sprievodca základnými outdoorovými potrebami

Poľana

Zdroj: pinterest.com

Hriňovské lazy

Turistika začína v centre Hriňovej na námestí pri turistickom informačnom centre odkiaľ smerujete po žltej značke na Klopotovo okolo Kalvárie, prechádzate cez Hriňovské lazy - Riečku, Pivničku a Zánemeckú na Bystré, Vrátka. Odtiaľ budete putovať  lesnými vegetačnými stupňami Poľany až k Horskému hotelu Poľana na Prednej Poľane.

Od tohto hotela pokračuje horská turistika stále po žltej značke cez Drábovku na Príslopy až do stredu krátera vyhasnutého stratovulkánu Poľana do lesníckej osady Kyslinky. Z Kysliniek sa následne viete dostať po modrej značke / 2650 do obce Hrochoť - Hrochotskou dolinou okolo Jánošíkovej skaly, Bátovského balvanu a Hrochotského mlyna.

  • Lesnícka osada Kyslinky je jednou z mála zachovaných unikátnych typov lesníckeho osídlenia na Slovensku.
  • Najväčšou zaujímavosťou Kysliniek je jej poloha v centrálnej časti Poľany, a to priamo uprostred krátera vyhasnutého stratovulkánu Poľana.
  • Na Kyslinkách nájdete typické lesnícke stavby s hospodárstvami, vzácne horárne, zaujímavú železničnú telefónnu búdku, zvyšky mostných konštrukcií i pôvodný domček uhliara.

Malá osada v Poľane je súčasnosťou obce Hrochoť a vedie k nej niekoľko turistických trás. Jedna smeruje z južnej strany Poľany z Hriňovej cez očarujúce hriňovské lazy s nádhernými scenériami na okolitú prírodu, hospodárstva a najmä na zachovalé terasovité políčka.

Odporúčame aj: Dovolenka pri mori - čo treba zvážiť a ako si správne vybrať?

hriňovské lazy

Zdroj: pinterest.com/Moňa

Vodopád Bystré

Národná prírodná pamiatka Vodopád Bystré sa nachádza na južných svahoch Poľany - približne 8 km severne od Hriňovej. Popýšiť sa môže svojou 23 metrovou výškou, vďaka čomu patrí nielen medzi najvyššie, ale aj najmohutnejšie slovenské vodopády.

  • Vodopád vznikol približne pred 13,5 miliónmi rokov stuhnutím lávy.
  • Z tej sa vytvorili čierny andezitové bloky, ktoré dnes pripomínajú veľké kvádre, po ktorých steká burácajúci prameň vodopádu.
  • Prechod okolo vodopádu umožňujú rebríky a lano, a preto je potrebné zachovať opatrnosť.
  • Dostať sa k nemu dá viacerými cestičkami.
  • Krásna a poučná je trasa, ktorá vedie z Hriňovej, pretože jej súčasťou je aj nový náučný chodník, ktorý je dlhý 3 kilometre.

Pre pohodlnejších návštevníkov je k vodopádu Bystré najbližšie od Chaty Poľana, odkiaľ trasu zvládnete za asi 30 minút. Chodník vás prevedie po malebnej horskej lúke, neskôr sa prechádza cez les až do doliny Bystrého potoka pomedzi sopečné skaly.

Tip pre vás: Letné dovolenky, pohoda a únik od zlozvykov

vodopád Bystré

Zdroj: pinterest.com

Detvianska Poľana

Chránená krajinná oblasť Poľana je zaradená do zoznamu UNESCO a jej rozloha je 20360 ha. Pohorie Poľana je naším najvyšším sopečným pohorím a na rovnomennom najvyššom vrchole dosahuje 1458 metrov. V celej oblasti sa kvôli ochrane nachádzajú iba dve rekreačné zariadenia, a to Horský hotel Poľana a Chata pod Hrbom.

O význame chránenej krajinnej oblasti Poľana svedčia aj zaujímavosti, ktoré sa tu nachádzajú:

  • 3 národné prírodné rezervácie - Hrončecký grúň, Ľubietovský Vepor a Zadná Poľana
  • 1 národná prírodná pamiatka - Vodopád Bystré
  • 7 prírodných pamiatok - Bátovský balvan, Havranka, Jánošíková skala, Kalamárka, Melichova skala, Spády a Veporské skalky
  • 7 prírodných rezervácií - Havranie skaly,Kopa,  Mačinová, Pod Dudášom, Pri Bútľavke, Príslopy a Vrchslatina
  • 4 chránené areály - Dolná Zálomská, Horná Chrapková, Hrochotská Bukovina a Meandre Kamenistého potoka

Vynikajúcim zážitkom pre všetkých milovníkov horskej cyklistiky je určite cyklotrasa okolo Poľany, ktorá je značená a meria až 127 kilometrov.

Zaujme vás: Detox, diéta a zlozvyky? Zabudnite na extrémy

detvianska poľana

Zdroj: pinterest.com/hiking.sk

Zdroj úvodnej foto - pinterest.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE