9 dôvodov, prečo si dáte popcorn k filmu bez výčitiek

9 dôvodov, prečo si dáte popcorn k filmu bez výčitiek
  • 02.10.2023
  • Lenka Biba Slovak

Kto by nemal rád popcorn, lahodný pokrm z kukurice, ktorý si väčšina ľudí obľúbila najmä pri sledovaní filmov. Ide o jednu z najstarších tepelne pripravovaných pochutín - na území Strednej Ameriky si na ňom ľudia pochutnávali už v dobách neolitu.

Dokázalo sa, že popcorn existuje už viac ako 6000 rokov, veď aj kukurica bola v dávnych dobách dôležitou súčasťou mnohých kultúr. Archeologické objavy popcornu pochádzajú z Peru, ale našli sa aj v Novom Mexiku a Strednej Amerike pred približne 5000 rokmi.

Veľa ľudí sa konzumácii popcornu vyhýba, pretože si myslia, že ide o niečo nezdravé. Na rozdiel od slaných chipsov, krekrov alebo tyčiniek sa ale nejedná o nezdravé jedlo. Naopak! Jeho konzumácia má celý rad prínosov a benefitov. Zdravotné výhody popcornu sú odvodené najmä od vysokého obsahu vlákniny, polyfenolických zlúčenín, antioxidantov, komplexu vitamínov skupiny B, vitamínu E, mangánu a obsahu horčíka.

Čo je popcorn?

Už naši prapredkovia vedeli, že si môžu popcorn rôznymi spôsobmi ochutiť. Obyčajný popcorn je mimoriadne zdravou potravinou, ktorá je bohatá na širokú škálu živín. Keď sa sušené zrnko kukurice zahrieva, dochádza vo vnútri k zvyšovaniu tlaku, ktorý vyvrcholí puknutím a vznikom lahodného popcornu.

Nezdravú pochúťku z neho môžete urobiť pridaním farbív, ochucovadiel, sladidiel, veľkého množstva soli alebo rastlinných olejov.

  • Olej nie je teoreticky na prípravu vôbec potrebný, môžete ho pridať len minimálne množstvo.
  • Stačí teplo, olej zbytočne ničí obsah polyfenolov obsiahnutých v každom zrnku.
  • Zatiaľ čo popcorn v kinách obsahuje až 60 gramov nasýtených tukov, zdravý popcorn neobsahuje žiadne.

Čo popcorn obsahuje?

Ide o nutrične výživnú pochutinu. Obsahuje množstvo vlákniny a antioxidantov, ktoré môžu pomôcť predchádzať niektorým vážnym zdravotným stavom. Okrem týchto kľúčových zložiek tu nájdeme folát, niacín, riboflavín, tiamín, kyselinu pantoténovú a vitamíny B6, A, E a K.

Nutričný obsah na 100 g je:

  • Energia: 387 kcal
  • Voda: 3,32 g
  • Bielkoviny: 12,9 g
  • Vláknina: 14,5 g
  • Železo: 3,19 mg
  • Horčík: 144 mg
  • Fosfor: 358 mg
  • Draslík: 329 mg
  • Zinok: 3,08 mg
  • Vitamín B6: 0,157 mg
  • Lipidy: 4,54 g

Neprehliadnite: Červené víno vs. biele víno – ktoré možno označiť za zdravšie? Ktoré má menej kalórií?

Popcorn zdravší ako zelenina? Nepodceňujte ho!

Vedci z Scrantonskej univerzity zistili, že popcorn je nabitý polyfenolmi, ktoré sa nachádzajú v rastlinách. Pôsobia ako antioxidanty a môžu zmierniť zápal. Polyfenoly sú silne koncentrované v ovocí a zelenine, ktoré tvoria 90% vody. Napriek tomu, že popcorn má asi 4% vody, ktorá sa nachádza prevažne v tvrdých škrupinách (zvyknú uviaznuť vo vašich zuboch), polyfenoly sú viac koncentrované. 

  • Jedna porcia popcornu môže obsahovať až 300 mg polyfenolov, čo predstavuje 13% priemerného denného príjmu.
  • Ovocie predstavuje 255 mg polyfenolov denne a zelenina má týchto látok o niečo menej (218 mg denne).

POZOR - popcorn však nemá ďalšie vitamíny a živiny, takže nemôže úplne nahradiť ovocie a zeleninu vo vašej strave. 

Ako prospeje popcorn ľudskému telu?

Najlepší je ten popcorn, ktorý je pripravený doma! Neodporúča sa kupovať ho hotový v obchodoch, najideálnejšie je mať k dispozícii jadierka, ktoré si sami "vypukáte". 

  • Môžete použiť 3-4 lyžice jadierok, ktoré vložíte do hnedého papierového vrecka.
  • Poriadne ho uzavrite a potom dajte do mikrovlnnej rúry.
  • Po dvoch minútach máte hotové chutné a zdravé pukance!

Takto urobené pukance majú len niekoľko kalórií, podľa odborníkov je to okolo 30 kalórií, čo je nič v porovnaní s kalóriami v popcorne, kupovanom v kine alebo v obchode.

Výhody popcornu:

1. Popcorn môže znížiť hladinu cholesterolu

Rozpustná vláknina, čo je forma vlákniny nachádzajúcej sa v celých zrnách, pomáha znižovať hladinu cholesterolu tým, že sa viaže na cholesterol v tenkom čreve a bráni jeho vstrebávaniu do krvného riečišťa. Zníženie celkového cholesterolu znižuje riziko kardiovaskulárnych príhod a taktiež zabraňuje namáhaniu srdca a tepien, pretože krv môže ľahko prúdiť.

2. Popcorn môže regulovať hladinu cukru v krvi

Vláknina má tiež veľký vplyv na hladinu cukru v krvi. Pomáha regulovať uvoľňovanie a riadenie hladiny krvného cukru a inzulínu, čím znižuje pravdepodobnosť vzniku diabetu 2. typu. Pokiaľ máte cukrovku, konzumácia dostatočných zdrojov vlákniny pomáha znižovať tieto výkyvy hladiny cukru v krvi. Popcorn preto môže byť vďaka obsahu vlákniny skvelou desiatou.

3. Bohatá porcia antioxidantov

Obsiahnuté polyfenoly pôsobia v tele ako potenciálny antioxidant, ktorý pomáha znižovať oxidačný stres, bojuje proti rozvoju chronických ochorení a znižuje známky starnutia. V kukurici je vysoká koncentrácia polyfenolických zlúčenín a vlákniny, najmä v oplodí jadra.

4. Popcorn podporuje chudnutie

Je tu päťkrát menej kalórií ako v rovnakej porcii obyčajných zemiakových lupienkov. Okrem toho obsah vlákniny pomáha znižovať hlad tým, že spomaľuje rýchlosť trávenia a predlžuje pocit sýtosti. Obyčajný popcorn má tiež nízky obsah nasýtených tukov, čo z neho robí zdravú desiatu, ktorá bude podporovať vašu štíhlu líniu.

5. Popcorn chráni pokožku

Obsiahnuté polyfenoly pomáhajú bojovať proti oxidatívnemu stresu, čím chránia našu pokožku pred fotopoškodením, ktoré spôsobuje UV žiarenie. Znižuje sa tým riziko rakoviny kože. Polyfenoly sa nepoškodia ani pri tepelnej úprave kukurice, takže je popcorn ich ideálnym zdrojom.

6. Popcorn pomáha v boji proti rakovine

Jednou z mnohých predností polyfenolov, ktoré sa nachádzajú v popcorne, je ich schopnosť blokovať enzýmy, ktoré rakovina potrebuje na svoj rast, a tým regulujú šírenie rakovinových buniek. Tradičným spôsobom, ako využiť tieto prínosy pre svoje zdravie je konzumácia ovocia a zeleniny, ale aj popcorn predstavuje zdravú alternatívu. Navyše, potraviny bohaté na polyfenoly môžu pomôcť predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.

7. Popcorn ako zdroj celých zŕn

Popcorn je jedinou pochúťkou, ktorá je zo 100% nespracovaných celých zŕn. Jedna dávka obsahuje viac ako 70 percent odporúčaného denného príjmu celých zŕn. Popcorn je výživnou potravinou s obilninami a celými zrnami, ktoré sú potrebné pre ľudský organizmus. 

8. Popcorn môže pomôcť zmierniť zápchu

Keďže popcorn je vlastne celé zrno, jeho obsiahnutá nerozpustná vláknina pomáha udržať tráviaci trakt pod kontrolou a zabraňuje zápche. Konzumácia viac vláknitých potravín je jedným zo spôsobov, ako zmierniť zápchu.

9. Popcorn ako perfektný diétny snack

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny trávia dlhšie ako tie, ktoré neobsahujú vlákninu. Občerstvenie vo forme domáceho popcorne medzi hlavnými jedlami vás môže menej pokúšať na konzumáciu sladkostí a mastných jedál. 

Odporúčame aj: Pociťujete mravčenie v nohách? Môže to byť príznak toho, že niečo v organizme nie je v poriadku!

Ako si zdravo pripraviť popcorn?

  • Použite BIO kukuricu - siahnite po čistej BIO kukurici bez akýchkoľvek prísad, teda bez olejov, ochucovadiel, cukru, soli alebo rôznych príchutí.
  • Pripravujte ho doma - stačí len umiestniť hrniec na sporák, naliať malé množstvo oleja a pridať kukuričné zrná.
  • Keď ochutiť, tak zdravo - použite bylinky, nastrúhajte si naň syr, namáčajte ho do zdravého dipu alebo ho zmiešajte s obľúbeným zdravým olejom.
  • Zvoľte rozumné porcie - jedna šálka obyčajného popcornu má asi 30 kalórií. Buďte opatrní, pretože hneď ako začnete pridávať rôzne kalorické polevy, počet kalórií sa veľmi rýchlo zvýši.
  • Pozor na soľ - človek by nemal konzumovať viac ako 2,5 g soli denne, čo je zhruba 1 čajová lyžička. Kupovaný popcorn obsahuje obvykle mnoho soli, čo môže nebezpečne zvýšiť príjem sodíka.
  • Vyhnite sa popcornu do mikrovlnky - variant do mikrovlnnej rúry je všeobecne najmenej zdravý, pretože obsahuje mnoho prísad a kvôli väčšej veľkosti sáčkov človek konzumuje obvykle väčšie množstvo popcornu naraz.
  • Vyhnite sa maslu - variant s maslom je lahodný, ale bohužiaľ obsahuje skryté chemikálie a kalórie. Pokiaľ máte pocit, že ho musíte mať, použite 2 až 3 čajové lyžičky.

Spravte si doma popcorn na viacero rôznych spôsobov!

Nemusíte použiť len soľ a maslo, pridajte tiež trochu škorice. Dokonca môžete vyskúšať aj pikantnejšiu verziu s omáčkou, wasabi alebo kari - alebo môžete dodať svojmu občerstveniu taliansky šmrnc s nastrúhaným parmezánom a kvapkou olivového oleja. V podstate, čokoľvek na vašej poličke s korením môžete pridať do popcornu bez toho, aby ste zvýšili prísun kalórií!

POZOR - popcorn je síce zdravé jedlo, ale drvivá väčšina ľudí to preháňa so soľou, maslom alebo inými dochucovadlami, ktoré negujú veľkú časť pozitívneho vplyvu. Vyhnite sa aj popcornu, určenému na prípravu v mikrovlnke, lebo už samotný obal je mastný a slaný. Pripravte si ho radšej v hrnci na ohni s trochou olivového oleja a len jemne osoľte. Spravíte telu dobrú službu a najesť sa ho môžete skutočne dosýta.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní