Portulaka zeleninová – odolná burina alebo vítaná súčasť záhrady? TOTO sú jej skvelé účinky!

Mnoho rastlín, ktoré nie sú v našich upravených záhradkách vítané, hneď označujeme za burinu. Avšak, v mnohých prípadoch ani nevieme, že ide o rastlinku, ktorú možno konzumovať alebo využiť iným spôsobom pre svoje zdravie. K burinám rozhodne nepatrí napríklad ani ďatelina, púpava, hviezdica či dokonca pýr. 

Ani portulaka v záhrade by nemala byť považovaná za otravnú a neužitočnú burinu. Viete, čo všetko dokáže portulaka zeleninová? Táto rastlinka je krásna aj liečivá. Aké má portulaka liečivé vlastnosti a ako vypestovať portulaku, ktorá je vhodná aj na konzumáciu? 

Základná charakteristika portulaky zeleninovej

Portulaka zeleninová, latinsky Portulaca oleracea (anglicky common purslane, little hogweed alebo wild portulaca), je jednoročná poliehavá rastlina z čeľade portulakovité. Ľudovo sa jej často hovorí aj portulák alebo kuria noha. Portulaka zeleninová sa obvykle hojne rozkonáruje, jej poliehavé valcovité stonky bývajú dlhé pokojne 30 cm a niekedy až 60 cm. 

Sú pevné, mäsité a obvykle červenkasté, vyrastajú z plytkého zväzkovitého koreňa. Rastlina klíči neskoro na jar. Charakteristické sú dužinaté listy portulaky, ktoré sú podlhovasté a pri báze zúžené. Listy sukulentného typu hojne pokrývajú stonky rastliny a po obvode tiež bývajú niekedy červenkasté. 

Rastlina je typická aj drobnými žltými kvietkami, ktoré sú skôr nenápadné. Rastú samostatne alebo v menších skupinách z pazúch listov. Objavujú sa v letnom období, no zvyčajne sa roztvárajú len počas horúcich slnečných dní. Plodom je tobolka, v ktorej sú prítomné semená. 

Odporúčame: ​TOP recepty z plodov bazy čiernej – ako pripraviť likér, džem, kompót či tinktúru?

účinky portulaky

Zdroj: Depositphotos

Odkiaľ sa portulaka vzala?

Nie je presne známe, odkiaľ sa portulaka vzala, no za domovinu býva často považovaná Afrika aj oblasť Indie. Dnes sa vyskytuje naprieč celým svetom, v Amerike je však považovaná za exotickú burinu. Portulaka zeleninová sa najviac vyskytuje v tropickom a miernom pásme.

V niektorých kútoch sveta je priamo pestovaná, napríklad pre potravinársky priemysel, inde je považovaná za nechcenú burinu. U nás ju možno nájsť na okrajoch ciest, poliach, opustených miestach a v zanedbaných záhradách, no neraz sa nechcene objaví aj v kvetinových a zeleninových záhonoch.

Čo portulaka obsahuje?

Tým, ktorí túto rastlinu poznajú, je veľmi dobre známe, že portulaka nie je len burina. V prvom rade môžeme spomenúť, že obsahuje viaceré prospešné a cenné látky, a to v prvom rade omega-3 mastné kyseliny. Listy portulaky obsahujú aj vitamín C a viaceré vitamíny B.

Rovnako sú zdrojom niektorých minerálnych látok a stopových prvkov, vrátane zinku, mangánu či draslíka. Rastlina ukrýva viaceré látky, ktoré majú antioxidačné vlastnosti, okrem toho aj betakarotén, slizovité látky a rôzne kyseliny. Avšak, podobne ako špenát alebo rebarbora, aj portulaka obsahuje vyššie množstvo oxalátov (vrátane kyseliny štaveľovej), preto nie je vhodné jej nadmerné užívanie.

Liečivá sila a účinky portulaky na zdravie

Vďaka svojmu zloženiu má portulaka výborný vplyv na zdravie človeka. Priaznivo vplýva napríklad na tráviaci systém, no využíva sa aj pri respiračných ťažkostiach. V minulosti sa portulaka v rámci tradičnej medicíny využívala napríklad pri popôrodnom krvácaní alebo úplavici, po pohryzení hadom alebo na očistu tela.

Tradičná medicína spomína aj tieto liečivé účinky portulaky:

  • pôsobí protivírusovo a protizápalovo,

  • pomáha pri bolestiach hrdla,
  • uľahčuje vykašliavanie a tlmí suchý kašeľ,
  • zmierňuje opuch ďasien pri zápale,
  • prispieva k ochrane a upokojeniu sliznice úst,
  • podporuje imunitný systém – zlepšuje obranyschopnosť organizmu proti vírusom,
  • zmierňuje pálenie záhy,
  • tlmí hnačku,
  • podporuje liečbu hemoroidov,
  • zmierňuje nepríjemné ťažkosti po uštipnutí hmyzom,
  • zlepšuje problém s vypadávaním vlasov.

Portulaka na tanieri ako chutná zelenina

Portulaka zeleninová je v podstate výborná zelenina – jedlé sú listy, stonky, kvety a dokonca aj semená. Avšak, najčastejšie sa odporúča zberať hlavne zelenú vňať pred kvitnutím. Mladé lístky portulaky majú sviežejšiu chuť, sú mierne kyslasté, no príjemné. Staršie listy portulaky chutia po rozkvitnutí kvetov trošku horkejšie.

Portulaka sa dá používať v podstate ako listová zelenina, teda napríklad ako špenát. Môže to byť výživná súčasť rôznych čerstvých zeleninových šalátov. Nasekané listy portulaky sa hodia aj do praženice, omelety alebo nátierky. Použiť ju môžete do sendviča alebo na pizzu. Po spracovaní dokáže vytvoriť mierne rôsolovitú hmotu a zahusťovať. Ak ju pridáte napríklad do smoothie nápoja, zabezpečí jeho jednotnú konzistenciu. 

Odporúčame: ​Papriková nátierka: Chuťová bomba pre každú príležitosť

portulaka v kuchyni

Zdroj: Depositphotos

Ďalšie použitie portulaky pre zdravie

Portulaka nenachádza využitie len ako zelenina v kuchyni, ale v rámci tradičnej medicíny sa používa aj rôznymi ďalšími spôsobmi:

  • čaj – možno pripraviť zo sušenej vňate (vlastnej alebo z obchodu), pripravuje sa z 1 až 2 ČL vňate na 250 ml vriacej vody, necháme lúhovať 15 minút a scedíme, popíja sa 3-krát denne pri vyššie spomínaných zdravotných problémoch,
  • odvary – silnejšie odvary sa používajú zvonka, napr. na sedacie kúpele pri hemoroidoch, tiež formou obkladov na bolestivé miesta alebo na oplachovanie vlasov a ošetrenie pokožky,
  • tinktúra – možno zohnať na internete aj v lekárni, prípadne sa dá vyrobiť, pri príprave zalejeme portulaku čírym alkoholom a necháme macerovať aspoň 2 týždne, užíva sa 30 kvapiek 3-krát denne (alebo podľa uvedeného dávkovania), a to na podporu imunity, pri dýchacích alebo hormonálnych problémoch,
  • kapsuly – koncentrovaný extrakt z portulaky zeleninovej možno nájsť aj vo forme kapsúl v lekárňach a na internete, pri ich užívaní vždy dodržujte odporúčané dávkovanie.

Pre koho nie je portulaka vhodná?

Portulake zeleninovej by sa mali vyhýbať tehotné a dojčiace ženy. Ak máte nejaké alergie alebo užívate pravidelne nejaké lieky, použitie rastliny radšej konzultujte s odborníkom. Jej zvýšenej konzumácii by sa rozhodne mali vyhýbať osoby, ktoré trpia močovými a obličkovými kameňmi, alebo majú predispozíciu k rozvoju tohto problému, a to kvôli obsahu spomínaných oxalátov.

Portulaka z vlastného pestovania

Rozhodli ste sa, že nebudete portulaku zo záhradky vyháňať, ale práve naopak? Pestovať portulaku na konzumáciu alebo ďalšie použitie nie je zvlášť náročné, je to pomerne odolná rastlina. Potrebné je však zabezpečiť jej pár základných podmienok:

  • stanovište – portulake sa bude dariť na plnom slnku, potrebuje teplo a svetlo,
  • zálievka – v prípade, že chcete portulaku používať v kuchyni, pravidelne ju zalievajte, ak bude mať nedostatok vlahy, jej listy nebudú tak chutné,
  • pôda – portulaka bude dobre rásť hlavne v úrodnej a priepustnej pôde, no v tomto smere znesie aj horšie podmienky.

Ak vám portulaka v záhrade nerastie, no chcete ju zbierať, môžete si ju pestovať zo zakúpených semien. Tie sa vysievajú na stanovište od apríla do augusta. Ak chcete priebežne zberať mladé lístky, aj výsev môžete podniknúť viackrát. Zber je obvykle možné podniknúť pokojne do 6 týždňov, pričom prebieha spravidla do polovice jesene.

Treba myslieť na to, že portulaka sa dokáže hojne a rýchlo rozrastať, preto ak ju chcete mať v záhrade pod kontrolou, jasne jej vyhraďte nejaký úsek, prípadne ju môžete pestovať v nádobách.

Portulaka veľkokvetá a ďalšie druhy portulaky

Portulaka zeleninová nie je jediným druhom z rodu portulaka. Rod zahŕňa cez stovku druhov, ktoré sa prevažne vyskytujú v teplejších oblastiach naprieč zemeguľou.

U nás sa vyskytuje napríklad aj portulaka veľkokvetá (latinsky Portulaca grandiflora), ktorá je pre svoje krásne kvety rôznych farieb často pestovaná ako okrasná rastlina, resp. letnička v záhradách. K druhom s krásnymi kvetmi patrí aj Portulaca umbraticola. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE