Týka sa aj vás prejedanie počas vianočných sviatkov? Máme TOP 8 tipov, ako sa kontrolovať a zostať fit!

Týka sa aj vás prejedanie počas vianočných sviatkov? Máme TOP 8 tipov, ako sa kontrolovať a zostať fit!
  • 26.12.2023
  • Lenka Biba Slovak

Vianočné stravovanie je vo väčšine krajín veľmi dôležitou a tradičnou súčasťou vianočných sviatkov. Každý región a kultúra má svoje vlastné jedinečné tradičné jedlá, ktoré sú charakteristické práve pre tieto dni. Hlavnými ingredienciami vianočného jedla sú často ryby, vianočný zemiakový šalát a vianočná polievka.

Každá rodina má svoje vianočné jedlá a tradície. V niektorých krajinách je bežné jesť jedno hlavné jedlo počas Štedrého dňa, zatiaľ čo v iných krajinách sa podáva viacero menších jedál. Vianočné jedlo má pre mnohé rodiny veľký význam a je spájané s rodinnou tradíciou. Každý kraj a región má svoje vlastné jedinečné vianočné jedlo, čo robí tento sviatok ešte viac pestrým a zaujímavým.

Koľko kalórií prijímame počas vianočných sviatkov?

Počet kalórií prijímaných počas Vianoc je individuálny a závisí od jednotlivých stravovacích návykov a druhov jedál. Vianočné jedlá však často obsahujú veľké množstvo cukru, tuku a kalórií.

  • Priemerne sa odhaduje, že ľudia môžu prijať až o 3000 až 4500 kalórií viac denne počas Vianoc, v porovnaní s normálnym stravovacím režimom.
  • Je to často spôsobené konzumáciou veľkého množstva vyprážaných jedál, sladkostí a alkoholických nápojov.
  • Táto zvýšená konzumácia kalórií môže viesť k prírastku na váhe a zvýšeniu rizika vzniku ochorení súvisiacich s obezitou.

Je preto dôležité kontrolovať množstvo a druh potravín, ktoré konzumujeme. Pre udržanie zdravia by sme mali dodržiavať vyváženú stravu, pravidelný pohyb a obmedziť nadmernú konzumáciu kalorických jedál počas Vianoc.

Prečo sa cez Vianoce prejedávame?

Ľudia sa na Vianoce často prejedávajú z niekoľkých dôvodov, ako napríklad:

Tradičné vianočné jedlo - väčšina rodín má tradičné jedlá, ktoré sa podávajú len raz do roka - práve počas Vianoc. Tieto jedlá často zahŕňajú viacero chodov, ako napríklad pečené mäso, ryby, prílohy, dezerty a bohaté jedlá vo veľkom množstve. Je to spôsob, ako osláviť sviatky a pochutiť si na jedle, ktoré nemáme možnosť jesť počas zvyšku roka.

Spoločenská atmosféra - Vianoce sú časom rodinných stretnutí a spoločných stravovacích zážitkov. Veľa ľudí sa stretáva s rodinou a priateľmi, často sa konajú veľké sviatočné večere a oslavy. V tejto spoločenskej atmosfére je veľmi bežné, že sa zapojíme do jedenia skvelého jedla a pitia.

Emocionálny stres - vianočné obdobie môže byť pre niektorých ľudí emocionálne náročné. Mnohí sa cítia stresovaní kvôli príprave a organizácii sviatkov, zároveň cítia tlak kvôli vianočným darčekom a podobne. Jedlo môže byť spôsob, ako sa upokojiť a zmierniť stres.

Vianočné zvyky - prejedanie sa na Vianoce sa často stáva zvykom. Keď sme od detstva zvyknutí jesť veľa počas sviatkov, zostáva nám tento zvyk aj do dospelosti.

Neprehliadnite: Kúzlo zimnej kávy: 3 recepty, ktoré premenia váš obľúbený horúci nápoj na slávnostnú pochúťku!

Ako zostať fit a zastaviť vianočné prejedanie sa?

Ako zostať fit počas Vianoc a zastaviť prejedanie sa môže byť výzvou.

Aj vy si kladiete tieto otázky:

  • Ako tieto vianoce nepribrať?
  • Ako zostať fit napriek prejedaniu sa a ako nepribrať cez vianoce?
  • Ako zastaviť vianočné prejedanie a ako byť fit počas sviatkov?
  • Ako prežiť vianoce a podporiť vianočné trávenie?

Tak ste dnes u nás na správnom mieste, pretože sme si pre vás pripravili TOP 8 tipov a rád, ako zostať fit a určiť si tie správne hranice pri jedení vianočných dobrôt.

1. Určite si limity

Pred Vianocami stanovte si limity, koľko jedál si doprajete a koľko alkoholu vypijete. Snažte sa držať týchto limitov a vyberte si to, čo je pre vás naozaj dôležité a čo si naozaj chcete vychutnať.

2. Zamerajte sa na kvalitu jedla

Namiesto toho, aby ste sa sústredili na množstvo jedla, skôr dávajte pozor na kvalitu jedla. Vyberte si vyvážené a zdravé jedlá bohaté na vitamíny a minerály. Snažte sa vyhnúť príliš mastným a sladkým jedlám.

3. Pite dostatok vody

Namiesto sladkých nápojov a alkoholu sa snažte piť hlavne vodu. Voda vás zasýti a pomôže udržať vás metabolizmus na tej správnej úrovni.

Odporúčame aj: Počítanie kalórií je minulosťou - TOTO je účinnejší spôsob chudnutia!

4. Urobte si čas na cvičenie

Aj počas vianočných sviatkov sa snažte nájsť si čas na pohyb. Buď to hneď ráno alebo počas dňa. Môžete si napríklad ísť zabehať, ísť na prechádzku alebo zúčastniť sa nejakého športového podujatia spolu so svojimi kamarátmi.

5. Kontrolujte sa a kontrolujte si porcie

Je takmer nevyhnutné, aby ste si čas od času dopriali niečo sladké alebo mastné počas Vianoc. Je dôležité sa s tým nestresovať a nerobiť si zbytočné výčitky. Dôležité však je vedieť sa kontrolovať.

Naučte sa kontrolovať veľkosť porcií, najmä pri vysoko kalorických jedlách. Skúste si obmedziť množstvo sladkostí, mastných a ťažkých jedál.

6. Nezabúdajte na zeleninu

Snažte sa zahrnúť dostatok zeleniny do svojich jedál aj počas Vianoc. Zelenina je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, ktoré vám pomôžu udržať sa v týchto dňoch fit.

Tip pre vás: Najlepšie matky a manželky sú ženy narodené v týchto znameniach zverokruhu!

7. Nevynechávajte raňajky

Ráno si doprajte zdravé a vyvážené raňajky. Tým udržíte svoj metabolizmus správne nastavený a budete menej náchylní na prejedanie sa počas dňa.

8. Záverečné rady na to, ako upraviť dovolenkové trávenie

Ako to počas sviatkov neprehnať, jesť podľa plánu a ako sa vyhnúť vianočnému prejedaniu sa?

Aj keď vieme, že vyhnúť sa všetkým vianočným dobrotám je skutočne ťažké, skúste sa zamerať na tieto jednoduché triky, ktoré vám pomôžu prežiť vianočné prejedanie:

  • vynechajte chipsy,
  • nezameriavajte sa na uspokojenie z jedla,
  • pomôže aj večerná jemná masáž brucha,
  • kefír na raňajky je skvelý pomocník na správne fungovanie metabolizmu a črevnej mikroflóry.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní