Zastavte túžbu po nezdravých jedlách. TOP 8 trikov a rád, ako na to!

Zastavte túžbu po nezdravých jedlách. TOP 8 trikov a rád, ako na to!
  • 31.12.2023
  • Lenka Biba Slovak

Je dôležité mať na pamäti, že príležitostné konzumovanie nezdravých jedál nemusí mať dramatický vplyv na zdravie. No pravidelná a nadmerná konzumácia týchto jedál môže mať dlhodobé negatívne následky na zdravie. Odporúča sa uprednostňovať vyváženú stravu bohatú na čerstvé ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a bielkoviny zo zdravých zdrojov.

Plánujte svoje jedlá dopredu, pretože ak si dopredu naplánujete svoje jedlá, budete mať väčšiu kontrolu nad tým, čo jete. Tým sa vyhnete nezdravým impulzom a budete mať možnosť vybrať si zdravšie a výživné potraviny.

Silná chuť na sladké - ako znížiť chuť do jedla?

Závislosť na jedle a nutkavé chute na sladké jedlá a nezdravé potraviny sú problémom mnohých z nás. Vzťah stres a jedlo či úzkosť a jedlo idú často krát ruke v ruke, pričom už nevieme odhadnúť správne množstvo chuti na špecifické jedlá.

Znížiť chuť na nezdravé jedlo môžete aj pomocou týchto spôsobov:

  • Zmena pozornosti z nezdravých na zdravé potraviny môže pomôcť prekonať túžbu po nezdravých jedlách. Zvýraznite farbu, tvar a vôňu zdravých potravín, aby ste ich mali v predstavách a mohli sa na ne sústrediť.
  • Zamerajte sa na iné zdroje radosti - namiesto toho, aby ste sa snažili potlačiť chuť na sladké, sústreďte sa na iné aktivity, ktoré vám prinášajú radosť, ako napríklad cvičenie, čítanie alebo stretávanie sa s priateľmi.
  • Odstráňte nezdravé potraviny z domu a nahraďte ich ovocím, zeleninou a inými zdravými alternatívami. Ak sú nezdravé potraviny mimo vášho dohľadu, nebudete cítiť pokušenie ich konzumovať.
  • Vyhnite sa prostrediam, kde sú nezdravé potraviny ľahko dostupné - pokúste sa vyhýbať supermarketom a oblastiam so stánkami rýchleho občerstvenia. Ak nemáte nezdravé potraviny v dosahu, je pravdepodobnejšie, že budete vyberať zdravšie alternatívy.

Znižujte príjem energetického príjmu z nezdravých potravín - prečo?

  1. Rýchlym občerstvením, ako sú hamburgery, hranolky, sendviče a pizze, je často pridávaná veľké množstvo nasýtených tukov a soli. Tieto potraviny majú vysoký obsah kalórií a málo živín, čo vedie k nadmernému príjmu energie a nadváhe.
  2. Sladkosti, ako sú koláče, čokoláda, zmrzlina a cukrovinky, sú bohaté na pridaný cukor a často majú nízky obsah živín. Nadmerná konzumácia sladkostí môže spôsobiť zvýšenie hladiny cukru v krvi, riziko vzniku ochorení srdca a podporiť vývoj obezity.
  3. Slané občerstvenie, ako sú chipsy, krekry a solené orechy, majú vysoký obsah sodíka. Nadmerná konzumácia soli môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku a zvýšiť riziko vzniku srdcových ochorení.
  4. Upravené jedlá, ako sú hot dogy, instantné jedlá a polotovary, sú často bohaté na škodlivé tuky, konzervačné látky a umelé prísady. Pravidelná konzumácia týchto jedál môže mať negatívny vplyv na zdravie srdca a celkovú pohodu.
  5. Sýtené nápoje, ako sú sladené limonády, energetické nápoje a džúsy, majú veľké množstvo pridaného cukru a kalórií. Ich nadmerné pitie môže viesť k obezite, problémom s dentálnou hygienou a zhoršenej kvalite spánku.

Neprehliadnite: Lososová nátierka: Čistá chuť lososa v jednoduchej pomazánke

Ako oklamať váš mozog, aby znížil chuť na jedlo?

Chuť na nezdravé potraviny môže mať niekoľko dôvodov.

Biologické faktory - telo má prirodzenú tendenciu preferovať jedlá s vysokým obsahom cukru, tuku a soli. Tieto látky poskytujú rýchlu energiu a vyvolávajú pocit potešenia v našom mozgu. Evolučne sme boli programovaní na preferenciu týchto potravín, pretože v minulosti boli obmedzené a príležitostné príležitosti na ich konzumáciu boli cenné.

Emocionálne faktory - nezdravé potraviny sú často spojené s pocitom potešenia a pohody. Tieto potraviny môžu mať stimulačný účinok na produkciu serotonínu a dopamínu v mozgu, čo vedie k pozitívnemu emocionálnemu stavu. Preto sa mnohí ľudia obracajú k týmto potravinám ako k úteche alebo spôsobu vyrovnania sa so stresom a emočnými problémami.

Sociálne faktory - v dnešnej dobe sme veľmi ovplyvnení sociálnymi médiami, reklamou a kultúrnymi normami, ktoré propagujú konzumáciu nezdravých potravín. Vidieť ostatných, ako si vychutnávajú sladkosti, rýchle občerstvenie a nezdravé občerstvenie, môže vyvolávať túžbu po tých istých potravinách.

Nedostatočné plánovanie jedálnička - ak nemáte dostatok času alebo vedomostí na plánovanie a prípravu zdravých jedál vopred, je pravdepodobnejšie, že siahnete po nezdravých voľbách. K dispozícii je vždy veľa rýchlych a pohodlných potravín, ktoré ale nemusia nutne byť zdravé.

Návyky - ak sme od detstva zvyknutí na konzumáciu nezdravých potravín, môže sa stať to, že sa nám stane zvykom a automaticky k nim siahneme bez uvedomenia si toho.

Nadmerne lákavé nezdravé potraviny - dajte im STOP!

Ak chcete znížiť chuť na nezdravé potraviny, môžete skúsiť nasledovné tipy:

  • Plánujte si jedlá vopred a pripravte si zdravé občerstvenie, aby ste neupadli do pokušenia nezdravých možností.
  • Skúste nahradiť nezdravé potraviny zdravými alternatívami, ktoré vyplnia rovnaké chute a potreby.
  • Naučte sa rozpoznávať hlad od emocionálneho jedla a hľadať iné spôsoby, ako sa vyrovnať so stresom a emóciami.
  • Obráťte sa na podporu od ľudí okolo vás, ktorí chcú aj oni zlepšiť svoje stravovacie návyky.
  • Majte vedomie o tom, aké reklamy a média vás ovplyvňujú a snažte sa vyhýbať negatívnym vplyvom, ktoré podporujú nezdravé stravovanie.
  • V závere, chuť na nezdravé potraviny je kombináciou biologických, emocionálnych a sociálnych faktorov, avšak existuje mnoho spôsobov, ako túto chuť zvládnuť a zlepšiť svoje stravovacie návyky.

Odporúčame aj: Počítanie kalórií je minulosťou - TOTO je účinnejší spôsob chudnutia!

1. Pridajte ovocie do denného jedálnička

Ak túžite po sladkom, môžete si zobrať ovocie. Obsahuje prirodzené cukry a vlákninu, čo je zdravá a uspokojujúca alternatíva k sladkostiam.

2. Vyhnite sa umelým sladidlám

Náhradné sladidlá v potravinách môžu vytvoriť závislosť a zvyšovať túžbu po sladkom. Skúste namiesto toho mať radšej prirodzené sladidlo, ako je med alebo javorový sirup.

3. Zvýšte príjem bielkovín a vlákniny vo vašej strave

Bielkoviny a vláknina zabezpečujú dlhotrvajúci pocit sýtosti, čo môže pomôcť znížiť túžbu po sladkostiach. Sú tiež prospešné pre váš metabolizmus a energetickú hladinu.

4. Dostatočne jedlo prežujte

Ak máte chuť na niečo sladké alebo mastné, skúste si namiesto toho niečo žuť. Žuvanie pritom pomáha zahnať chuť a môže vás uspokojiť bez nutnosti konzumovať nezdravé potraviny.

To samozrejme súvisí aj so samotným jedením - každé sústo dostatočne prežujte, aby ste sa vyhli hltavému spôsobu jedenia.

5. Konzumujte zdravé tuky

Prirodzené tuky z potravín ako orechy, semienka, avokádo alebo olivový olej môžu tiež pomôcť znížiť túžbu po sladkostiach.

Tip pre vás: 10-minútová séria cvikov na štíhle nohy: Dajte zbohom tuku na stehnách!

6. Sledujte svoj pitný režim

Niektoré pocity hladu sa môžu zamieňať s pocitom smädu. Snažte sa piť dostatok vody počas dňa, aby ste udržali svoje telo hydratované. To vám tiež môže pomôcť znížiť túžbu po nezdravých potravinách.

7. Emočné prejedanie - prerušte rutinu tohto zlozvyku!

A k tomu sa vyhnite stresu. Stres môže mať vplyv na chuť do jedla a môže vás nútiť konzumovať nezdravé potraviny. Skúste nájsť spôsoby, ako riadiť svoj stres, ako napríklad cvičenie, meditácia alebo ďalšie relaxačné techniky.

8. Dostatočný spánok

Nedostatok spánku môže viesť k zvýšenej túžbe nielen po sladkostiach, ale celkovo po nezdravých potravinách. Snažte sa udržať pravidelný spánkový režim.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní